Агенцията на Румяна Бъчварова прогнозира оспорвани избори

OFFNews 04 октомври 2016 в 20:41 20321 89

Много оспорвани избори със седем кандидати, които взимат значим процент, сочат данните на социологическата агенция Маркет линкс, която доскоро беше ръководена от вицепремиера Румяна Бъчварова, преди тя да започне да се занимава с политика.

Изследването е правено по поръчка на bTV.

Кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева води, но процентът й е само 19,8. Изследването очевидно е проведено необикновено бързо, като се има предвид, че номинацията на Цецка Цачева бе обявена само преди ден и половина.

Втори е кандидатът на БСП Румен Радев с 14,9%.

Процентите са значително по-ниски, отколкото биха се получили в реални избори, защото в 100-те процента се включват броят на хората, които още не са решили за кого да гласуват (23%) и на тези, които заявяват, че няма да гласуват (15%). Заедно с включената в изследването статистическа грешка, разликата изглежда незначителна.

Още 5 кандидати получават значим процент и поне 4 от тях могат да мечтаят за балотаж при благоприятно развитие на кампанията, показват данните на Маркет линкс.

Трети е кандидатът на ВМРО, НФСБ и Атака Красимир Каракачанов със 7,9%.

Ивайло Калфин (АБВ) е четвърти с 5,4%.

Кандидатът на Реформаторският блок Трайчо Трайков е пети с 4,5%.

Шеста е Татяна Дончева (Движение 21 и НДСВ) с 3,7%.

Значителен процент - 2,7% взима и Светльо Витков. Макар да е далеч от балотаж за президент, ако неговия процент се екстраполира на парламентарни избори и се отчете избирателната активност, изглежда че коалицията между Глас Народен и Зелените влиза в парламента, което двете партии поотделно никога досега не са постигали.

Според Маркет линкс бившият премиер Пламен Орешарски има шанс да получи над един процент - 1,1%, а от екзотичните кандидати най-напред е Митьо Пищова, който събира 0,8%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови