8 г. затвор за дръзкия крадец на Пикасо и Матис

ОFFNews 21 февруари 2017 в 16:27 5854 0

"Жена с ветрило", Модиляни, 1919 г.

Веран Томич, станал по-известен с прякора си "Спайдърмен", получи присъда от 8 г. затвор, след като направи самопризнания и бе признат за виновен за кражбата на пет картини, сред които на Пикасо и Анри Матис от Музея за модерно изкуство в Париж, предаде Би Би Си. 

Откраднатите картини са "Пасторално" (1905) на Матис, "Маслиново дърво близо до Естак" (1906) на Брак, "Гълъб" (1912) на Пикасо, "Жена с ветрило" на Модиляни (1919) и "Натюрморт със свещник" (1922) на Леже .

"Гълъб", Пабло Пикасо

Жан-Мишел Корвез, който е поръчител на обира, и Йонатан Бирн, 40, който укрива картините за известно време, са получили съответно по 7 и 6 г. затвор.

Тримата съучастници трябва да изплатят общо 104 млн. евро на Музея за модерно изкуство в Париж.  

Снимка: АФП

Картините все още липсват. Миналия месец по време на един от съдебните процеси Бирн през сълзи каза: "Изхвърлих ги на боклука, това е най-голямата грешка, която съм допускал". Въпреки емоционалното му признание, съдиите не вярваха, че произведенията на изкуството са изхвърлени. Разследващите определиха Бирн като "твърде умен", за да направи подобно нещо. 

"Маслиново дърво близо до Естак" на Брак

На 20 май 2010 г. в сградата на Музея за модерно изкуство в Париж, който се намира на брега на река Сена, срещу Айфеловата кула, е проникнато по начин, наподобяващ филмов сценарий.

Томич, 49, влиза през прозорец на музея в малките часове на нощта без да го счупи, срязвайки катинара на металната решетка. Той остава незабелязан от тримата пазачи, които са на смяна през нощта, а алармите не се включват заради поправка. 

По-късно дежурната охрана открива, че липсват пет картини на стойност най-малко 100 млн. евро.

Томич бе арестуван за престъплението през 2011 г. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови