ЦИК отказа да свали имунитета на кандидат-депутата от "Да, България"

OFFNews 25 март 2017 в 12:43 5060 2

Централната избирателна комисия (ЦИК) отхвърли искането на главния прокурор Сотир Цацаров да свали имунитета на кандидата за депутат от "Да, България" Николай-Емил Шопов.

Искането беше отправено вчера заради каране на мотор без регистрационни табели след катастрофа между кола и мотор на столичния бул. "Черни връх", когато е установено нарушението. 

На пристигналите на мястото на инцидента полицаи Шопов представил шофьорска книжка, издадена в САЩ. Той е задържан за 24 часа. Започнало бързо производство за каране на нерегистрирано превозно средство. В хода му е направена проверка в ЦИК и е установено, че Шопов е кандидат-депутат, след което той е освободен.

Решението на ЦИК е от вчера, като 8 от гласувалите 14 членове на Комисията са гласували "против" свалянето на имунитета на кандидат-депутата. 

От ЦИК посочват, че деянието е извършено три дни преди изборния ден и на членовете не е станало ясно какво е мотивирало Цацаров да поиска разрешение да привлече като обвиняем кандидат-депутата толкова близо до изборите. 

Изказани са и мнения относно законосъобразността на задържането на кандидата за народен представител за срок от 24 часа, се посочва в решението.

То подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в тридневен срок.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови