ЦИК все пак забрани и втората книга на "Телеграф"

OFFNews 20 март 2017 в 19:15 8231 7

Снимка OFFNews

Централната избирателна комисия (ЦИК) забрани разпространението и на втората книга, предлагана заедно с вестник "Телеграф", със заглавие "Маските на задкулисието".

Такова решение беше взето и миналия понеделник по повод първата книга, разпространявана с "Телеграф". 

И в двата случая обаче забраната за разпространение на книгата се случва, след като по-голямата част от тиража е вече раздадена с изданието. 

Решението на ЦИК е по жалба на коалиция "Да, България" и Христо Иванов в качеството му на кандидат за народен представител. В жалбата се посочва, че чрез книгата издателят "Телеграф" ЕООД и свързаният с него и упражняващ контрол върху собствеността и управлението му Делян Пеевски са нарушили правилата за водене на предизборна кампания.

ЦИК обяснява в решението си, че "в притурката се съдържат материали, които накърняват добрите нрави по отношение на коалиция "ДВИЖЕНИЕ ДА, БЪЛГАРИЯ", както и честта и доброто име на кандидатите за народни представители Христо Любомиров Иванов, Радан Миленов Кънев, Трайчо Георгиев Трайков, Антоанета Димитрова Цонева, Тома Георгиев Белев и др."

ЦИК посочва, че притурката не е агитационен материал, тъй като не съдържа конкретни призиви за подкрепа или за неподкрепа на кандидат, партия, коалиция или инициативен комитет, а в нея се съдържа информация за "лица, които не са кандидати за народни представители в предстоящите избори". Все пак Комисията допълва, че от съдържанието на книгата е видно, че в отделни нейни части се коментират кандидати за депутати по недопустим в условията на предизборна кампания начин. 

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.

"Да, България" подаде сигнала преди излизането на книгата и направи опит то да бъде спряно предварително. Липса на мнозинство в Централната избирателна комисия обаче спъна вземането на принципно решение.

Миналата седмица в разпространителната мрежа заедно с в. "Телеграф" и "Монитор" се предлагаше и друга безплатна книга - "Крадци на демокрация". Тя бе санкционирана от ЦИК отново след жалба на "Да, България". Комисията забрани разпространението на "Крадци на демокрация", но едва след като по-голямата част от тиража й вече бе изчерпан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

9

Denis Rizanov

21.03 2017 в 09:48

Засега само "забраняват" книги. След изборите се надяват да могат да почнат и да ги горят.
Европедералистически ценности в действие.
Къде остана "Аз не съм съгласен с твоето мнение, но ще протестирам рамо до рамо с теб, за да имаш възможността и ти да изкажеш своето мнение"?!
И защо по дяволите, ако наистина тази а и онази предната книга уронват доброто име на определен човек, а и наравно с това разпространяват лъжи за личността, защо не са дадени веднага под съд авторите?! Защо?!
Че дори Тодор Живков не си е позволил да спира Люти чушлета на Радой Ралин, а са я пуснали в мрежата, откъдето уж са я "изкупили" гражданите.
Значи всичките тези внуци на комунистически изчадия не са никакви десни, а бесни! Бесни псевдодесни, жадни за власт.

16009

8

Nik68

21.03 2017 в 08:27

И отново ЦИК не си свършва работата за нещо, поради немърливост и непрофесионално отношение. Нямали били кворум. За машинното гласуване времето им дойде малко, зашото се сетиха късно. Въобще някой дава ли си сметка, че този състав на ЦИК е за смяна моментална. Я Герджиков е по тая част. Да ги изрива и да пуска приятеле от НДСВ.

13214

5

XR4

21.03 2017 в 00:35

Достатъчно ми беше да прочета само това:

"....и свързаният с него и упражняващ контрол върху собствеността и управлението му Делян Пеевски..."

иииииии...без коментар!

9046

2

Kostadin Stoilov

20.03 2017 в 21:29

Аз предлагам,вместо да се напъват за електронно гласуване,КОЙчо да напечата бюлетини с "Изтрий тук" за да видиш КОЙ ще те управлява...