Футболна Холандия е мъртвец, ще я съживи само доза цинизъм

"Дейли мейл" 27 март 2017 в 17:32 2247 0

Снимка Сергей Антонов

Йохан Кройф. Марко Ван Бастен. Денис Бергкамп. Малко футболни нации са вдъхновявали света така, както го прави Холандия от десетилетия. Сега обаче "лалетата" са далеч от бляскавото минало. Холандия е измъчвана от бавна смърт, поставена е под риска да пропусне второ голямо първенство поред, след като загуби от България 0:2.

Какво става?

В събота "оранжевите" изтърпяха унижението на униженията в София. То ги остави четвърти в група "А" за световното първенство след 5 изиграни мача. Така се появи сериозен шанс за пропуснат Мондиала в Русия. Швеция е напред с три точки, а лидерът Франция изглежда непоколебим.

Пропуск и на първенството в Русия ще бъде сериозен удар. Комбинирано с факта, че Холандия изтърва и Евро 2016, предполага много сериозен проблеми при тази футболна нация.

Спомняте ли си непрекъснатите критики на Кройф по време на Мондиал 2010, че Холандия е забравила своите футболни корени? Може да е било и грешка от страна на един от най-великите футболни умове в историята.

Берт Ван Марвайк, който не е сред големите треньори, направи нещо важно с отбора в ЮАР. Той разбра, че има големи разлики в класата на играчите и ги накара да играят по-дефанзивно.

Да, това доведе до онзи ужасяващ опит на Де Йонг да осакати завинаги Шаби Алонсо, но и до финал на Световно първенство, който за малко щеше да бъде спечелен.

4 години по-късно в Бразилия Луис ван Гаал също осъзна лимитираните възможности на своя тим и създаде система, за да ги преодолее. Накара "оранжевите" да практикуват 3-5-2, която им вля живителни сили.

В Холандия има възглед за футбола, който беше най-успешно определен навремето от Рууд Гулит в Челси като "секси футбол". Според него философията на играта е по-важна от всичко. Дори от резултата. Но великите футболни открития на холандците бяха приложени и усъвършенствани абсолютно навсякъде.

"Лалетата" май го разбраха късно. Тоталният футбол вече е демоде.


Къде са Ван Перси, Снайдер и Робен?

Това е проблемът. Ван Перси вкара сензационния си гол с летящ плонж срещу Испания след ужасен сезон в Манчместър Юнайтед при Дейвид Мойс. Уесли Снайдер не е играчът, който помним. Само Ариен Робен държи стандартите. Останалите звезди на Холандия минаха пика и тръгнаха надолу ужасно бързо. При това едновременно.

Дори изгряващи имена се мъчат в момента. Централният халф Кевин Строотман се върна след близо 2 години отсъствие, тъй като счупи крак точно преди Мондиал 2014.

Мемфис Денай, още един талант на Холандия, връща форма в Лион, но преди това пропиля 18 месеца в Манчестър Юнайтед.

Кого да виним?

Трудно е да се каже. Истината е, че двете треньорски назначения не сполучиха. Гуус Хидинк е брилянтен мениджър и човек, способен да вдигне отбор за кратко време, но е крайно наивен тактически. Само един пример. В приятелския мач с Италия холандците получи гол и останаха с човек по-малко до десетата минута!

Той загуби от Чехия и Исландия, бъдещите палачи на Англия, преди равенство с Турция да подпише уволнението му.

Дани Блинд беше повишен от асистент до селекционер с надеждата, че ще спаси поне тази квалификацията. Да, беше трудно и закъсняло, но бившата звезда на Аякс едва ли можеше да стартира по-лошо. Явно е грешка да поверяваш работата на човек, който има само един сезон като треньор. При това преди цели 10 години! Лош план!

Кои са потенциалните заместници?

Временно Блинд беше заменен от асистента си Фред Грим, бивш вратар на Аякс. Но колкото повече се променят хората в Холандия, толкова повече не мърдат нещата. От федерацията обявиха, че търсят постоянно решение. И то бързо.

Май Холандия ще пробва нещо ново. Отборът не е имал чуждестранен треньор от 1978 година насам, когато на поста беше легендарният австриец Ернст Хапел. Никой не отрече вариант с чужденец. Следващата квалификация е през юни с Люксембург.

Какво предстои?

Нещата не са чак толкова зле, дори могат да минат за оптимистични. Поне на хартия. Академията на Аякс продължава да бълва кадри, както винаги го е правила. Проблемът е, че Холандия има навика да хвърля талантите си твърде млади. Така се получи срещу България със 17-годишния защитник Матийс де Лигт. 

Момчето направи само 13 мача в мъжкия футбол преди Блинд да го пусне като титуляр в центъра на отбраната. Оказа се катастрофа. Де Лигт сбърка фатално при дълга топка от Симеон Славчев, като позволи на Спас Делев да се промъкне и отбележи ранния гол за България. Това може да е убийствен удар за прохождащата му кариера.

Но има надежда. Далей Сингравен, например, може да бъде звезда в средата на терена дълги години напред. Депай се връща бавно към най-доброто, а той е способен на много.

Най-важното ще е следващото назначение. Школата на мислене в Аякс ражда красота, но стъпка настрани от тази философия може да си окаже правилната. Правилното назначение ще е треньорът, който ще донесе и щипка футболен цинизъм на Холандия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови