Проучване: Паритет между ГЕРБ и БСП; АБВ-Д 21 и РБ с шанс за парламента

OFFNews 07 март 2017 в 17:01 12176 4

Графика: Социологически екип -„Институт за модерна политика“

През първата седмица от предизборната кампания съотношението между първите две политически сили - ГЕРБ (29,1%) и БСП (29,0%), е паритетно. И двете партии засега съумяват да мобилизират почти 90% от своите твърди ядра, но на този етап не разширяват подкрепата си извън своите преки симпатизанти.

Това сочат данните от експресен телефонен сондаж на Социологическия екип на "Института за модерна политика". Период на интервюиране: 4-6 март 2017 г. Извадка на пълнолетното население (18+) с размер 827 лица от цялата страна. Максимално допустим размер на стохастичната грешка при 50% дялове и 95% гаранционна вероятност – 3,10%. Възложител, изпълнител и финансиране: Социологически екип „Институт за модерна политика“ като част от самостоятелна изследователска програма.

Според социолозите от ИМП, "на този етап предизборната борба е сведена главно до „лидерски сблъсък“, което обаче не е достатъчно за привличане на избиратели от широката периферия, които търсят успешна управленска алтернатива. Крайният изход от предизборната борба най-вероятно ще се реши от това коя от двете партии ще допусне по-малко грешки в хода на кампанията. Във всички случаи обаче, при очертаното от данните на този начален етап от кампанията разположение на политическите сили в бъдещия парламент, е ясно, че нито една партия няма да има достатъчно обществена подкрепа и мнозинство за съставяне на самостоятелно правителство."

Данните от експресния телефонен сондаж сочат, че ако декларираните на този етап от кампанията нагласи се материализират в реално упражняване на вот, освен ГЕРБ и БСП, в новата парламентарна конфигурация ще намерят място още четири формации с вероятност и за пета: „Обединени патриоти“ (9,5%), ДПС (7,3%), партия „Воля“ (5,8%), коалицията „АБВ-Движение 21“ (4,1%). Шансове за преодоляване на 4-процентната бариера засега има и коалиция „Реформаторски блок-Глас народен“ (3,5%).

Трябва да се подчертае, че крайният резултат и преодоляването на изборната бариера от страна на АБВ-Движение 21 и на Реформаторски блок-Глас народен ще зависи във особено висока степен от избирателната активност, отбелязват социолозите от ИМП.

Повече от половината е делът на респондентите, които заявяват твърда нагласа да упражнят правото си на вот в предстоящите на 26 март парламентарни избори – 58,5%. Въпреки това, очакванията на социологическия екип са, че отмяната на и без това меките санкции за задължително гласуване най-вероятно ще доведе намаляване на избирателната активност в сравнение с президентските избори от миналата година.

Очертаващата се на този етап невъзможност за съставяне на еднопартийно правителство, прави актуален въпроса за предпочитаната идеологическа ориентация на бъдещото управление. В това отношение известно преимущество има делът на респондентите, които изразяват предпочитания към по-скоро дясно управление след изборите – 40,1%, докато 35,8% предпочитат по-скоро ляво правителство. По-малко от една десета – 8,9%, е делът на подкрепящите съставянето на правителство на широка коалиционна основа с участието на ГЕРБ и БСП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18551

4

Нострадамус

07.03 2017 в 20:55

През последните месеци КОЛЕКТИВНОТО СЪЗНАНИЕ на Българите рязко се промени. Хората поумняха и безусловно разбраха, че с това корумпирано, некадърно и авторитарно управление на един полуграмотен индивид-ПОЖАРНИКАР обсебил трите власти и медиите, четвъртата власт, България много скоро ще катастрофира безвъзвратно и никакви Европейски Оперативни Програми няма да могат да я спасят. Отново са актуални думите на Патриарха на Бг. литература Ив. Вазов „ И в няколко дена, тайно и полека НАРОДЪТ ПОРАСНА с НЯКОЛКО ВЕКА„. Благодаря Ви Българи за правилния избор на 26 Март 2017! Победа за България!!!

12803

3

_az_

07.03 2017 в 19:50

Не останаха независими социологически агенции. Всяка е свързана с някоя партия. Въобще не си струва да публикувате подобни стъкмистики.

12014

2

ognian123

07.03 2017 в 17:57

Лошото не е,че соц. проучванията са фалшиви,а че хората се подвеждат от тях и гласуват за по— малкото зло,което води до още по — голямо зло.