Като отделяме ромите в гето, произвеждаме професия каруцар

Христо Николов 15 февруари 2017 в 18:00 9354 7

Христо Николов е председател на Фондация "Саворе" и експерт по ромска проблематика. Той беше и активен участник в протестите срещу кабинета на Пламен Орешарски. 

В Самоков в продължение на десетилетия има две училища изцяло с деца от ромски произход – основно и начално. Началното училище „Петър Берон“ се намира на изхода на ромската махала в Самоков, а другото – Основно професионално училище „Неофит Рилски“ на километър и нещо от него.

Досега те си съществуваха като сегрегирани, защото ги посещават само деца от ромски произход. От тази година обаче с промяната на училищната мрежа и новия закон за образованието двете училища ще бъдат обединени в едно, защото според новите правила ОПУ-то не може да съществува самостоятелно. Или трябва да го закрият, или трябва да го присъединят към друго.

За общинските съветници проблемът може лесно да се реши – с обединяването на двете ромски училища в едно. Внася се предложение, комисията по образование вече го е приела, а Общинският съвет ще го разгледа на 23 февруари. И ще го приеме. С това за тях проблемът е решен.

Ромите си остават в тяхното си училище, капсулирани и без шанс да бъдат приобщени. А в Самоков, който и така е прочут с напрежението на етническа основа, проблемът вместо да се разреши, само ще се задълбочи.

Наливаме от пусто в празно и пак подготвяме едни хора, които няма да са реални потребители на живота, няма да са с отворени очи, пак ще бъдат крепостни.

Кой има интерес от това? Какво целим с това? Защо общинските съветници изобщо не обмислят варианта училището да бъде обединено с българско училище? Защо професионалното училище не бъде променено така, че да привлича и български ученици? Кое българче ще отиде да учи в училище, на което е сложен етикетът „ромско училище“?

Вместо да се търси начин за разрешаване на проблема, допълнително се насажда недоверие и страх между децата – както у едните, така и у другите.

Това разделение беше създадено още по времето на комунизма. Сега уж се борим срещу сегрегационния подход, но реално целта е да ни скрият и да не ни виждат. В другите училища в града също има деца от ромски произход, но сливането на изцяло ромските училища казва: „Вие си стойте там, защото това е ваше“.

Защо да не се смесят децата, да имат от малки този социален контакт? Нека да са в едно училище, да се видят с други деца на тяхната възраст, да са заедно, да могат и утре да се познават.

Някой ще каже, че тези деца нямат капацитета да са в български училища. Тогава да се отворят паралелки, в които да преподават учители от ромското училище. Те познават спецификата на тези деца и могат да ги адаптират към тази среда.

В ромските училища нивото на образованието е ниско, а когато нивото остане ниско, ние произвеждаме професия каруцар.

Колко роми продължават да учат след 7 клас и колко са равнопоставени по знание на своите български съученици, така че да нямат чувство за малоценност? Повечето роми учат до 7 клас, за да могат да вземат книжка, но след това не са подготвени за живота.

Разговарях с общинския съветник Мартин Мартинов от „Евророма“, който ми каза: „Аз моя електорат го питах и той иска да е в първи клас в ромското училище“.

Ако ромски ученик попадне в българско училище и му се подиграват и го отхвърлят, той сам ще се капсулира и ще каже, че това не е неговата среда, сам ще поиска да учи в ромско училище.

Когато ромите нямат огледало, пред което да застанат, могат да копират само себе си. Когато е в българско училище, детето кара и родителите си да се променят, като се сравняват с другите родители.

Има много мизерия, няма спор, но тези деца трябва да бъдат социализирани, за да се разкъса омагьосаният кръг. Иначе утре пак ромската общност ще бъде дадена на някого на концесия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

7

Стефан

16.02 2017 в 01:01

Ми хубаво, само че както ще потвърди всеки даскал - третото цигане в един клас, прави учебния процес принципиално невъзможен.
Честно казано, не разбрах какво иска от мене тая фондация Саворе. Циганите НЕ ИСКАТ да се интегрират, аз какво да направя? Що не научават български от малки, като българските деца? Няма от кого ли? В Арктика и в Антарктида сигурно няма, а в България, и даже в Самоков - има от кого. Бъларчетата също не се учат на български и на буквите в училище. Някак си сами, и преди това.
Да турят ръка на българското училище им притрябвало. Циганино, като сте толкоз ученолюбиви, я ме подсети колко граматики на циганския език има? Колко речника?
Щото единствената такава работа е на Никола Вапцаров, той все пак е българин, а вие не сте и чували за нея.

13924

3

ScrewIslam

15.02 2017 в 21:18

Социалната система възпроизвежда бедност. Ако искаме ромите да работят, трябва:
1) да орежем администрацията на МВР и да пратим истински полицаи в малките населени места
2) да освободим от данък общ доход всички семейства, които имат деца, при условие че – а. бащата и майката са завършили средно образование; b. имат сключен брак; c. имат доказан трудов стаж поне две години непосредствено преди раждането на детето или d. са учили висше образование минимум две години.
3) да спрем всички социални помощи, с изключение на тези за инвалидите, които реално не могат да работят, по ОГРАНИЧЕН списък. Няма нормален човек, който прави деца, защото разчита на помощи –детски градини, майчински...
4) да въведем 100% частно здравеопазване и всеки да се осигурява сам. Всички болници да са частни. Цените на здравеопазването ще паднат - конкуренцията сваля цените. Сега работещите плащат здравни осигуровки, и като отидат на лекар пак плащат, т.е. плащат двойно.

11925

2

FeldMarschal

15.02 2017 в 18:49

Никой не ги отделя в гето - те сами се отделят. Отказват да учат, след това не могат да си намерят никаква работа, раждат по 10 деца само и само да вземат помощи и предпочитат да живеят в гетото където е по лесно да се краде ток и вода. Държавата дава еднакъв старт на ВСИЧКИ граждани. Имаме безплатно образование и безплатно здравеопазване до 18г. Моите родители са давали последните си стотинки за мен, аз давам половината си заплата за сметки наем и храна. С какво един ци*ганин е повече от мен че да получава помощи за това че НЕ работи. Това е негов житейски избор да НЕ работи и НЕ трябва да получава абсолютно нищо в замяна

14469

1

случайно прочетох

15.02 2017 в 18:19

И сега да съсипем и едно българско училище, като го обединим с ромско, за да се чувстват циганетата приобщени и да се познават с българчетата?
Не става така!Първо се изкъпват, изучават и след това се запознават и приобщават!