Кои нови книги да очакваме през 2017 г.

OFFNews 05 януари 2017 в 07:00 14131 1

Снимка unsplash.com

Кои заглавия да очакваме на книжния пазар през 2017 година? Някои издателства вече обявиха част от тях.

"Сиела" подготвя нова книга от автора на "Човек на име Уве" и "Баба праща поздрави и се извинява" - Фредрик Бакман. "Всяка сутрин пътят към дома става все по-дълъг" ще излезе през януари. 

На пазара ще се появят и пиесите на Георги Марков, както и „Аскетика. Спасителите на Бога” от Никос Казандзакис.

8 години след първия тираж на "18% сиво" от Захари Карабашлиев през тази година ще излезе нов роман на писателя и главен редактор на "Сиела" - "Свобода".

Алек Попов ще зарадва почитателите си с продължението на първия партизански роман, написан след края на комунизма – „Сестри Палавееви в бурята на историята”. От излизането си през 2013 г. трагикомичната история на двете близначки не е спирала да разсмива любителите на качествения хумор, а през 2016-та „Сестри Палавееви” превзе и театралната сцена, печелейки награда „Икар” в категория „Дебют” (Боряна Братоева и Мила Люцканова), както и 3 номинации за Аскеер.

През 2017 г. в общо издание ще бъдат публикувани и пиесите на големия Георги Марков, както и нова книга от журналистката Веселина Седларска, чийто първи роман – „Кладенецът”, се появи преди месец. През февруари се очаква и художественият сборник „Аз искам да бъда свободен. Разкази за Левски” на писателя Димитър Дишев.

Установената от години линия в издаването на класическа литература ще продължи и през идната година. С логото на „Сиела” ще видим нови издания на „Младите лъвове” на Ъруин Шоу, втори том на „Винету” от Карл Май, „Пилето” и непубликуваното на български досега негово продължение „Ал” от Уилям Уортън, последният голям роман на Кърт Вонегът „Фокус бокус”, неиздаваната у нас история „Фантастичната гондола” от детския класически автор Джани Родари и др.

Привържениците на съвременната проза ще се радват на „Химикът” от Стефани Майър, която излиза през януари. По-късно през 2017-а ще се появят третата част на бестселъра „Алена кралица” – „Кралска клетка”, от Виктория Айвярд, както и продълженията на „Бляскавият двор” на Ришел Мийд („Среднощният диамант”) и на „Прелъстена” от Мередит Уайлд.

Удостоените с наградите на читателите в Goodreads за 2016 г. „Salt to the Sea” от Рута Сепетис, мемоарът на Пол Каланити „When Breath Becomes Air” и последната част от трилогията „Червен изгрев” на Пиърс Браун – „Утринна звезда”, също ще бъдат преведени на български в рамките на следващите 12 месеца. Очакват се също ново от Джош Малерман – романът „Къщата на езерното дъно”, и сборникът с разкази „Приказки за родината” на видния руски фантаст Дмитрий Глуховски.

Тази година на български ще излязат „Виждам те” – вторият роман на Клеър Макинтош, която преди няколко месеца бе удостоена с най-популярната награда за криминална литература на Великобритания Theakstons Old Peculier Crime Novel за дебютната си книга „Оставих те да си отидеш”; историческият роман „Треска за лалета”, по който е заснет едноименният филм с Алисия Викандер и Кристоф Валц (2017); романът „The Dollmaker of Krakow” от Р. М. Ромеро; ново от колоритния Българ; продължението на „Вещерът” от Сапковски; „Гневът и гордостта” на Ориана Фалачи.

"Сиела" ще издаде и още от Стивън Кинг, Рей Бредбъри и Нийл Геймън, както и биографиите на Йохан Кройф и Ердоган.

В новата поредица на издателството „Власт и отговорност” се очакват автобиографичната книга на Михаил Горбачов „След Кремъл. Новата Русия” и „Dealing with China: An Insider Unmasks the New Economic Superpower” на Хенри Поулсен.

В правната редакция на издателството ще излязат сериозни издания като „Финансово право” от проф. Иван Стоянов, коментарната книга на доц. Ралица Илкова „Документни престъпления” (част от поредицата „Практика на ВС и ВКС по наказателни дела”), както и нови заглавия в поредицата „Предизвикай правото” – „Общият административен акт” от д-р Васил Петров и сборникът „Предизвикай: Давността!”.

След „Федеграфика“ – книгата за тенисиста Роджър Федерер, издателство „Книгомания“ пък подготвя за печат друга богато илюстрирана биография на голям спортист – „Месиграфика”. Книгата за петкратния носител на „Златната топка“ и голмайстор във вечната класация на Шампионската лига е направена така, че да заинтригува не само любителите на футбола. Макар в центъра да са постиженията на Лионел Меси, анализирани с текст, диаграми и снимки, „Месиграфика“ отговаря и на няколко важни за всички ни въпроси – за личните избори и битки по пътя към победата, за качествата, които помагат на таланта да се наложи и за цената на успеха.

Авторът Санджийв Шети, бивш коментатор на Би Би Си, очертава кариерата на Меси от времената, когато той се учи да дриблира в Росарио, Аржентина, през израстването в Барселона, та чак до рекордите му в Шампионската лига и на световните първенства. Там са годините, прекарани под ръководството на Пеп Гуардиола и под сянката на Марадона, съревнованието с Кристиано Роналдо, но и достигането до етапа, в който другите играчи се присъединяват към овациите на публиката. Защо футболист като Самюел Ето’о би казал: „Меси е бог - и като човек, и като играч“? Много от отговорите са в новата „Месиграфика“.

През 2017 г. „Книгомания“ подготвя продължения на два успешни проекта от 2016-а. След като книгата на Венелин Митев „Прогонените гении на България“ стана едно от най-търсените заглавия по книжарниците, авторът започна работа по нов списък с имена на родни таланти, наложили се зад граница. Известните пътешественици Румяна Николова и Николай Генов пък са почти готови с още 35 маршрута като продължение на илюстрования пътеводител „България – позната и непозната“: още очарователни диви места, недостатъчно популярни забележителности, неизвестни подробности около исторически и археологически паметници.

Скоро по книжарниците с логото на „Книгомания“ ще се появи и „Световната история накратко“ – справочник за най-важното, което се е случило от времето на първите цивилизации до последната дългова криза в наши дни. Там са събрани 200 събития, движения и личности, оказали силно влияние върху хода на човешката история. Текстът, допълнен с карти, илюстрации и диаграми, е подготвен от автора на британската поредица „За времето” Тат Уд в сътрудничество с харвардската възпитаничка Дороти Ейл.

Традиционно силната детска секция на „Книгомания“ ще набъбне с много заглавия, сред които „365 неща, които да направите с LЕGО® тухлички“, „Изкуството да рисуваш комикси, манга и фентъзи герои“, богато илюстрирани енциклопедии като „Наука“ и „Ами ако… Въпроси и упражнения за любопитни умове“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови