ЦИК ще дава по два медийни пакета за изборите 2 в 1 след решение на съда

Няколко партии и коалиции подадоха жалби

Рени Петрова 20 май 2024 в 16:55 1179 1

ЦИК

Снимка БГНЕС/Стефан Василев

Централната избирателна комисия

Централната избирателна комисия ще дава по два медийни пакета на партиите, които не получават държавна субсидия. Причината за промяната е решение на Административния съд в София. 

Съдът отменя решението на ЦИК от 7 май, с което се уреждат правилата за предоставяне и разходването на средствата за медийни пакети в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни - а именно - партиите да получават само един медиен пакет в размер на 40 000 лева, въпреки че ще участват и в двата вота. 

Всяка формация, която не получава държавна субсидия и която е регистрирала кандидати във всички избирателни райони, може да закупува медийна реклама за предизборната си кампания за сумата до 40 000 лв., като средствата се предоставят от Централната избирателна комисия. Идеята е така да се доближат шансовете на малките формации с големите, които разполагат с далеч по-големи финансови възможности, а и привличат повече медийно внимание.

5 партии и 4 коалиции, сред които "Левицата", "Граждански блок", "Ние идваме", "Коалиция на розата", "Солидарна България" и др., подадоха жалби срещу решението на Централната избирателна комисия, като според тях субсидията трябва да е не 40 000 лева, а 80 000 лева. 

"Да, такова е решението, защото почти всички, с изключение на една коалиция („Неутрална България“ - б.а.), са регистрирани и за двата вида избори и според ЦИК много трудно ще може да бъде разделена кампанията за единия вид избор и за другия", обясни тогава говорителят на ЦИК Росица Матева пред "Клуб Z".

В решението си от 7 май от ЦИК съобщават, че то може да се обжалва пред Върховния административен съд в тридневен срок.

Няколко дни по-късно обаче ВАС обяви, че жалбите не могат да се разгледат от него и трябва да се препратят на Административен съд-София град (АССГ).

"Жалбата е процесуално недопустима, като предявена против акт, който не подлежи на обжалване пред настоящата инстанция", мотивират се върховните съдии в определението си по делото.

На 17 май Административният съд отменя решенията на ЦИК в частта им за предоставянето на общо 40 000 лв. медийни пакети на формациите и за двата избора. Заради това Централната избирателна комисия сега ще трябва да отпусне по 80 000 лева на партиите и коалициите, участващи и в изборите за Европейски парламент, и за Народно събрание. 

С друго решение ЦИК определя кои ще са формациите, имащи право на медийни пакети - това са общо 15 партии и 7 коалиции, като само коалиция "Неутрална България" ще получи 40 000 лв., тъй като не участва в изборите за Европейски парламент.

Решението на АССГ е могло да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 3-дневен срок от датата на обявяването му, но ЦИК не го е атакувал. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови