Стената на Тръмп: наддаването започва

Николас Мартин, DW 06 март 2017 в 20:48 7018 10

Снимка Reuters

Тази обществена поръчка ще влезе в историята: от днес строителни фирми могат да внасят своите предложения за изграждането на стена между САЩ и Мексико. Кой ще спечели? И наистина ли ще бъде построена стена, пита Николас Мартин е текст за "Дойче веле"

"Никой не може да строи стени по-добре от мен", повтаряше Доналд Тръмп по време на предизборната си кампания. "И аз ще ги построя много изгодно", обеща тогава строителният предприемач. Сега - вече в ролята на президент - Тръмп иска да изпълни своите обещания. И ето, че от днес на сайта на американското министерство за национална сигурност строителни фирми могат да внасят своите оферти. Държавната поръчка ще бъде отдадена през април, а стената трябва да е готова в рамките на две години. Според различните изявления на Доналд Тръмп, височината ѝ ще варира между 10 и 30 метра.

Вече има и опашка от кандидат-изпълнители. Както съобщи телевизия CNN, интерес са заявили около 300 фирми. Много от големите международни концерни обаче засега се въздържат, защото се опасяват, че асоциацията с политиката на капсулиране на Тръмп може да увреди имиджа им. Така например само ден след изборите в САЩ Бернд Шайфеле, директор на германския концерн "Heidelberger Cement" е сигнализирал, че неговата фирма, разполагаща с " циментови заводи в Тексас и Аризона", е добре подготвена за евентуално изграждане на стената. На запитване на Дойче Веле обаче от пресслужбата на концерна заявиха, че това изречение е било извадено от контекста.

Цимент от Мексико?

И швейцарският концерн "Lafarge-Holcim", най-големият производител на строителни материали в света, не дава конкретен отговор. Вестник "Ханделсблат" цитира неговия шеф Ерик Олсен, който заявява, че концернът иска да участва във всички значими инфраструктурни проекти на САЩ. От централата на концерна обаче отказаха подробности.

За разлика от уклончивите отговори на "Heidelberger Cement" и "Lafarge-Holcim", германският строителен концерн "Hochtief" се дистанцира категорично от конкурса. Най-голямата изненада пък е фактът, че именно мексиканският строителен концерн "Cemex" открито прояви интерес към изграждането на стената. "Ако някой ни потърси, с удоволствие ще изготвим оферта", е заявил генералният директор на фирмата Рохелио Самбрано пред мексиканския вестник "Reforma".

За стената обаче е нужен не само цимент. Ще трябват прожектори, сензори за отчитане на движението, телени заграждения, инфрачервени камери, дрони. Според Тръмп, стената ще струва около десет милиарда долара. Анализаторите от финансовия институт "Bernstein" обаче прогнозират, че ще става дума за много повече - между 15 и 25 милиарда долара. Те правят своите изчисления, изхождайки от 12 метра височина на стената. Според тях, големите разходи ще се дължат и на това, че стената ще обхваща и някои труднодостъпни местности.

Стена или все пак ограда?

Доналд Тръмп продължава да твърди, че мексиканците трябва да поемат разходите за стената по границата. Мексиканското правителство обаче отхвърли тези искания. Затова американският президент възнамерява да въведе допълнителни данъци за чуждестранните парични преводи и да принуди по този начин мексиканците да поемат разходите.

Само че в крайна сметка гигантският проект май ще бъде финансиран не от друг, а от американския данъкоплатец. През януари говорителят на камарата на представителите Пол Райън потвърди, че първоначално Конгресът ще поеме разходите. В телевизионно предаване той обаче говори за сума между 8 и 14 милиарда долара.

Впрочем, пред Конгреса министърът за национална сигурност Джон Кели се изказа доста предпазливо - той говори не за стена, а за физическа бариера. Тоест "красивата, голяма и могъща стена" на Доналд Тръмп бързо може да се превърне в телена ограда. И американският президент сигурно ще намери начин да оправдае този ход. Нали беше обещал хиляди нови работни места в стоманената индустрия!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7506

10

Безбройните изцепки на Доналд са любима тема на медиите по света, щото обещаването не е като даването.

12678

9

sek.1

07.03 2017 в 06:10

Хора ние с 1000 не можем да се оправим. Границата с Мексико освен път на нелегалните емигранти е основен маршрут за движение на наркотиците.

77927

7

El Commandante

06.03 2017 в 23:29

"Ще си избие парите като туристическа атракция."

Погледни само снимката горе- ми тва направо си плаче за опаковане,Кристо да не се праи на ощипана мома ми да приготвя ножиците и топовете басма....

13350

3

torbalancho

06.03 2017 в 22:10

Минаващите границата нелегално извън КПП не са ли най-обикновени престъпници?

И като се вземе предвид че носят наркотици, са си чисти престъпници!!!!

77927

2

El Commandante

06.03 2017 в 21:22

Не съм чул Гнойче Зеле да мрънкя за стената с която се е оградил Израел отсекъде.

Освен това, честно, не го разбирам това-Тръмп казва-искаме да спираме наркотрафикантите и престъпниците и нелегалите които Лос Койотес превеждат незаконно през границата, а либерастнята вика: не, искаме повече дрога и убийци да идват, ЕЛАТЕ ПОВЕЧЕ.

Сороспии, некой от вас, мои малки малоумни приятелчета може ли да ми го обясни това?