Създателката на буркините: Кой е по-лош - талибаните или френските политици?

OFFNews 25 август 2016 в 16:08 17494 10

Когато създадох буркините в началото на 2004 година, целта ми беше да дам свободата на жените да не ги събличат. Това пише дизайнерката им Ахеда Занети в гневно писмо, публикувано във в. "Independent". Реакцията ù бе провокирана от забраната за носене на буркини, в резултат на която въоръжени френски полицаи принудиха жена да се съблече на плажа в Ница.

"Племенницата ми искаше да играе нетбол, но беше борба да я приемат в отбора - тя носеше хиджаб. Сестра ми трябваше да се бори всеки ден за това дъщеря ù да може да играе, трябваше да дебатира, да моли. Защо скромността да е препятствие пред едно момиче?

Когато най-накрая ù беше разрешено да играе, отидох да я гледам, за да я подкрепя и това, което носеше, беше напълно неподходящо за спортно облекло, за какъвто и да е спорт. Приличаше на домат - зачервена и запотена.

И така, отидох вкъщи и започнах да търся нещо, което да е по-подходящо за нея и за другите мюсюлмански момичета, но не намерих нищо. Знаех, че в Австралия няма подходящо облекло. Това ме накара да се замисля, защото като момиче спортът ми липсваше - не тренирахме нищо, защото бяхме избрали да бъдем скромни, но исках да намеря нещо за племенницата ми, което да може да се пригоди към австралийския начин на живот, към западното облекло и, едновременно с това, да бъде подходящо за нуждите на едно мюсюлманско момиче", пише Ахеда.

Тя седнала на пода в дневната в дома си и се замислила как трябва да изглежда практичното и подходящото за мюсюлманки облекло. Какво би се приело в мюсюлманското общество и какво - не?

Така Ахеда създала буркините. Преди да започне масово производство, пуснала въпросник, за да разбере как се възприема новата дреха. Бихте ли носили това, питала дизайнерката. Би ли ви насърчило да сте по-активни, да спортувате, да плувате?

"Много хора в моето общество не знаеха как да възприемат това предложение, но аз го развих в комерсиален продукт и създадох добър бизнес", споделя тя.

Буркините привличат вниманието, когато австралийската неправителствена организация Surf Lifesaving Australia въвежда програма за интегриране на мюсюлмански момчета и момичета след бунт на плажа Кронула, предизвикан от момиче, което иска да се включи в състезание и да носи буркини.

След 11 септември и бунтовете от Кронула, след забраната на бурките във Франция и международната враждебна реакция към нас - че ние сме лоши хора заради няколко престъпници, които не говорят в полза на мюсюлманите, наистина не мисля, че някой трябва да съди момичетата, които ги носят. Това просто са смирени момичета. 

"Ставаше въпрос за интеграция и приемане, за това да бъдем равни и да не бъдем съдени. Това беше тежко за нас, мюсюлманската общност. Хората се страхуваха да излязат, да се покажат на публично място - на басейна или на плажа, но искаха да имат увереността, че могат да продължат да живеят добър живот. Спортът е толкова важен, а ние сме австралийци! Исках да направя нещо положително, а и всеки може да носи това - християни, индуси, последователи на юдаизма. Това е просто облекло за скромен човек или за някой, който например има рак на кожата или за жени, които наскоро са станали майки и не искат да носят изрязани бански, това не символизира исляма", настоява Ахеда.

"Когато кръстих дрехата буркини дори не мислех, че това е бурка за плажа. Бурка е само една дума за мен. Израснах в Австралия и когато създавах този костюм, трябваше да измисля име, което да може да се произнесе бързо. Това беше комбинация от две култури - ние сме австралийци, но и мюсюлмани. От една страна, имаме нещо, което ни покрива напълно, от друга - бикини, комбинирах двете."

Бурката не символизира нищо тук и не е спомената в Корана. Религията ни не изисква от нас да покриваме лицата си, нашият избор е да го правим, пише още тя.

Това, което се случва сега във Франция ме натъжава. Надявам се, че не е мотивирано от расизъм. Мисля, че те не са разбрали смисъла на дрехата - той е толкова положителен, символизира отдиха и щастието, и забавлението, и спорта, и здравето, а те настояват жените да се махнат от плажа и да се върнат в кухните си? Дрехата дава на хората свобода, а те искат да им я отнемат? Кой е по-добър - талибаните или френските политици? И едните, и другите са еднакво лоши, заявява дизайнерката.

"Не мисля, че някой мъж би трябвало да се притеснява за начина, по който са облечени жените - никой не ги принуждава, това е изборът на жената. Това, което виждате, е нашият избор. Дали наричам себе си феминистка? Да, може би. Харесва ми да стоя зад мъжа си, но аз съм двигателят. Нека той приеме овациите, но аз съм тихият победител."

Бих искала да съм във Франция, да са кажа: разбрали сте погрешно. Взехте продукт, който символизира щастието и радостта и го превърнахте в продукт на омразата.

Какви са френските ценности? Какво означават? Свобода? Казвате ни какво да обличаме, казвате ни какво да не правим - това ще върне жените обратно в домовете им. Какво искате да направим тогава? Това ще породи ответна реакция.

Първия път, когато плувах на публично място с буркини беше прекрасно. Чувствах се толкова чиста. Чувствах свобода, чувствах сила, чувствах се все едно притежавах басейна. Гмуркането е едно от най-хубавите усещания на света. И знаете ли какво? Носих бикини под моите буркини. Имам най-доброто от двата свята, пише още Ахеда Занети.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12830

11

Traian Savov

29.08 2016 в 00:29

талибаните режат глави на деца и избиват невинни хора, ама те не са лоши, няма проблем, просто им се дорязало кратунки човещина ка е все пак...

А тези лоши власти забраняват кърпи по главите, аууу изруди обадете се на БХК за анти хуманното анти човешко поведение!!!

16193

9

SC

26.08 2016 в 15:39

Да си дойдем на думата:
„...аз го развих в комерсиален продукт и създадох добър бизнес“.
Без съмнение, скромна и срамежлива мюсюлманска дизайнерка. И въобще не става въпрос за пари.

10009

8

Milko Stoyanov

26.08 2016 в 14:57

"Ние сме австралийци"?! Моля?! Независимо какви паспорти сте докопали (водени от чисто монетарни, материални подбуди), вие се ИЗОЛИРАТЕ САМИ И СИ ОСТАВАТЕ ТЕСНОГРЪДИ МЮСЮЛМАНИ, пък отгоре на всичкото имате и нахалството да се оплаквате? Искаш бурка, хиджаб, чалма... стой си в Саудитска Арабия, Мароко, Иран, Либия, откъдето си дошла. Искаш на Лазурния бряг? Там важат правилата на БЕЛИТЕ ХОРА и жените са водили борба с векове, за да си извоюват правото на равнопоставеност и публична "голота". Може ли европейка да ходи в Мекка с минижуп?! А арабският коч може ли да е гол и по бански на плажа и басейна? Тази жена и нейните себеподобни не разбират, че цялото това прикриване е само начин на ИСЛЯМА да държи жените В ПОДЧИНЕНИЕ, на второ място и в тъпотията си сами пеят дитирамби на собствените си вериги... Пфу! Ай сиктир обратно!

12162

7

Питанка

26.08 2016 в 08:11

Гневна е защото и бърка на бизнеса.
Щом има закон той трябва да се спазва.
Който не му изнася да се изнася, щом толкова държи на бурката или буркинката си. Сама казва че "Бурката не символизира нищо тук и не е спомената в Корана"

14057

6

morkoff

25.08 2016 в 23:15

Сигурно има поне милион да претендират за наметалото?
Що четем точно тая? Другите по малко устати ли са?

13924

5

ScrewIslam

25.08 2016 в 22:16

От снимката мирише на овча лой. От въпроса й тече змийска отрова. Заедно се получава тлъста, отровна ислямистка пача.

12311

3

Gusta Roro

25.08 2016 в 17:27

Ами защо не отиде при талибаните тогава!!!
Там няма да има никакви проблеми сестра и "да играе нетбол" с буркиня или буркинка (чудя се как е правилно да се напише).

14469

2

случайно прочетох

25.08 2016 в 17:27

Тази сама трябва да отговори на наглия си въпрос-Кой е по-лош....
То бива наглост, бива, но си има граници-географски, културни, морални, а тя ги е прескочила всичките.