“Защо в Черна гора се опитаха да направят преврат, а в София не? Ами няма нужда”

OFFNews 26 февруари 2017 в 23:59 9833 1

Хората, които идват и се включват в “Да, България!”, носят страхотна енергия, заяви на среща с българската общност в Берлин днес председателят на движението Христо Иванов.

“Да, България!” прави политика от ново поколение, като привлича хора, които по никакъв начин досега не са се разпознавали в българската политика, търсят нов deal от гледна точка на очаквания към своите представители – като работна и комуникационна култура, каза още той.

Това е втора среща на Христо Иванов с български общности в чужбина, след първата – във Виена. 

Той открои като цел на “Да, България!” да работи за един много по-наситен контакт между българските общности в чужбина и общността в България, тъй като за първи път в историята си България има толкова голям брой хора, които живеят в чужбина, и за първи път може да се говори за българска диаспора.

Христо Иванов отбеляза, че единствената призма, през която се гледа, е как да върнем тези хора в България. Всъщност фактът, че България има диаспора, е страхотен ресурс, капитал, и тази диаспора е голям залог за развитие на страната, на културата. И също така обаче е много важно огледало как да се опитаме да направим България конкурентно място, за да стои на картата на вашите възможни избори, обърна се той към българската общност в Берлин.

На въпрос за киберсигурността, Христо Иванов заяви, че докато “Да, България!” събира политически и експертен ресурс , “има едно нещо в София, което се нарича Университет по библиотекарски и информационни технологии, където хора, свързани с бившата ДС, подготвят кадри за цялата информационна система на държавата. И много последователно ги пласират – започвайки от тайните служби, минавайки през всички институции, свързани с информационно управление и е-правителство. Така че в България е изградена друга мрежа – от хора, които се готвят да презаредят държавата, контролирана от ДС, в следващия технологичен формат”.

Христо Иванов подчерта, че стремежът на “Да, България!” е да работи за институционален капацитет за киберсигурност – и разполага с хората, които имат правилната мотивация да работят за това.

“Това, което се случва в Америка, става и в България, просто не се чува. Има виц за София. “Защо в Черна гора се опитаха да направят преврат, а в София не? Ами няма нужда…”, заяви Христо Иванов.

Той подчерта колко е важно политическото представителство, защото предстои избор на парламентарната квота във Висшия съдебен съвет (ВСС) - “и ако в следващите 5 години имаме пак ВСС, назначен от Цацаров и Пеевски, ще загубим цяло поколение от българската правосъдна власт”.

Както и във Виена, Иванов припомни, че макар че трябва да поеме председателството на ЕС от 1 януари 2018 г., "България не знае за какво иска да работи по време на това председателство” и чакаме Комисията да ни каже, по простата формула – ако Берлин не ни е казал, слушаме Брюксел.

Скоро ще станат 6 месеца, откакто България няма еврокомисар, напът сме да докажем, че може и без нас и че България е закачена към ЕС като един пасивен придатък, заяви Христо Иванов.

“Ако нещата не се случат, няма проблем – властта, такава, каквато българските политици я искат, ние не я искаме. Надявам се да успеем, защото сме стигнали до една граница на търпимост, когато нещо трябва да се случи”, заяви известната тенисистка Мануела Малева, един от инициаторите на “Да, България!”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови