Чуждестранната преса: Борисов спечели облога за премиер, а сега?

ОFFNews 27 март 2017 в 11:28 5534 8

Снимка БГНЕС

Българската десноцентристка партия печели вчерашните парламентарни избори, побеждавайки опозиция, която се опитва да насочи страната, която е член на Европейския съюз, към сближаване с Русия. Политиците, които се безпокоят от руско влияние в Източна Европа, приветстваха неокончателните резултати като отхвърляне на това виждане, пише в. "Уолстрийт джърнъл" за резултата от вчерашния вот.

Нюйоркският вестник цитира бившия президент Росен Плевнелиев, който определя този развой като много добър за страната. България ще остане видима част от Европейския съюз, казва той.

Българските избори се следяха внимателно, за да се добие представа доколко общественото мнение в Източна Европа гледа благосклонно на нормализирането на връзките с Русия, която продължава да е подложена на санкции заради анексирането на Крим през 2014 г., отбелязва всекидневникът и напомня за културните и исторически връзки между България и Русия.

Бойко Борисов отново спечели образно казано облога да стане за трети път премиер на България, отбелязва в кореспонденция от София френският в. "Монд". Но Борисов ще трябва да се съобразява с ултранационалистически партии, за да сформира управляващо мнозинство.

Има нещо, което Борисов знае много добре да прави и то е да печели изборите, коментира авторът на статията Ален Сал и припомня, че Борисов този път е избегнал победоносното поведение, коментирайки новата изборна победа и е признал, че битката е била трудна.

Десноцентристите спечелиха изборите, а социалистите удвояват депутатите си в сравнение с предишните избори, отбелязва в. "Фигаро" в публикация за изборите. Днес Бойко Борисов, бившият премиер, спечелил изборите, започва да търси съюзници за сформиране на третото си правителство и за гарантиране на трети премиерски мандат под знака на стабилността.

Бившият премиер разигра и картата на страховете от международната ситуация, възприемана като нестабилна заради миграционната криза и напрежението със съседна Турция. По време на предизборната кампания Борисов каза, че ГЕРБ трябва да спечели изборите, за да остане България остров на стабилността, пише изданието.

Говорейки за евентуални съюзници на ГЕРБ, вестникът припомня, че Борисов е заявил, че не иска да се коалира с ДПС, историческата партия на мюсюлманското малцинство в България. ДПС афишира противопоставянето си срещу политиката на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Новата партия ДОСТ е подкрепяна от Анкара, но не успя да влезе в парламента. Турската подкрепа за ДОСТ породи обвинения от страна на българските власти за намеса и предизвика напрежение между двете страни.

Френският в. "Либерасион" също коментира изхода от изборите, отбелязвайки, че ГЕРБ е успял да увеличи депутатските си мандати в сравнение с предишния парламент. Сега се очаква ГЕРБ да има между 92 и 94 места, а преди имаше 84 места.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов взе реванш за неуспеха на своя кандидат за президентския вот, като спечели парламентарни избори, в които залогът бе руското влияние в България, пише испанският вестник "А Бе Се".

Левицата се показа по-благоразположена към Кремъл, но победата на Борисов засега възпрепятства по-голямо сближаване с Москва, допълва испанското издание в статия, озаглавена "Парламентарните избори в България отдалечиха страната от орбитата на Русия".

Вестник "Паис" пише, че правителството в Анкара се е опитало да повлияе на вота на етническото турско малцинство и на избирателите с двойно гражданство, живеещи в Турция. Испанското издание припомня полемиката с експулсираните преди дни турски граждани, демонстрацията на ултранационалисти на границата и критичното изказване на Ердоган за натиска, който българските власти по думите му оказват върху гражданите си от турски произход.

България отново предпочете прозападна партия на парламентарните избори, пише РИА Новости в материал от неделя. 

"Проруската партия претърпя поражение", заявява руското онлайн издание "Апостроф". Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че социалистите признават своето поражение, посочва руският печат. При все че поздрави ГЕРБ по случай победата й, тя няма намерение да формира коалиция с победителите, пише "Икономиката днес".

"Борисов има всички шансове за трети път да оглави българско правителство. Победата му е по-изгодна за Украйна, тъй като Русия не успяваше да установи с Борисов изгодни за себе си отношения", коментира украинският сайт "Реал-вин".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12691

7

Емил Станоев

27.03 2017 в 14:40

За тях е изгодно да изсмукат образованите и критично мислещи хора на запад а това може и се случва само при положение че държавата спре да предлага качество на живот на образованите хора които имат мнение и са политически независими.И да добавя --
След като приключи всичко територията България ще бъде заселена с други индивиди !!Да те нали затова наблягат на думата "Общности". България била разделена на общности. То от там се започва. Циганска общност,българска общност,турска общност сега и арабелска такава. Положението е неспасяемо защото българсия народ е страхлив и ги няма тези хора които са готови да се опълчат и да поднесът изненадата на цяла европа. Тази изненада минава само и единствено при пълно мнозинство на патриоти /истински и загрижени за България/. Всичко останало е още от същото

12691

6

Емил Станоев

27.03 2017 в 14:38

А Вие може да се радвате !! и пак да гласувате така тъпо !!
Повечето нямат реална
представа какво и къде се случва.
Те нямат идея те къде се намират
в цялата картинка камо ли за
държавата.Това е успеха
постигнат от умишленото
съсипване на образованието
което беше и продължава да е цел
номер 1 заедно с демографската
криза. Както се вижда и двете
работят безотказно. Пък после ми
разправят че българите не сме
били направили нещо което да
работи. Напротив ние точно това
целим и му жънем огромни
успехи.
Това не е процес които зависи изцяло от Борисов. Да не забравяме че именно БСП,СДС,ЦАРА и тем подобни други политически пионки заедно дадоха ход на този процес заедно с запада.Ако западна европа която реално управлява и контролира България (защото изборите в българия са без абсолютно никакво значение) искаше да има силна и образована нация в периферия на европа това нещо щеше да се състои без значение кои ще го реализира. Те обаче не искат това очевидно защото не е изгодно за тях.

14355

5

neverland

27.03 2017 в 14:02

#spirit оригиналът

И отново(защото си вторият вече, който пита)

"Градската десница", всъщност е тавтология. Защото знаеш, че на село основно населението е на възраст 50+, с ниски доходи, които по default са привърженици на лявото. Разбира се не на 100%, но масата.
Дясното се свързва основно с бизнеса, с прогресивната младеж, с хората с по високи доходи, с работещите за повече от 460 лв, с хората, които искат да се съкратят сума народ от МВР, администрацията, здравеопазването, с хората, които да се затварят неефективни звена и производства. Свързва се с хората, които казват "икономически агенти", още съм му сърдит на Дянков за тези му думи.С хора, които не искат държавата да им даде,да им намери работа... а искат те да си изкарат пари.
Десни има навсякъде, както и леви, но в селата са по-малко, по-трудно намират съмишленици в тях.

Знаеш какво се има предвид...нищо против селата нямаме, всички сме си от село и си го обичаме, компоти, туршия,яйца...няма как.

14355

3

neverland

27.03 2017 в 12:17

#ultra-73

Снощи пък гледах, че по данни на екзитполовете, в абсолютна стойност, подкрепата за ГЕРБ е спаднала с около 40 хил души, сравнено с последните парламентарни, ама това са данни от анкетите, не от реалното преброяване.

Мда, една силна партия в дясно без проблем би събрала около 12-15 % подкрепа, но с това раздробяване, междоусобици...си се самоубиха, а не че някой ги е смазал или разгромил.

10564

2

ultra-73

27.03 2017 в 11:52

"Сега се очаква ГЕРБ да има между 92 и 94 места, а преди имаше 84 места."

Тези около 10 места, или най-общо казано разликата в %-те между ГЕРБ и комунистите, дойде само и единствено от гласовете, дадени на предишните избори за традиционната Десница! Казано с други думи, масово хора, които години наред са гласували за "автентичните" десни, между които мен и моето семейство, на тези избори гласуваха "с отвращение" за Борисов и ГЕРБ, от една страна като някаква, макар и минимална преграда срещу откровените домогвания на най-ретроградната част от върхушката на БСП, към властта и геополитическата преориентация на страната към северно-азиатските деспотии, а от друга - поради СИЛНОТО СИ РАЗОЧАРОВАНИЕ от поредното безотговорно и безсмислено роене на градската Десница и очакваната от това, тотална загуба и лишаване на близо около 350,000 - 400,000 избиратели от представителство в Парламента!