Ибрахимович е козът на Юнайтед в битката срещу Ливърпул

OFFNews 15 януари 2017 в 09:33 3954 0

Манчестър Юнайтед залага надежди на Златан Ибрахимович за победа срещу най-големия съперник Ливърпул в днешната битка на "Олд Трафорд" от 18,00 ч. българско време. Нападателят пропусна полуфинала за Купата на лигата срещу Хъл Сити (2:0) през седмицата заради заболяване. Вече е в групата, но лекарите ще преценяват.

Юнайтед влиза от шеста позиция в дербито, но победа ще приближи тима на две точки от Ливърпул. Гостите са в лоша форма след Нова година без нито една победа в трите изиграни мача във всички турнири. При това не успяха дори да се разпишат в последните два - 0:0 срещу Плимут за Купата на Англия и 0:1 със Саутхямптън за Купата на Лигата.

Мениджърите

"Ние не само се представяме добре, но и изпитваме радост от постигнатите резултати", сподели мениджърът на домакините Жозе Моуриньо, "Това е едни голям мач - нека просто му се насладим"

Юрген Клоп призна, че Юнайтед са доста по-добри от дербито през есента на "Анфийлд", което завърши 0:0. "Вече са доста по-добре сработени. Най-яркият пример е с Хенрих Мхитарян. Нормално е да се изисква време. Сега вече могат да използват безспорната му класа", отсъди Клоп.

Съставите

Ибрахимович и Маркос Рохо вероятно ще са готови да играят за домакините, след като пропуснаха мача през седмицата съответно заради болест и  мускулно разтежение. Ерик Байи е ангажиран с националите на Кот д'Ивоар в първенството на Африка. Люк Шоу още се възстановява от  контузия, макар че вече тренира.

Капитанът на Ливърпул Джордън Хендерсън и защитникът Жоел Матип тренират с останалите и вероятно ще са готови. Първият пропусна три мача заради болки в петата, а вторият е аут от месец заради проблеми с глезена. Голямата звезда на гостите Фелипе Коутиньо е готов да започне като титуляр, след като изигра първи 30 минути през седмицата след дълго отсъствие. Симон Миньоле се завръща на вратата.

Статистиката

Това е 50-ото дерби между двата тима в историята на Висшата лига. Юнайтед има 27 победи срещу едва 9 равенства и 13 загуби. Ливърпул губи 11 от последните си 14 гостувания на "Олд Трафорд".

Ливърпул има най-много загуби във Висшата лига точно от Манчестър Юнайтед - 27. И най-много загуби в историята на елита въобще - 67, също от "червените дяволи".

Сблъсъкът води до 16 червени картона в историята на Висшата лига, като само градското дерби Ливърпул - Евертън е по-грубо - 21 изгонени играчи.

Юнайтед имаше едва 35% притежание на топката в есенното гостуване на "Анфийлд". Най-ниското за клуба, откакто през сезон 2003-2004 се води официална статистика във Висшата лига и по този показател.

Клоп има само една загуба в 6 срещи с Моуриньо при 3 победи и 2 равенства. През 2013 година неговият Борусия Дортмунд пада 0:2 от Реал в полуфинал на Шампионската лига.

Ибрахимович вкара 13 гола в първите си 19 шампионатни мача за Юнайтед. Със същото постижение могат да се похвалят само Дуайт Йорк и Робин ван Перси. На върха с 15 попадения е Рууд ван Нистелрой. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови