Фандъкова готова с промени в закона за по-малко катастрофи на пътя

OFFNews 19 май 2024 в 13:49 1181 3

Йорданка Фандъкова

Снимка Фейсбук на Фандъкова

„Всички заедно за живот“ – убедена съм, че опазването на живота на нашите деца е сред онези неща, които могат да ни обединят. Колкото и често да спорим и да сме на различни мнения, това е кауза, в която всеки трябва да участва лично. 

Това написа Йорданка Фандъкова във фейсбук. За това говорихме с майката на 17 годишния Стефан Стефанов, който загуби живота си в катастрофа.  Фондацията на негово име организира в район „Банкя“ събитие, посветено на пътната безопасност със серия от обучения, обясни тя. 

Фандъкова заявява, че, ако стане народен представтел, ще работи за законови промени, които да дадат право на общините да поставят камери за скорост. 

В момента общините нямат правомощия по Закона за движение по пътищата. Затова още преди година подготвихме промени в Закона за движение по пътищата с Националното сдружение на общините, които позволяват на общините да инвестират в камери, да участват в контрола на скоростта и да получават част от събраните глоби, които да инвестират обратно при хората в мерки за пътна безопасност, обяснява Фандъкова- 

И още - намаляване на сроковете за технически експертизи при разследване на смърт на пътя. Бавното правосъдие не е правосъдие, а мъчение, най-вече за близките на загиналите и тежко ранените в пътно-транспортни произшествия, казва още Йорданка Фандъкова. 

Затова са нужни както законови поправки, така и средства за подсилване на експертния потенциал и техническия капацитет към съдилищата. Това е начинът да се правят в кратки и разумни срокове автотехническите експертизи и пробите за алкохол и наркотици.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9352

3

Анализи

19.05 2024 в 22:50

Тая да си гледа домочадието. Не става. Три мандата изкара като кмет на столицата. Не реши нито един проблем. Сега ще ми пише закон, че и народен представител ще става. Никога.

628

2

user4eto

19.05 2024 в 19:02

Добре де, тая мисирка десетилетие като кметица, не успя да подготви нищо, сега била готова. За затвора си готова!

15914

1

поп Дръвчо

19.05 2024 в 14:58

нема-нема и се изходи още някой по темата за пътната безопасност

а бонус-малус, нещо? ц.
а корупционната вертикала в кат, даи, дамтн? ц.
а безподобните кражби от инфраструктурата? ц.