И България ще проверява дали ни мамят с храните

OFFNews 07 март 2017 в 18:51 6292 1

България започва проучване на опита на държавите от Вишеградската четворка, които са установили двоен стандарт в храните. То е разпоредено от изпълнителния директор на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев, съобщиха от ведомството.

След анализа ще бъде разработен план за действие, като се вземе предвид и спецификата на националния пазар.

Компетентните власти на страните от Вишеградската четворка установилиха различия в качествените показатели на храни от една и съща марка, продавани в различни държави. Скандалът е огромен и по него отношение взе и Европейската комисия. 

Еврокомисарят по правосъдието, потребителите и равенството Вера Йоурова нарече практиката на компаниите "подвеждаща, нетърпима и несправедлива" и обеща да направи всичко възможно да я спре.

"При някои продукти фактически сме се превърнали в европейско кошче за боклук", каза за Ройтерс министърът на земеделието на Чехия Мариан Юречка. 

От БАБХ уточниха изрично, че различното качество не означава, че храните са опасни за потребителите.

"Става дума за продукти от една и съща марка, които се продават с различни съставки в страните от Източна и Западна Европа. България като част от Европейския съюз не би следвало да се третира по различен начин от държави като Германия, Франция, Белгия и други", заявяват от ведомството.

За да се направи реално сравнение за качеството на храни, предлагани в Западна Европа и България, е нужен мониторинг на продукти от една и съща марка, които се предлага от една и съща търговска верига. Ако става дума за шоколад, напитки или месни продукти, те трябва да са произведени от един производител. В момента се уточнява кои храни ще са акцент на анализа. Той трябва да се извърши в съответните акредитирани лаборатории в България и ЕС.

"За БАБХ като контролен орган е от съществено значение храните, предлагани на пазара, да са безопасни за консуматорите. И да са етикетирани правилно, за да могат потребителите да направят своя информиран избор. Двойственият стандарт в ЕС спрямо различните държави членки да бъде спрян или да бъде редуциран в максимална степен. Ние като държава ще продължаваме да настояваме да няма различия в качеството на храни под една марка", категорични са от агенцията, управлявана от Дамян Илиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови