Откъде се взеха младите звезди на Монако

Или как каменна кариера се превърна в златната мина на клуба

OFFNEWS 17 март 2017 в 17:30 4662 0

През 2014 г. новото ръководство на Монако смени курса на развитие и рязко съкрати бюджета за трансфери (преди това клубът бе похарчил повече от 160 млн. евро). Тогава малцина вярваха, че монегаските в близките няколко години ще могат да се борят с ПСЖ за титлата във Франция. Ето обяснението за този фантастичен успех на британския The Guardian

Никой не очакваше, че застаряващият Радамел Фалкао, преживял лош завой в кариерата, скъсани кръстни връзки и два неудачни наема в Англия, ще поведе най доброто нападение в Европа.

Успехът идва в княжеството едва тогава, когато клубът се отказва от скъпите футболисти и се връща към играчите от собствената академия. В този сезон статистиката на отбора буди възхищение: 84 гола в 29 мача за първенството. Най-смъртоносното нападение на континента. Освен Фалкао, в атаката няма звезди, а такива играчи като Валер Жермен и Килиан Мбапе, които едва сега набират популярност. Последните двама не са споменати просто така – те са възпитаници на Ла Тюрби, футболната академия на Монако.

Преди успехите в шампионата Монако отправя солидно предложение за трансфер от ПСЖ. В него дори не ставало дума за играч. Бертран Резо е един от най-уважаваните специалисти в работата с подрастващи във Франция и през лятото на 2016 г. е назначен за директор на академията на Монако. Преди това, в продължение на 11 години той заема тази длъжност в Париж. Атестат за неговата работа са собствените млади играчи на ПСЖ, както и мнозина от водещите играчи в различните национални отбори на Франция.

„В Монако всичко е работило добре и преди моето идване”, коментира Бертран. За да разберем по-добре това изречение, се налага да направим кратка историческа справка.
Малкото население на княжеството се състои предимно от чужденци, които никога не са се интересували от футболния клуб. Така 18-хилядният стадион, който може да побере половината от жителите на града, често оставал празен. Това логично довело до рекордно ниски приходи от продажби. Клубът, разположен в едно от най-богаташките места на света, страдал от недостиг на средства. С годините Монако се оформя като отбор-асансьор, който трудно се задържа в елита.

През 1975 година президент на Монако става Жан-Луи Кампора, който заявява, че ще следва примера на Сошо и Нант – клубове, които имат успехи с изградени в собствените им академии играчи.

Академията на Монако се разполага в изоставена кариера на няколко километра от средиземноморския бряг. Уникалността на ситуацията е в това, че заради демографските особености на княжеството, не е възможно да се намерят достатъчно играещи деца (общото население е около 35 000 души). Френската федерация забранява на клубовете да взимат играчи под 12 години от други градове. В такива случаи трябва и поне един от родителите да се премести с детето, което прави тези ранни трансфери почти невъзможни. Това налага на Монако да се ориентира към доста по-оформени футболисти. „Ние нямаме детски отбори и събираме 15-годишни момчета от водещите футболни академии в страната, начело с центъра на федерацията в Клерфонтен, разбира се. След това ги извеждаме до големия футбол”, обяснява Резо.



Ето така клубът успешно компенсира пълното отсъствие на детски отбори. Имайки повече време за търсене на играчи, Монако може в детайли да проучи качествата на огромно количество кандидати и сред тях да намери най-добрите. „Играчите, които идват при нас, са пораснали в най-добрата възможна среда - със семействата си в родните си домове, отбори и градове. Ние започваме преговорите с тях на 12-13 години. Преди идването им при нас тези млади момчета са били в комфортна среда максималното възможно време”, обяснява Резо.

В последните 40 години през системата на Монако минават множество играчи, треньори и президенти, но философията на търсене на футболисти дава резултати и днес.

Да, той отклони предложение на Арсенал миналото лято; да, Килиан Мбапе действително върви по стъпките на Тиери Анри. Не е случайно, че преди да пристигнат на лазурния бряг и двамата французи са се обучавали в един футболен център. „Най-добрите играчи от футболните академии днес избират Монако, защото виждат стабилния прогрес на другите млади играчи”, казва Резо.

Новата вълна младежи – Мбапе, Лемар и Бакайоко – вече привлече вниманието на повечето английски топ клубове, но това ни най-малко не притеснява ръководството на академията на Монако. „За да ги задържим сега ни е достатъчно да им покажем статистиката на френските играчи, които са отишли в Англия прекалено рано”, отбелязва Резо.



Пет приоритета в академията на Монако

Скаутинг. „Мога с увереност да кажа, че по мое време в Монако имаше най-добрата скаутска мрежа, ориентирана към търсене на млади френски играчи”, наскоро заяви бившият спортен директор на клуба Тор-Кристиан Карлсен. „Висококвалифицираните скаути следят всички перспективни играчи във всички региони на страната и то преди момчетата да навършат 12 години”.

Разнообразие. „Целта е да се намерят играчи с различен набор от качества за една и съща позиция, за да се избегне пряката конкуренция помежду им”, обяснява Резо. „В Ла Тюрби с талантливитеиграчи работят отлични треньори, които им помагат да подобрят качествата си – както футболните, така и човешките”, добавя Карлсен.

Специализация. В академията юношите играят на различни позиции, докато не влязат в отбора до 17 години, в който постът им се определя окончателно. Най-добрите играчи от академията влизат в дубъла на Монако, който играе в четвърта френска дивизия.

Поведение извън терена. „Ние често се отказваме от играчи с лоша репутация извън терена и винаги се опитваме да изградим от футболиста силна и достойна личност. Всеки нов играч минава през процес на социализация, който му позволява по-добре да разбира съотборниците си”, коментира Резо.

Big data. „Всички клубове имат сходни данни за играчите си, но ние искаме да се отличаваме и в начините за тяхното събиране. Например, имаме приложение, с което играчите ни получават нужните анализи на смартфона си”, обяснява спортния директор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови