Изложба на Пикасо гостува у нас до 25 януари (галерия)

OFFNews 30 октомври 2015 в 16:02 4229 0

Снимка Булфото / Стефан Марков

Изложбата на Пикасо у нас.

Вчера вечерта в Двореца, филиал на Националната галерия, бе открита изложба на испанския художник Пабло Пикасо, която ще остане в България до 25 януари.

Посланикът на Кралство Испания Хосе Луис Тапиа показа пред гостите 78-те литографии и 7 керамики в оригинал, изработени от знаменития творец в периода 1920-1971 година.

Литографиите са групирани в няколко тематични ядра - интерпретации по Кранах и Дьолакроа, жените на Пикасо, модели от света на класическото и сюрреалистичното изкуство. Керамиките са вдъхновени от бикоборството.

"Добре е да помним думите на Пикасо. Той казва: "Изкуството отмива прахта на ежедневието от душата. Наистина досегът до художествения гений на Пикасо е животворен, провокативен и вълнуващ". Посланията на големия творец надхвърлят границите на изкуството със своя политически, социален и общочовешки характер", заяви на откриването Росен Плевнелиев.

Експозицията носи името „Пикасо. Вечното търсене“ и включва произведения, дошли от къщата-музей "Пикасо" в Малага, откъдето бе дошъл лично уредникът ѝ Хосе Мария Луна, който разказа за известния испански творец.

Изложбата се организира от Посолството на Кралство Испания в София и Института "Сервантес", със съдействието на Министерството на културата на България и Столична община.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки