Мажоритарният кандидат на Варна Росица Йорданова: Ще бъда вашите уши, очи и сърце в парламента

Ирина Иванова 14 март 2017 в 09:00 6096 3

Г-жо Йорданова, бихте ли се представили - Вие сте ново лице за политиката.

Да, нямам политически опит. Но и аз, като повечето Ви читатели, дълго време само четях в пресата и гледах по телевизията как нашите съдби се преопределят от опитните политици. Как се вземат решения, защитаващи интереса на шепа хора за сметка на обикновените български граждани. Как мафия и държава се сливат в едно и как институциите, от които се очаква да защитават гражданските ни права са превръщани в средство за контрол над живота ни. Как през годините на демократичния преход корупцията стана повсеместна и пусна дълбоки корени на всички нива във всички държавни и общински структури.

На 39 години съм, от град Варна. Израснала съм в ж.к. "Възраждане" и съм учила в кварталното II ОУ „Никола Йонков Вапцаров“, а средното си образование завърших в Пета гимназия с преподаване на чужди езици „Йоан Екзарх“.

По време на следването ми за първата магистърска степен - "Съобщителна техника" в Технически университет – Варна, се преместих да живея в "Цветния квартал", където по-късно се родиха и израснаха и двете ми деца.

Втората си магистратура завърших в катедрата по „Счетоводство и контрол“ към Икономическия университет във Варна, където по-късно станах и преподавател. Впоследствие моята кариера премина през старши одитор в "Делойт" и главен счетоводител на Четвърта езикова гимназия „Фредерик Жолио-Кюри“. В последните две години и половина живея в София, където работя като главен счетоводител и ръководител на финансов отдел в единственото по рода си транспортно висши училище в България – ВТУ „Тодор Каблешков“. Едновременно с това придобивам и членство към асоциaцията на дипломираните експерт счетоводители във Великобритания и водя семинари по счетоводство и финансов мениджмънт.

Изглежда имате добра професия и успешна кариера. Каква е причината да ги загърбите?

Не мисля, че ги загърбвам, напротив – развивайки се във финансовата сфера, виждам все по-ясно проблемите и искам да работя за справянето с тях. А това не е лесно. Защото тези, които ни управляват през последните години сякаш не искат промяна. И трябват нови лица.

Като Вас?

Ами като мен, да, и като хората, с които създадохме мрежа от мажоритарни кандидати. Това са няколко човека в София, Благоевград, Плевен, Ловеч и Смолян, с които се обединихме около една обща цел – да влезем в парламента, за да внесем идеята за въвеждане на мажоритарния вот. В крайна сметка това поискаха повечето българи на националния референдум.

Какво би променила мажоритарната система?

Настоящата система явно не работи. Дали мажоритарната е решение, няма как да разберем, преди да сме опитали. Факт е, че на референдума 2,509,864 българи, от които 160,462 варненци, са гласували с „Да“ за това народните представители да се избират мажоритарно. От това следва, че вместо за партийни листи, на хората трябва да се даде възможност да гласуват за личности. За хора, които не се страхуват от промяната и излизат напред с личните си качества и професионален опит като реална алтернатива на статуквото. Като антоним на една неработеща изборна система, при която водачи на листи стават партийни лидери, които не просто са издигнати в повече от един МИР, за да бъде гарантирано тяхното депутатско място на всяка цена, но и които често нямат нищо общо с този МИР и следователно не познават специфичните проблеми на неговите жители.

А кои са специфичните проблеми на Варна? Как ще работите за града си, ако бъдете избрана за депутат?

Проблемите на Варна са идентични с тези на останалите областни градове – висока безработица, липса на индустрия, ниски доходи, лоша инфраструктура, трафик и не на последно място некачествено образование и здравеопазване. За решаване на тези проблеми е необходима дългосрочна стратегия и конкретни мерки. Като независим кандидат съм определила по-малко, но по-реалистични приоритети. Нямам за цел да подвеждам хората с гръмки обещания. Миналата седмица направих среща с майките на Варна и мога да кажа, че проблемите им са наистина много: като започнем от липсата на превенция в здравеопазването от най-ранна детска възраст, минем през пропуските в данъчното и осигурително законодателство, свързано с отпускането на детски надбавки, осигуровки, помощи и болнични; инфраструктурните проблеми в района на Варненска област; обезпечеността и благоустройството на детските площадки и още, и още. Проблем е намирането на места в детските ясли, градини, и училища. Липсват адекватни мерки за справяне с детската агресия и насилие. Проблемите наистина са много и в голямата си част не е трудно да бъдат разрешени. Ще работя за това.

Затова призовавам варненци да гласуват за мен с №23 в бюлетината. Обещавам да бъда техните уши, очи и сърце в парламента.

Какво Ви предстои до края на кампанията?

Водя кампания на срещи с хора и запознаване с техните проблеми. На 15 март ще се срещна със сдружения на родители на деца в неравностойно положение. В 11:30 в конферентна зала №2 на хотел „Черно море“ ще се срещна с представители на туристическия бранш, с които ще обсъдим националната програма за подобряване качеството на туристическата услуга.

В 15:30 ч. заедно с независимия кандидат в 23 МИР София - Георги Кадиев, ще дискутираме данъчното облагане и мерките за стимулиране на бизнеса. Каня всички жители и гости на Варна, които се интересуват от горните теми, да се включат в срещите.

Материалът е публикуван съгласно договор от 13.03.2017 г. между Инициативен комитет за издигане кандидатурата на независимия кандидат Росица Пенчева Йорданова и "ОФФ Медия" АД за медийно представяне на Росица Йорданова по време на предизборната кампания за изборите за народни представители, насрочени за 26.03.2017 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16009

3

Nik68

16.03 2017 в 12:25

Неща такъв, който ще е очи, уши и сърце. Ще гледа, слуша и съпреживява. Ще ми се да е и ръце да гласува и глас да ме представлява и ум да предлага и защитава. Не искам някой който да присъства само.

9011

2

Петър Ставрев

14.03 2017 в 11:22

Партийните кандидати да не би да не излизат от Варна. Там са само по избори. Като гласуваш мажоритарно, поне знаеш от кой да търсиш отговорност.

16009

1

Nik68

14.03 2017 в 09:07

Независимия кандидат за Варна, който всъщност живее и работи от две години в София и СИ ПАРТНИРА с Кадиев. Прозрачно. Апропо за Варна има още един мажоритарен кандидат така, че заглавието е малко некоректно с това членуване.