Акция срещу купуването на гласове в Бургас, девет души са задържани (обновена)

OFFNews 13 май 2024 в 09:40 1414 0

112

Снимка БГНЕС

Акцията е започнала тази сутрин

Девет души са задържани при акция срещу купуването на гласове. Полицейската операция се провежда от рано тази сутрин в Бургас, предаде БНТ. 

Задържаните са от бургаските квартали Горно Езерово и "Победа" и се занимават с търговия. В един от магазините е намерена тетрадка с имена.

Приоритетно се проверяват търговски обекти, даващи стоки на вересия, които често се замесват в схемата опрощаване на дългове срещу глас. Полицията и прокуратурата в Бургас ще дадат повече подробности за акацията в ранния следобед.

Не изключвам бройката на задържаните до края на деня да бъде и по-голяма. Схемите са опрощаване на задължения, както и предлагане на пари за гласуване за определена партия и определен кандидат с преференция. Сумите са от 50 до 100 лева, обясни директорът на Областната дирекция на МВР в Бургас Емил Павлов. 

"Към настоящия момент в полицията има постъпили 25 сигнала, които касаят предстоящите избори, като преобладават сигналите основно за кварталите с концентрирано ромско население. Сигналите са за това, че се изготвят списъци с имена лица да гласуват за определен кандидат и определена партия", посочи Павлов.

Районният прокурор Мария Маркова заяви , че че прокуратурата наблюдава седем досъдебни производства, образувани по неотложност от тази сутрин в бургаския квартал "Горно Езерово". Предстои анализ на събраните до момента доказателства. 

Наказанията, предвидени в закона, са от 1 до 6 години "лишаване от свобода". Събрани като веществени доказателства са намерените списъци с имена, за които са налице данни, че на точно тези лица ще им бъдат предлагани съответните финансови възнаграждения, за да гласуват за определена партия и за определен кандидат, каза прокурорът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови