Биело Дугме и Горан Брегович с концерт в София на 7 април

OFFNews 06 февруари 2017 в 16:09 16108 0

На 7 април от 20:00 часа в зала "Арена Армеец" за пръв път на една сцена у нас ще свирят легендите на балканския рок Биело Дугме начело със своя основател Горан Брегович.

Организаторите от "София Мюзик Ентерпрайсис" пускат първите 500 билета за концерта с 10% отстъпка, които вече са в продажба на цени от 30 до 90 лв. в мрежите на "Тикетпро" и "Ивентим".

Биело Дугме (Bijelo Dugme – в превод от сърбохърватски „Бяло копче“) са може би най-популярната група в бивша Югославия, известни още и като Ролинг Стоунс на Балканите. Тя е създадена през 1974 г. в Сараево и в първоначалния ѝ състав са вокалистът Желко Бебек, барабанистът Ипе Ивандич, кийбордистът Владо Правдич и бас китаристът Зоран Реджич. Основател и основен двигател на групата е Горан Брегович. Самият той се научава да свири на цигулка в музикално училище, от което е изключен поради „липса на талант“. Впоследствие майка му му купува китара и така поставя началото на една уникална кариера.

Още дебютният им албум „Kad bi bio Bijelo Dugme” (в превод „Ако бях бяло копче“) от 1974 г. със своя разтърсващ балкански рок звук ги превръща в звезди за отрицателно време. Емблематичното едноименно парче и следващите хитове с подобно звучене поддържат тяхната огромна популярност, описана от медиите като „Дугмемания“.

Най-успешна година за Биело Дугме е 1988, тогава излиза албумът „Ćiribiribela“, на чиято обложка е нарисуван Ноевия ковчег. Хит №1 от него става песента „Гергьовден“ (Đurđev dan). Като използва стихотворение на Джордже Балашевич и стара циганска тема, и прибягва до съпровода на циганския оркестър на Феят Сейдич, Горан Брегович сътворява може би най-големия си шедьовър.

За съжаление на следващата година групата се разпада поради нарастващото напрежение в Югославия. През 2005 г. бандата се събира отново за три концерта в Сараево, Загреб и Белград. Специално на шоуто им на Хиподрума в Белград идват над 250 000 фенове.

През 2016 г. Горан Брегович и останалите от Биело Дугме се събират отново за няколко концерта. Успехът обаче е главозамайващ – шоуто им в Белград е разпродадено за броени дни. Обявени са още две дати, билетите за които също свършват бързо. Въодушевени от големия успех и след още разпродадени концерти в Европа, през тази година Биело Дугме поемат на турне. То стартира на 23 февруари в Лондон, а малко повече от месец по-късно ще видим за първи път на една сцена у нас Горан Брегович и Биело Дугме и тяхното уникално шоу с любими хитове и много изненади.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови