ЦИК сезирала прокуратурата за Марешки след питане от в. "Труд"

Николаос Цитиридис 23 март 2017 в 16:28 4680 0

Въпрос, зададен от журналист на в. "Труд", провокирал действията на Централната избирателна комисия да сезира прокуратурата и съда относно законността в явяването на Веселин Марешки на изборите. Това каза на брифинг в сградата на ЦИК говорителят ѝ Камелия Нейкова.

В началото на седмицата по сигнал на ЦИК прокуратурата започна проверка на регистрацията на партията на Веселин Марешки.

Въпросът на журналиста от в. "Труд" бил дали е проблем, фактът, че бизнесмена участва в две партии. 

В сигнала на ЦИК пише, че Марешки е вписан като председател на две политически партии - „Воля“, регистрирана по ф.д. № 12351/2007 г. по описа на Софийски градски съд (СГС) и партия „Народно движение за свобода и демокрация“, регистрирана по ф.д. № 13376/2004 г. по описа на Софийски градски съд.

Съгласно чл. 8 от Закона за политическите партии гражданин с избирателни права съгласно българското законодателство може да участва в учредителното събрание на политическа партия, само ако не членува в друга партия.

30-дневен е срокът, в който прокуратурата ще трябва да извърши проверката.

"Изискахме вчера делата от Софийски градски съд и в момента прокурорите се запознават с материалите по тези дела", коментира преди дни за OFFNews говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Тя обясни, че след като бъдат установени фактите по регистрациите на партиите, ще бъдат направени "изводите за това какви са възможностите на прокуратурата и дали изобщо има възможности за някаква реакция".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови