Горанов към учените: Нужни са повече усилия

OFFNews 02 ноември 2016 в 09:30 10025 4

Снимка БГНЕС

Владислав Горанов

"Има достатъчно пари за наука, както по линия на националния бюджет, така и по линия на европейските фондове, но не трябва да се финансират структури и научни звена", коментира в ефира на Нова телевизия министърът на финансите Владислав Горанов.

„Бюджетът трябва да финансира проекти, обвързани с нуждите на държавата като цяло, или проекти, които са свързани с необходимостта на бизнеса за някакво развитие", подчерта финансовият министър.

„Не приемам срещу мен да се изправи някой, който да каже: „Аз съм професор или старши научен сътрудник и трябва да получавам толкова", коментира Горанов.

„Има стотици милиони средства в европейските фондове и във Фонд „Научни изследвания", но аз не приемам, че трябва да имаме административна наука. На мен отдавна ми се губи връзката между фундаменталната наука и бизнеса, и нейната добавена стойност за обществото. Науката трябва да бъде свързана с бизнеса по начин, по който бизнесът да инвестира в нея", заяви Горанов.

„Аз нямам нищо против когато видим нещо добро, да инвестираме в него целево. Такъв беше случаят с циклотрона на БАН, там е около 10 милиона лева общата инвестиция", каза още финансовият министър и добави:

„Трябва колегите, които имат претенции, че създават продукт, да не са си самодостатъчни в разбирането колко са важни за обществото, а да положат малко повече усилие".

Финансовият министър съобщи, че до средата на ноември трябва да приключи проверката на сделката за продажбата на дипломатически клуб "Бояна". "Тази част от информацията, която не е данъчно-осигурителна тайна, ще бъде публично оповестена. Това, което ми е известно, е, че сделката е реализирана със заемни средства. Въпросът е дали цената, платена за този имот, е справедлива или не", заяви Горанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12422

3

biol

02.11 2016 в 10:25

България заема 113-о място по свобода на медиите от общо 180 страни

Вчера на митинга в София се събраха над 4000 човека. Това е най масовия протес от времето на Орешарски. За съжаление този протест не беше отбелязан никъде.

Поздрави на свободните медии . помня времето когаро журналистите ходеха в концлагерите, но не се навеждаха на власта.

12422

2

biol

02.11 2016 в 10:22

Наука в България не е необходима. Умните хора мислят, мислещите не можеш да ги управляваш.
Те само могат да пречат. Науката трябва да е свързана с бизнеса, да изкарва пари.
Една хубава мантра, която увлича, и бай Гошо докато пие ракията цъка се език и как ще им даваш пари на тези хаймани.
Как института по археология, фолклористика, български език , история да се свържат с бизнеса да изкарват пари. Това е паметта на България, те събират песни предания , помнят издевателствата, помнят как турци са клали и насилвали българи.
Да тези хора са ненужни , те пречат на Горанов да заселва мюсюлмани в българските селата.
Пречат, защото помнят и не са съгласни , България да бъде гетото за бежанци на Европа.
Дали някой се е замислил защо Германия, Англия отделят толкова пари за фундаментална наука, явно са глупави и си нямат горанов

13056

1

Какавидков

02.11 2016 в 10:22

АпЦелютно!