Художникът Владо Руменов показва пътеката на творческия си път в изложба

„Пътеката, поглед назад…“ ще бъде открита на 7 септември от 18:00 ч. в столичната галерия „Сезони“

ОFFNews 29 август 2017 в 17:16 3676 0

Художникът, реставратор, фотограф и общественик Владо Руменов ще представи своя изложба живопис в галерия "Сезони" на 7 септември. 

„Пътеката, поглед назад…“ ще бъде открита от 18:00 ч. в галерия „Сезони“, на улица „Кракра“ № 2 А, в Дом на културата "Средец".

Владо Руменов е самоук художник с множество интереси - в областта на историята, археологията, етнографията и фолклора. Не се притеснява да изразява мнението си около всички скандали и нередности в културните среди. 

Докосвал се до едни от най-ценните произведения на Национална художествена галерия по време на дългогодишната си работа като помощник реставратор. Бил е фондохранител в музея за икони, Криптата, автор е на десетки копия на икони, разпръснати из страната и чужбина.

"Едва ли ще впечатля някого, ако кажа, че обичам музиката. Едва ли ще впечатля някого, ако кажа, че обичам изобразителното изкуство. Като дете ме водеха на опера, по-късно на концерти и на всички изложби в няколкото тогава столични галерии. Някак едновременно стана така, че предпочитанията ми се фокусираха върху джаза и абстрактното изкуство. Те като да са квинтесенцията на звука и образа. И двете са повече състояния на духа и негова изява отколкото пресъздаване на събития и неща. И двете дават свободата на слушателя и зрителя да станат посвоему съпричастни с авторовото настроение и да градят свои образи и състояния. И най-важното – дават свобода на автора", разказва Руменов за изкуството си. 

Няколко пъти бродил из духовните пътеки на Индия, Хималая, Непал и Тибет, 61-годишният Руменов казва, че е избрал пътеката на абстрактната живопис, благодарение на която е стигнал до най-правдивия и най-разбираемия си изказ.

"Изложбата е опит за равносметка на един не много интензивен, а освен това и криволичещ, да го нарека по-претенциозно творчески път. Затова и не „пътят”, а „пътеката”, по която се лутах със свободата да се загубя“, казва самоукият художник.

Изложбата ще може да бъде видяна до 18 септември. Куратор на изложбата е Яра Бубнова, заместник директор на Национална галерия и директор на Института за съвременно изкуство.

За повече информация посетете фейсбук страницата на събитието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови