Съдебната реформа е сред основните приоритети на „АБВ-Движение 21“

OFFNews 22 февруари 2017 в 18:52 2644 0

Повишаване на доходите, съдебна реформа и преструктуриране на икономиката са сред основните приоритети на коалиция „АБВ-Движение 21“, която ще се яви под номер 8 на предстоящите парламентарни избори.

Това обявиха съпредседателите на обединението Константин Проданов и Татяна Дончева по време на представянето на предизборната платформа на коалицията.

„Целта на икономическата ни платформа е да се преборим с драстичната бедност в страната“, заяви председателят на АБВ Константи Проданов.

Той представи основните акценти в предизборната кампания на коалицията в областта на икономиката и доходите.

„Това, което ние предлагаме, е нарастването на минималната работна заплата от настоящото ниво 460 лв. на ниво 700 лв. в края на четиригодишния период. Това е ръст от 10-11 % на година, съвместим с темповете от последните години и е напълно възможно и постижимо. Считаме, че е необходимо и въвеждане на диференцирането на по-висока ставка на минималната работна заплата за висшисти, които работят на позиции, които изискват висше образование“, посочи още той.

Коалиция „АБВ – Движение 21“ ще се бори активно за премахване на плоския данък. По думите на Проданов трябва да се въведе необлагаем минимум, равен на нивото на минималната работна заплата в момента от 460 лв., след това плавна тристепенна скала и пределна данъчна ставка от 20%. Според изчисленията след промяната 90 процента от хората ще плащат по-малко или толкова, колкото плащат и в момента, но тежестта ще се разпределя по-справедливо. Водещо ще бъде и въвеждането на семейното подоходно облагане.

Според Проданов държавата трябва да подходи отговорно и при преструктурирането на икономиката: „Предлагаме и създаване на държавен фонд за иновации и високо-технологични експортни производства с начален капитал от 1 млрд. лв., към който да се привлече и частно финансиране в размер на около половин милиард лева. Необходимо е и създаването на контролен орган, който да следи разходването на средства по обществени поръчки, надхвърлящи 100 000 лева“.

Лидерът на „Движение 21“ Татяна Дончева представи приоритетите на коалицията по отношение на съдебната реформа.

По думите й тя трябва да бъде радикална, за да постигне целите си, а именно качествено и бързо правосъдие.

„Тя включва усилия за свикване на Велико народно събрание, за да се промени Конституцията именно в частта за отмяна на ВНС. Необходимо е и конституционно закрепване на гаранциите за правото на гражданите за справедлив процес и на засилена защита срещу държавата. Промените в съдебната система трябва да обхванат и избора на главен прокурор от Народното събрание, или назначаване от президента с мандат от 5 – 7 години“, каза Дончева.

Според нея излизането на прокуратурата от съдебната система в сегашния й вид е задължително. Това включва промяна на функцията, статута и правомощията на прокурорите. Сред мерките Дончева добави и ограничаване на правото на Главния прокурор и други висшестоящи представители на обвинението да дават задължителни методически указания на по-нисшестоящите от тях, както и премахването на несменяемостта на прокурорите и др.

Част от другите предложения са за преобразуване на Националната следствена служба в специализирана разследваща структура към Главния прокурор, промяна на Закона за съдебната власт и други.

По думите на Татяна Дончева е необходимо и намаляване и премахване на таксите при малки дългове, както и при спиране на изпълнението по искане на длъжника, а също така и механизъм за защита от свръх задлъжнялост и приемане за Закон за гражданския фалит.

Културата също ще е сред основните приоритети на коалиция „АБВ – Движение 21“. Сред мерките са увеличаване на средствата за сектора и нов модел на финансиране от смесен тип, промяна в Закона за хазарта, за да могат приходите от тази дейност да отиват не само за спорт, но и за култура. Ще се търси и промяна в Закона за радиото и телевизията и предвиждане на квота за българска музика.

В здравния сектор ще се търси преминаване от клинични пътеки към диагностично свързаните групи и трансформирането на болниците от търговски дружества към лечебни заведения, за да не се гледа на пациентите като на стока.

Това обяви зам.-председателят на АБВ Мариана Тодорова, която представи приоритетите в областта на социалната сфера, образованието и здравеопазването. Не на последно място от политическото обединение ще настояват за премахването на пръстовия отпечатък и таксата за посещение при личен лекар на лицата, придобили право на пенсия.

В следващия парламент ние ще продължим да настояваме за поетапното въвеждане на безплатни детски ясли и детски градини и ще го поискаме още при гледането на новата процедура по бюджета за 2017 г. Предлагаме също така през втората година майчинството да се изравни с размера на минималната работна заплата, но да не се обвързва с нея, тъй като това ще обрече вдигането на минималното трудово възнаграждение. Ще насърчаваме майките към връщане на работното място като идеята е те да вземат пълния размер на майчинството за първата и втората година заедно със заплатата, обясниха от коалиция „АБВ-Движение 21“.

В социалната сфера ние например ще предложим един механизъм за индексация на всички пенсии, като коефициентът по заместването да е 1.3 , т.е. пълното въвеждане на „Швейцарското правило“. Ще искаме отмяна на държавното финансиране за частните училища. Предлагаме също да има обвързване на социалните помощи с определени рестрикции. Министерство на образованието да изготви критерии за образователен минимум . И родителите да имат право да получават социални помощи, само ако детето покрива този критерий, който ще е под формата на тест за образователен минимум. По отношение на висшето образование ние смятаме, че е време да се прекъсне порочната практика: „парите следват студента“, а държавата да насочи финансирането към специалности, от които има нужда, като приоритетни следва да бъдат техническите, математическите – инженерните специалности. Предвидили сме мярка за защита на хуманитарните науки. Предлагаме още създаването на „Фонд иновации“, с който ще се стимулират учените от БАН, където предвиждаме и стартовата заплата за младите учени да е в рамките на две минимални работни заплати, за да има мотивация за нашите млади умове, обясни Мариана Тодорова.

В заключение тя подчерта, че неин личен приоритет, част и от програмата на коалиция „АБВ – Движение 21“, ще бъдат младежките и женски политики. По думите й правата на жените на работното място в страната още не са достатъчно защитени, много често те получават и по-ниско трудово възнаграждение от колегите си мъже за същите дейности, а всяка четвърта жена в страната е обект на насилие, което е недопустимо в държава с демократични устои, член на Европейския съюз.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови