БСП зове Фандъкова да спре конкурс за автобусни линии

OFFNews 16 март 2017 в 13:53 3335 1

Миролюб Столарски

Настояваме в срок до 24 март, петък, да прекратите проведения “на тъмно” конкурс от Столична община за извършване на превоз по автобусни линии от републиканската транспортна схема и да насрочите нов. Както и да осигурите максимална публичност и прозрачност при провеждането му.

За това се настоява в отворено писмо до кмета на София Йорданка Фандъкова от водача на листата на "БСП за България" за 25 МИР Корнелия Нинова, водача на листата на "БСП за България" за 24 МИР Стефан Данаилов и водача на листата на "БСП за България" за 23 МИР Жельо Бойчев. В писмото се настоява и да бъдат допуснати за участие представители на опозицията и на гражданския сектор.

"Госпожо Фандъкова, призоваваме Ви да спрете да толерирате фирмите на двамата любимци на управляващите - Миролюб Столарски и Ивайло Константинов, последният – общински съветник от ГЕРБ. В последните години те са превзели транспортния бизнес и печелят “на тъмно” обществените поръчки за най-доходоносни междуградски линии", се казва още в писмото на тримата водачи на софийските листи на "БСП за България".

Пълният текст на писмото:

ДО
ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА
КМЕТ НА СОФИЯ

ОТВОРЕНО ПИСМО

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ФАНДЪКОВА,

Столична община отново се готви да разпредели междуградските автобусни линии от квотата на София в Националната транспортна схема сред свои приближени фирми. До този извод стигнахме, след като чухме и се запознахме с обвиненията на протестиращите превозвачи. Огромно недоумение и различни съмнения събуди у нас и фактът, че този протест не беше подкрепен от Националната асоциация на превозвачите.
Темата с конкурсите за избор на превозвачи е изключително сериозна, предвид множеството скандали в последните години. Oтново лансирате големите фирми в бранша за сметка на малки и средни превозвачи, което ще затвърди техния монопол на транспортния пазар. Това ще доведе до фалит на малките и средни фирми в този сектор до година-две, конкуренцията ще бъде ликвидирана и ще останат големите превозвачи, близки до управляващите Столична община, които ще установят пълен монопол в автобусните превози.
Госпожо Фандъкова, призоваваме Ви да спрете да толерирате фирмите на двамата любимци на управляващите - Миролюб Столарски и Ивайло Константинов, последният – общински съветник от ГЕРБ. В последните години те са превзели транспортния бизнес и печелят “на тъмно” обществените поръчки за най-доходоносни междуградски линии. Настояваме да отговорите колко линии са спечелени от фирма “Юнион Ивкони” ООД, спазени ли са изискванията на законите и подзаконовите нормативни актове, правени ли са проверки и има ли случаи на превози от фирмата по линии, без спечелен конкурс.

Нали ГЕРБ се обявявате за борба с корупцията и грижа за малкия и среден бизнес. Този лозунг влиза в тежко противоречие с Вашите действия, с които толерирате две големи фирми, които не крият политическите си пристрастия и са спонсори на ПП ГЕРБ.

Настояваме в срок до 24 март, петък, да прекратите проведения “на тъмно” конкурс от Столична община за извършване на превоз по автобусни линии от републиканската транспортна схема и да насрочите нов. Както и да осигурите максимална публичност и прозрачност при провеждането му. И не на последно място - да допуснете участие на представители на опозицията и на гражданския сектор при провеждането на този конкурс.
В противен случай ние ще приемем, че Вие наистина толерирате големите превозвачи и всички обвинения и твърдения от страна на представителите на малките и средни фирми в този бранш са истина. И съответно ще предприемем необходимите мерки, за да направим наша проверка на фактите около провеждането на конкурса за извършване на превоз по автобусни линии от републиканската транспортна схема и да запознаем обществеността с резултатите от нея.

С УВАЖЕНИЕ:
Корнелия Нинова – водач на листата на „БСП за България“ за 25 МИР
Стефан Данаилов – водач на листата на „БСП за България“ за 24 МИР
Жельо Бойчев – водач на листата на „БСП за България“ за 23 МИР
(Председател на групата на “БСП Лява България” в СОС)

ИЗБОРИ 2017

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови