Изложбата "Позитив" разкрива света на незрящите хора

Изложбата ще бъда открита на 9 февруари от 18:30 часа в галерия Credo Bonum в София.

Оffnews 06 февруари 2017 в 15:35 4025 0

Художничката Диана Бонева представя „портрети“ на трима души с нарушено зрение (двама от тях са родени без зрение, а един губи зрението си впоследствие), показвайки отблизо живота им.

Това са произведения на съвременното изкуство, за които са използвани четири различни медии: видео инсталация, видео, аудио инсталация и художествена инсталация. 

Светът през очите на тримата участници – Галина Кръстева, Светослав Цветков и Богомил Кърков – е специфичен като сетивност, техните чувства и мечти са различни, но в портретите на Диана Бонева животът на незрящите хора е зареден с позитивна енергия, умения и опит.

„За мен контактът с тези хора е огромно предизвикателство. Общуването е невероятно“, споделя своите впечатления авторът, който е поставил своите герои същевременно и в позиция на активни участници в създаването на изложбата.

„Целта на изложбата „Позитив” е да се фокусира вниманието на обществото върху хората със зрителни увреждания. Тези хора имат специфични нужди, които налагат различия във възприемането на света, общуването, мобилността им. Незрящите получават информация за заобикалящата среда без да могат да използват очите си.

Изложбата може да бъде посетена от 9 до 22 февруари в в галерия Credo Bonum в София на адрес ул. "Славянска" № 2.

След първата си самостоятелна изложба в София през 2009 г., тя пренасочва артистичната си практика изцяло в сферата на видео изкуството, инсталацията и пърформънса.

В основата на нейните произведения е заложена социалната тематика. Артистичните й проекти изследват различни взаимоотношения и зависимости, както на индивидуално ниво, така и в социален аспект. Има участия във фестивали и групови проекти в страната и на международната сцена, някои от които: Видеохолика, Варна; Sofia Underground; Sofia Contemporary; Водна кула арт фест; Young Vagrants Festival, Ghent, Belgium; PERFO! и Perfo9, Finland и др. През 2012г. взема участие в Първото Биенале за съвременно изкуство, Казабланка, Мароко.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови