Гърците спряха да купуват имоти у нас, скъпо им е

OFFNews 12 май 2024 в 09:03 5424 2

Петрич
Градският парк в Петрич.

Гърците се интересуват все по-малко от имоти у нас. Причината за този отлив е най-вече поскъпването на жилищата в България.

Петрич отдавна е известен със силното гръцко присъствие в града. В близките години масово съседите ни идваха у нас в близките до границата села и градове, за да живеят и развиват бизнес.

„Тяхното законодателство ги караше да идват към България. Разходите по бизнеса, чисто данъчни облекчения и т.н., ги караше да създават бизнес тук”, обясни брокерът Симеон Шайков пред Нова телевизия.

Ситуацията обаче изобщо вече не е същата. Да се продаде имот в България на гръцки купувач е сложна задача. Ако преди години въпросът с цената е бил бърз за решаване, сега вече пазарлъците са продължителни и често спъват сделките.

„Цените в жилищното строителство са близо 3 пъти по-високи, отколкото бяха през 2015 г., например”, каза още Шайков.

Сега на мода е наемът. Това автоматично гарантира, че за живот в България инвестицията не е голяма. Спад има и в бизнеса. Ако преди години масово гръцки фирми идваха у нас, за да развиват дейността си, сега това се случва доста по-рядко.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1845

2

ob1

13.05 2024 в 09:57

Ма инак няма никакъв балон с недвижимите имоти...

10935

1

borisboris

12.05 2024 в 10:28

Сега се очаква да се развихрят клиентите от централна Азия - тия от хотелския, ресторантьорския и другите бизнеси. Нали тия огромни трудови доходи ще трябва да се инвестират негде.