МК показа проекта за надстрояване на изгорелите тютюневи складове

ОFFNews 24 август 2016 в 18:49 9734 0

Снимка Министерство на културата

Скица на плана за надстрояване на складовете в Пловдив.

Министерството на културата изпрати снимки на отхвърления през 2010 г. проект на италианското дружество „Р.И.П.А.“, собственик на изгорелите преди дни тютюневи складове в Пловдив.

Собствениците са смятали да бутнат паметниците на културата, част от прочутия архитектурен ансамбъл, и на тяхно място да построят сгради с няколко етажа по-високи от настоящите. МК обаче отхвърля проекта и забранява намеса върху складовете.

В момента пожарът, който унищожи историческите сгради, се разследва, като МК е предоставило днес на Прокуратурата цялата налична документация от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), отнасяща се до статута на емблематичните сгради.

Скица на плана за надстрояване на складовете в Пловдив. Снимка: Министерство на културата

Тютюневите складове, които горяха в Пловдив, са част от групов паметник на културата, наречен „Уличен ансамбъл „Иван Вазов“ – „Цанко Дюстабанов“ (по имената на улиците, на които се намират). Отделно от това два от складовете са декларирани и самостоятелно като културна ценност. Сградите са защитени по смисъла на Закона за културното наследство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!