Радан Кънев: Бухалката и анцугъг бяха заменени от съдийско чукче и прокурорска тога

OFFNews 21 март 2017 в 10:34 3267 3

Сблъсъкът между БСП и ГЕРБ, както между ДПС и ДОСТ, е напълно фалшив. Няма такъв сблъсък," заяви председателят на Нова Република Радан Кънев по Нова тв. 

"По кой въпрос БСП и ГЕРБ имат сблъсък?", попита десният лидер. Радан Кънев изреди и темите, по които повечето партии са на едно мнение, а само Нова Република има различна позиция.
„Правосъдие по румънски модел – ГЕРБ, БСП, ДПС, РБ – "против". По въпроса за децентрализацията и необходимостта данъците да остават в общините - "против" са ДПС, БСП, ГЕРБ. Защо? Защото са свикнали да гушат всичките пари и след това да ходят да ги подаряват на хората, от които са ги откраднали. По въпроса за ДДС върху храните – обща позиция на БСП и ГЕРБ. За АЕЦ "Белене" – общо съгласие БСП-ГЕРБ, за КТБ – обща тишина на БСП и ГЕРБ".
Водачът на листата на Нова Република в 25-и район в София и във Варна Радан Кънев коментира и объркването на десния избирател в момента: "Естествено е, че една част от хората са объркани. Защото не виждат реален сблъсък между БСП и ГЕРБ. Ако има проблем, той е пълната липса на разлика между БСП и ГЕРБ и задаващата се коалиция помежду им". Лидерът на дясното обединение заяви категорично, че Нова Република има ясна политическа програма, в която е заложила реални мерки и решения и за това е единствената алтернатива, която не участва във фалшивия мач ГЕРБ-БСП.

"Това е мачът за порции. Българската политика през последните години, за огромно съжаление и вреда на всеки гражданин, се превърна в някакво спорно състезание, в надприказване, надхитряне кой ще извади по-сочния компромат във верния момент от кампанията, за да вземе един глас повече и да е в по-силната позиция, когато започне рязането на порциите."

Според Радан Кънев в момента основният проблем на България е, че законът е престанал да бъде оръжие на слабия.
"От древността до днес важи тази максима, от римско време. Законът е оръжие на уязвимия. Не на този с мускулите, с пищовите, който може да раздава правосъдие без закон. А на този, който иска да се учи, да гледа семейство, да спазва християнския закон, да не вреди другимо. Въпреки това на основа на усилията си, на учението си, на зора си, на таланта си – да се развива, да успява, да напредва, да расте по обществената стълбица. Той не се разправя с пищови и насилие. В България стана така, че бухалката от 90-те години я замени съдийското чукче; анцуга от 90-те го замени прокурорска тога. Властта стана оръжието на силния, още едно оръжие за натиск и грабеж".
Радан Кънев каза още, че българската демокрация се е превърнала в инструмент на местните феодали да векуват. В инструмент на властта по демократичен път да произвежда султани и царе в България, които да ограбват целия доход на населението, за да могат после да ходят с широка ръка, да му го подаряват. 

"Кой се оказа слаб в тази наша България? Оказа се предприемчивият човек, бизнесменът, рекетиран от чиновници, от партийни секретарки, от кого ли не. Оказа се слаб човекът, който цял живот се образова, защото утре отива на конкурс и го губи или въобще не го допускат до конкурса, защото партийната секретарка вече се е настанила на тези работни места".

Радан Кънев направи паралел между процесите в България и Румъния от 2006 г. насам, с което обясни защо в Румъния в момента хората живеят по-добре.

"От 2005-2006 г. започва тяхната силна антикорупционна реформа. Всяка година оттогава те увеличават разликата, без изключение. Всяка следваща година, В момента доходите им са двойни, храната и горивото са им по-евтини. Как? Това се отразява, разберете. Битката с корупцията, даването на властта на наистина слабия. Защитата на обикновения човек от олигарсите, от корумпираните, се отразява на всеки човек, на всяко семейство, на всеки пенсионер, каза още Кънев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови