Македония с нов филм против българската окупация (трейлър)

OFFNews 27 септември 2016 в 14:49 14630 0

Кадър от трейлъра, в който героят казва: "Българите арестуват всички".

В Македония се появи нов филм, който разказва за окупацията на страната от България и Германия по време на Втората световна война - „Освобождението на Скопие“.

За това писаха до OFFNews от Асоциацията за изследване и развитие на гражданското общество, откъдето посочват, че появата на лентата е била пренебрегната у нас за сметка на скандала с Каймак-Чалан.

Сценарист на филма е Дарко Митревски, известен в България с творбата си "Трето полувреме", чието действие отново се развива през ВСВ, а българите са представени като "лошите". Сегашната лента струва 1 250 000 евро, които са дадени от Агенцията за филми на Македония, а продуценти са „Партизанс“ – Македония, „Лийени филм“ – Хърватия и „Арт филмс“ – Финландия. 

Само в рекламния клип на „Освобождението на Скопие“ на няколко пъти се забелязват реплики като: "Бугарите арестуват се живо и диво", "Бугарите ке ги убият", "Пазете се, идат бугари".

Според Асоциацията за изследване и развитие на гражданското общество творбата е пропаганда срещу България и насажда омраза у съседите ни спрямо нас, спонсорирана от правителството на Македония.

"Настояваме и за активна българска културна политика, която да е насочена към организиране на прояви, които да показват реалността такава, каквато е била през тези години. Не можем да виним обикновените граждани в Македония, които нямат други канали за запознаване с „истината“ освен македонските телевизии, вестници и радиа", пишат оттам.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови