Л'експрес: Френски експерти дават рамо на куриозен български министър

OFFNews 28 февруари 2014 в 15:31 11130 3

Докъде може да се стигне, за да се подобрят френско-българските отношения? Във всеки случай, прелитайки до София, Реми Тюо и Жерар Зерби, съответно Президент и отговорник по полицейските въпроси в Civiпол, френска съветническа фирма на Министерството на вътрешните работи, в която френската държава има 40% акции, направиха огромна услуга на един български министър, имащ затруднения с Франция.

Да обобщим. След разкритията на L'Express от миналия септември Иван Данов, който отговаря за инвестициите в правителството в София, влачи неприятния имидж на мошеник на дребно. Според нашите информации, които той твърдо отрича, архитектът Данов е получил неправомерно около 15000 евро под формата на помощи за безработица във Франция между 2004 и 2005 г., като изглежда е забравил да декларира на Службата по заетостта, че има работа в България.

Аз мога да удостоверя, че Иван Данов няма никакъв проблем с Франция. Мога да го удостоверя! - наблегна Жерар Зерби на 24 февруари, по време на пресконференция в Министерството на инвестиционното планиране. Министърът не е обект на наказателно преследване във Франция, подчерта дивизионният комисар, добавяйки, че "единствената жалба, която съм виждал е тази на самия Данов за действия срещу него". Според представителите на Civipol министърът е поискал разследване във Франция след разследването на Л'Експрес за "нарушаване на тайната на кореспонденцията".

Позицията на Париж в тази афера

Представен като шеф на българския офис на Civipol, Николай Костадинов, известен във франкофонските среди в София адвокат, добави, че има писмо от Службата по заетостта, което снема съмненията от Иван Данов за получаването "дори на едно евро в повече". Писмото, което е от юли 2013 г. според него носи подписа на Ан-Мари да Силва, представена като "шеф на един от офисите на Службата по заетостта в парижкия район". Колкото до Иван Данов, той отклони въпросите на журналистите, приканвайки ги да се възползват от присъствието на "френските професионалисти" според собствените му думи, за да изчистят всички съмнения за неговата честност.

Французите добросъвестно се подложиха на това упражнение. Жерар Зерби, бивш шеф на RAID (френските полицейски специални части б.ред), дори уточни, че вижда в лицето на министъра "приятел на Франция". Колкото до бившият префект на Кот д'Армор (френски департамент б.ред) Реми Тюо, той беше представен на сайта на министерството като "шеф на парижката криминална полиция", пост, който той никога не е заемал.

Каква е официалната позиция на Париж за тази афера? Мистерия. Жерар Зерби предпазливо обясни на журналистите, че обясненията трябва да дойдат от френския посланик в София. Поради неговото отсъствие, посолството отказа всякакъв коментар. Потърсен от Л'Експрес служител от "площад Бово" (вътрешното министерство б.ред.) настоя, пожелавайки анонимност, че визитата на представителите на Cevipol в България "не е свързана по никакъв начин с обвиненията срещу Данов, за които френската полиция не може нищо да каже". Той също така припомни, че мисията на Cevipol в България се ограничава с "оценката на риска за френските фирми, желаещи да инвестират в България". Вероятно става дума за съвпадение, но е факт, че всички инвестиционни проекти от чужбина минават през одобрението на министър Иван Данов...

Потърсен от Л'Експрес, Жерар Зерби не отговори на нашите въпроси. В Службата по заетостта издирват следите от писмото, което били издали, засега без резултат. Но дори да се окаже, че обвиненията срещу Данов са верни, давността за тях е изтекла, обясни миналия септември говорител на Службата по заетостта.

Автор:  Александър Леви, L'Express

Превод: Биволъ

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!