Спас Делев: Пуснете ме, я че ги шием

Ивайло Йолчев 27 март 2017 в 13:52 7002 0

Едно момче от село е новият любимец на нацията. Роден в Ключ, дребен, бърз, скромен и изключително симпатичен. Това е Спад Делев, палачът на Холандия. Човекът, който накара нацията да повярва отново, че не сме тъпанът на Европа. Фурорът стигна дотам, че отчаяни от политиците ни запалянковци допълваха името на Спаско в бюлетината. 

Цяла Европа му се радва. Турският Фенербахче го поиска на секундата. Но заглавието на годината дойде от братята македонци: "Нема Спас за Холандия, Делев ги овена лалинята“, което в буквален превод означава „Няма спасение за Холандия, Делев увехна лалетата“.

Спас се ражда във футболно село и в спортно семейство. От Ключ са още няколко бивши цесекари - наборът му Сашо Якимов и Герасим Заков. От петричкото село е и култовият защитник на Пирин Благой Латинов - Острилката, попаднал във фолклора с опита да отвори люка на самолет, че му станало задушно.

Футболист е и дядото Спас, на когото е кръстен 27-годишният национал. Той е запален левскар. Бащата Борислав обаче е цесекар, играл навремето професионално хандбал. Именно дядото обаче води Спаско да ритат заедно в училището. 

Още тогава проличава, че хлапето е спортна натура. Шутовете му са като на голям батко. Впечатляващо  е, че още на две години започва да кара велосипед без помощни колела.

От малък е записан да тренира в село Коларово, тъй като Ключ няма отбор. Бързо преминава в Беласица при треньора Иван Златински, чичо на бившия халф на Лудогорец и националите Христо Златински.

Талантът на нападателя е забелязан от Иво Андонов, който го взима в Благоевград. Още в тийнейджърска възраст Спас Делев дебютира за Пирин. Два мача го пращат в полезрението на грандовете.

В дебютния му за купата изравнява на ЦСКА насред "Армията", а после Пирин бие с дузпи, като победната е вкарана от друг култов образ от Пиринско - бившият дърводелец Борко Галчев. После двамата си изплюват дробовете в полуфинала срещу Левски и елиминират "сините".

Спас изглежда като боец при Сталинград. Пада и става, лекарите го свестяват, влиза, излиза от терена, но завършва мача. Мнозина си мислят, че Делев симулира, за да бави времето. Нищо подобно. Нападателят получава спазъм на белите дробове. Накрая го откарват по спешност в болницата, където докторите се хващат за главите как въобще е играл мач.

ЦСКА успява да уреди наем на таланта от село Ключ. Тогавашният бос Димитър Борисов, известен и като Гърнето, отказва да повярва, че може да има толкова скромен футболист. Спас иска 1000 лева заплата и възможност да спи без пари в бунгало на Панчарево!

Таткото Борислав изкарва парите като шофьор към една фурна. Когато има работа, защото често такава липсва. Майката е шивачка и също не взима кой знае колко. Шефът на "Титан" се трогва от семейството и дава 2500 лева заплата на Спас. Плюс 5000 лева помощ за бащата, за да посрещне неотложните нужди.

Още с появата си на "Армията" Спаско събира симпатиите на всички. Докато е в Благоевград, бързакът учи в техникум, а специалността му е шофьор и монтьор. "Мога сам да си поправям колата", обявява гордо Спас в ЦСКА, където пристига с Фолксваген Поло.

Дебютът му за представителния тим също се помни, след като Лотар Матеус го пуска за 5-10 минути срещу Швейцария. Самото пристигане на Делев за лагера в Правец е култово. Шегаджиите в отбора по това време Ивелин Попов, Николай Михайлов, Благо Георгиев и до днес разправят история как на паркинга се появява лъскав джип без шофьор. Майтапът тръгва точно от тарторите които "грабват" дебютанта.

"Изнасяхме възглавници от хотела, за да ги дадем на Спас, понеже не се виждаше от волана", смеят се и до днес в отбора. В национала знаят, че когато Спас е повикан, то на лагерите никога не е скучно. Майтапчия №1 Ивелин Попов  много обича Делев и винаги го взима под крилото си.

Отначало Спас не мърда никъде в големия град. Той обожава сестра си Ваня, която е женена в София, и прекарва с нея свободното време. Любимец му е племенникът Боби. Има ли свободен ден в ЦСКА, отскача до Ключ, за да се види с приятели и роднини.

Прочува се една зима, като скача на Йордановден за кръста в местната река. Треньорите на "Армията" му се карат, че не е особено професионално.

Няколко гола го правят любимец на "червените". Първо наказва с глава Динамо в Москва с глава и ЦСКА сензационно отстранява руснаците след 0:0 в София. Спас е основен двигател при спечелване на купата през 2011 година. Сам елиминира Литекс с два гола при успеха 2:1 в полуфинала. После бележи единственото попадение срещу Славия на финала.

Наказва отново тима на Гриша Ганчев с два парцала за успеха 3:1 във финала за Суперкупата пред препълнен червен стадион в Бургас. Заради постоянните проблеми с пари ЦСКА го засилва в чужбина.

Култов е престоят му в руския Волга. Той трябва да подпише договор и заминава на лагер с тима заедно с тогавашния му мениджър Николай Жейнов. Посрещат го треньорът Омар Тетрадзе и друг прочут бивш грузински футболист Тимур Кецбая. Двамата са в компанията на сънародници и говорят силно, смеят се. 

Спас се затваря в стаята, чудейки къде е попаднал.  Не разпознава Тетрадзе и Кецбая, дори ги помисля за някакви местни мутри. Обясняват му грешката, но българинът е непреклонен. Имал предчувствие, че Волга не е неговият отбор. И се прибира в ЦСКА.

Гастролите му в турския Мерсин и испанския Лас Палмас също не му понасят. Така се връща в родните Локо Пловдив и Берое. За да излезе отново в чужбина, този път в полския Погон. Явно в Шчечин най-после намира своето място.

С годините идват и парите. Делев, който израства при голяма скромност, е обект на закачки в националния покрай страстта си към лукса. Всичко в къщата му на село е "Версаче" - от спалното бельо, до мебелите. Бързакът не пести никакви средства и си купува само най-модните аксесоари.

Още в ЦСКА започва да се завърта по чалготеките, дори на два пъти го наказват за нарушаване на режима. От колата му ехти сръбско и попфолк. Обожава Преслава.  Забива старозагорска силиконка, с която живее дори в Полша, но май нещата вече са се разсъхнали и Спаско пак е ерген.

Но никой не го помни със забежките. Цесекарите и до ден днешен разправят култова среща на Димитър Борисов с отбора преди важен мач. Гърнето пита своя любимец Спас Делев как се чувства. "Шефе, пуснете ме утре, я че ги шием тия", отговаря Спаско.

Реплика, която повтаря преди всеки мач и до ден днешен. Е, Петър Хубчев пусна бързака от село Ключ. И не сбърка. Спас уши два пъти националния отбор, който финишира втори и трети на последните две световни първенства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови