Новият Анри, който помогна на Монако да изхвърли Ман Сити

18-годишният Килиан Мбапе покорява Европа

OFFNEWS 16 март 2017 в 13:52 2996 0

В елиминациите с Манчестър Сити Мбапе стана истински известен. Младият нападател не само вкара два гола в двата мача, но през цялото си игрово време многократно разминаваше неповратливите защитници на съперника. Леките движения на Мбапе много напомнят на пластиката на друг френски нападател – самия Тиери Анри.

Тиери е роден в предградие на Париж, а Килиан в самата столица на Франция. Бащата на Килиан, камерунецът Вилфрид Мбапе, работел като футболен треньор още в родината си, а след пристигането във Франция и брака с френска националка по хандбал, той продължил да се занимава с любимия спорт. До дебюта на Килиан с мъжете на Монако, най-сериозният възпитаник на Вилфрид бил Жирес Кембо Екоко, който между 2006 и 2012 играе за Рен. Мбапе-старши осиновил 11-годишният конгоанец Кембо-Екоко и след това Жирес многократно заявява, че Килиан за него е роден брат.

Когато Килиан навършва 11, го приемат в знаменитата академия Клерфонтен. „Винаги съм желаел най-доброто за моите деца. За щастие, усилията, които положихме за развитието на Килиан, бяха достатъчни за влизането му в Клерфонтен. Цялото ни семейство бе изключително щастливо”, признава Вилфрид. 20 години преди това вратите на Клерфонтен се отварят за Тиери Анри – също никому неизвестно тогава момче.

За Мбапе бързо разбират всички водещи европейски клубове. Арсенал, Байерн, Борусия Дортмунд, ПСЖ, двата от Манчестър и Реал изпращат скаути за мачовете на отбора на Мбапе. Най-настойчиви се оказват от Белия балет. Ръководството на Реал знаело, че Мбапе е фен на отбора и заради това на преговорите с младия играч и неговия баща изпраща най-подходящия човек – френската легенда на мадридчани Зинедин Зидан. „Това беше велик ден за мен. Той стисна ръката ми, гледаше ме в очите и бе пределно честен. Аз можех да си поговоря с един от най-великите френски играчи”, спомня си Килиан.



За съжаление на Реал, Зидан не успял да убеди юношата да замине за Испания. Вилфрид преценил, че за сина му все още е рано да напусне Франция и семейството на Мбапе започва да разглежда предложения от местните клубове. Тогава те избират Монако, който в този период се връща в Лига 1 с амбициозната цел да детронира ПСЖ. „Трябваше ни малко време, за да вземем това решение. Всичко стана ясно от самото начало, заради отличното отношение на хората от Монако, които говориха с Килиан”, коментира баща му.
Така, на 14 години Мбапе се оказва в Монако. Анри идва в княжеството, когато е на 16.

Тиери играе първия си мач с мъжете на Монако на 17 години, а в дебютния си сезон записва 8 участия. Титулярните места са запазени за Сони Андерсон и компания. Въпреки това, Анри става най-младият играч в историята на Монако, който играе в Лига 1. На 12 декември 2015 г. този рекорд е подобрен от Килиан Мбапе. Тогава 16-годишният нападател влиза като смяна в мача с Кан, а за целия сезон 1015/16 има 11 мача, давайки почивка на опитните нападатели в отбора – Кавалейро, Карильо и Траоре.
Миналата година Мбапе вкарва и първия си гол в професионалния футбол – във вратата на Троа. С това попадение той подобрява още един рекорд – сега той е най-младият голмайстор в историята на монегаските. Трябва ли да казваме, че преди това рекордът принадлежи на Анри?

12 месеца след гола срещу Троа Мбапе излиза в стартовия състав на Монако в мач от плейофите на Шампионската лига и вече няма как да се скрие от сравненията с Анри. „Те действително много си приличат. Резките движения, дрибъла, играта на пас. И двамата обичат да атакуват по левия фланг. Но за да стигне до нивото на Анри, Килиан трябва още много да работи”, казва Арсен Венгер.

Това разбира и самият Мбапе: „Тиери - без съмнение е велик футболист. Той написа своята история. Сега аз искам да напиша моята”. През декември Килиан оформи хеттрика си във вратата на Рен в мач за Купата на лигата, а преди две седмици три гола от нападателя на Монако получи и вратарят на Метц Тома Дидион.

Приятелите на играча отбелязват, че Килиан се отнася спокойно към успехите си и разбира, че най-важното тепърва предстои. Пред публиката Мбапе се държи повече от скромно: "Аз просто върша моята работа и не съм никакъв феномен. Феномени са Роналдо, Меси и Неймар. Аз все още съм никой”, казва Мбапе след хеттрика срещу Метц.

В същото време, изолирайски се от външната скромност, амбициите в семейство Мбапе са много сериозни. В началото на есента, когато Килиан почти не играе, Вилфрид прави рязко изявление в пресата: „Когато подписвахме новия договор през февруари 2016 г., ние очаквахме друго. Сега синът ми е шести нападател на Монако. Ако всичко остане така, ще трябва здраво да помислим върху мястото за продължаване на неговата кариера”. В това, може би, е и главната разлика между младия Мбапе и младия Анри: През цялото време в Монако Тиери е под крилото на Сони Андерсон и се притеснява да каже две излишни думи дори на тренировка. През 2013 г. Килиан и баща му дават интервю за France Football. Тогава малкият Мбапе е само на 14.



Нещата в отбора се подреждат две седмици по-късно, а няколко месеца преди малкия конфликт Мбапе триумфира на юношеското Евро 2016. Континенталното първенство се провежда в Германия и там французите не оставят никакви шансове на съперниците си, разбивайки Италия на финала с 4:0. Мбапе вкарва 5 гола и втори в реализаторската класация след Огюстен от ПСЖ. Килиан има два дубъла – с първия извежда Франция на полуфиналите, а вторият е на финала.

Мбапе вече подобри всички възможни юношески рекорди на Монако и се намира в разширения списък с кандидатите за националния отбор на Франция, както и в краткия с желаните нови играчи на всички европейски грандове. Той с лекота вкарва на Манчестър Сити и безмилостно замахва и прибира топката пред горкия Николас Отаменди в средата на първото полувреме. „Мбапе изпрати Отаменди в Аржентина”, шегуват с в туитър.

„Той е феноменален, но аз съм виждал мнозина талантливи играчи, които не успяха да стигнат до върховете на световния футбол”, предупреждава бившият капитан на Монако Жереми Тулалан.

И той е само на 18.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови