Българинът, част от прочутата трупа SteppenWolf в Чикаго, поставя ''Куклен дом 2'' в Народния театър

OFFNews 20 май 2024 в 13:02 1854 0

Снежина Петрова ще бъде Нора

Снимка Народен театър "Иван Вазов"

Снежина Петрова ще бъде Нора

В Народния театър „Иван Вазов“ започнаха репетициите на спектакъла „Куклен дом. Втора част“ от американския драматург Лукас Нейт с режисьор Ясен Пеянков. Премиерата ще бъде на 1 и 2 октомври, съобщиха от трупата.

Участват актьорите Снежина Петрова, Цветан Алексиев, Бойка Велкова и Радина Боршош. Сценограф на представлението е Кънчо Касабов, костюмограф – Йордан Михалев, композитор – Теодосий Спасов. Драматург на постановката е Анелия Янева.

Лукас Нейт е американски драматург, носител на наградата „Оби“ за изключителни постижения в областта на драматургията. Неговата пиеса „Куклен дом 2“ е своеобразно продължение на едноименната пиеса на Хенрик Ибсен. Тя започва с почукване на вратата – същата тази врата, която Нора е затръшнала след себе си в края на пиесата на Ибсен. Изминали са петнадесет години, откакто тя е напуснала съпруга и децата си. През това време е спечелила успех, слава и пари като писателка феминистка. Този успех обаче е довел до неочаквани последствия. Сега тя се завръща, за да получи развод от Торвалд. Но цената на този развод ще бъде крахът – житейски, професионален и обществен – на единия от двамата.

Ясен Пеянков завършва ВИТИЗ в класа на проф. Крикор Азарян. От 1990 г. живее и работи в Чикаго. През 1997 г. се явява на кастинг в един от най-престижните репертоарни театри в САЩ – „Степенулф”, сред чиито основатели е прочутият Джон Малкович. От 2002 г. Пеянков е постоянен член на трупата. Занимава се още с кино и телевизия, а от 2007 г. завежда Театралната катедра на Илинойския университет в Чикаго.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови