Радан Кънев, Нова Република: Корупцията ще бъде спряна с прокуратура по румънски модел

OFFNews 13 март 2017 в 11:32 2892 1

Докато в България няма здрава прокуратура, която да е политически независима и необвързана с изпълнителната власт, няма да има осъдени публични фигури за корупция. Всички други пропускат темата за прокуратурата, но ние от Нова Република не го правим. 

Това заяви лидерът на Нова Република Радан Кънев по време на дебат на тема борба с корупцията и мафията по Нова тв. „И в Швеция, и във Финландия, и в Германия, когато има беззаконие, държавните служители крадат. И в България, и в Румъния, и в Сърбия, когато има здрав закон, те крадат малко и, който краде, влиза в затвора. Каквито и декларации да се попълват, какъвто и закон за обществените поръчки да приемем, докато в България няма здрава прокуратура по румънски модел, нищо няма да се промени. Защото прокуратурата е тази, която повдига обвинения, събира доказателства и в крайна сметка определени хора влизат в затвора", уточни Кънев. 

Той открито заяви своето възмущение от факта, че единствено той и Веселин Марешки са се явили на дебат за така наречената „битка на лидерите" – 25 МИР София, където водачи на листата водещите фигури от всяка формация.

„Ако за Нинова и Борисов знаем, че са на меден месец, не разбирам защо лидерът на Реформаторския блок – г-н Витков го няма, както и лидерите на други партии, които са кандидати от 25-ти район", коментира Радан Кънев.

„Нека да говорим за сериозните и големи неща, а не за дреболии. Имаме АЕЦ „Белене", за който българските граждани извадиха от джоба си милиард и половина миналата година. Има КТБ – над 4 милиарда, има Агенция „Пътна структура" – около 1 милиард кражби всяка година. Да наричаме нещата с имената им. Отиват във фирми, свързани с Пеевски, преди това беше с Васил Божков, сега с Веселин Златев. Всички ги знаем, тези скандални обществени поръчки спират развитието на инфраструктурата в България. 3-4 фирми държат боклука във всички областни центове на страната. Всеки ги знае", заяви още Радан Кънев. 

„Конкретно за Варна показах как става далаверата с обществената поръчка. Въпросът е как може тази мега корупция да бъде спряна? Защото тя очевидно се разгръща на най-високо политическо ниво и очевидно се разгръща при различни управления – и при "Тройната коалиция" и при първия мандат на ГЕРБ, и при следващата тройна коалиция, и при втория ГЕРБ. Ние имаме сходни проблеми. Аз бих казал, че проблемите започват преди 70 години, когато комунистите откраднаха на хората земята и добитъкът и оттогава властта не е спряла да краде. Ние трябва да имаме радикални решения. Най-малкото толкова радикани, колкото в Румъния, за да може това нещо да се прекрати", допълни десният лидер.

ИЗБОРИ 2017

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови