На разходка из най-дългата арт галерия: метрото в Стокхолм

ОFFNews 23 януари 2017 в 14:49 5839 0

Снимка ©Arild/Flickr

Стокхолмското метро е дом на най-дългата арт галерия в света. Сред 100-те станции на влаковата мрежа има повече от 90 произведения на изкуството - скулптури, мозайки, картини и временни инсталации. Те са създадени от над 150 артиста от 1950 г. насам, предава сайтът "The culture trip".

Kungstädgården

Снимка: ©Arild/Flickr

Тази спирка на метрото е считана за "черешката на тортата" на подземната галерия. Неин създател е Улрик Самуелсон. Идеята му е да наподобява подземна градина. 

Снимка: ©Ingolf/Flickr

Централната станция 

©imagea.org/Flickr

Централната станция на метрото на Стокхолм побира редица произведения на изкуството, а чувството вътре напомня това в пещера. Тя е украсена с оригинални творби на едни от най-известните шведски и скандинавски артисти.

Снимка: ©PROTony Webster/Flickr

Снимка: ©MariaJoãoC/Flickr

Tekniska Högskolan

©Arild/Flickr

Станцията е кръстена на Кралския технологичен институт, така че не е изненада, че изкуството тук представя четирите елемента в природата: вода, въздух, огън и земя.

Rådhuset

Снимка: ©Tobias Lindman/Flickr

Спирката отвежда до седалището на Шведското правителство. Преди обаче да излезете над земята, ще трябва да преминете през огнената пещера, дело на Сигвард Олсон.

Снимка: ©Yurii Soldak/Flickr

Stadion

Снимка: ©imagea.org/Flickr

Спирката се казва "Стадион", защото отвежда до близкия стадион, който през 1912 г. е домакин на Олимпийските игри. Дизайнът на станцията е съобразен изцяло с игрите и с идеята да отдаде почит към славната традиция.

Снимка: ©imagea.org/Flickr

Fridhemsplan

Снимка: ©Göran Ståldal/Flickr

Артистите Торстен Ренквист и Ингегерд Молер подбират експонати, които да подчертаят любовта на шведите към природата и силната им връзка с морето.

Снимка: ©MauronB/Flickr

Östermalmstorg

Снимка: ©Clémentine T./Flickr

Това е една от най-натоварените спирки на метрото в Швеция. Тя е проектирана през 1965 г. от един от най-известните шведски художници - Сири Деркерт. 

Той изобразява културата, мира, правата на жените, както и проблемите на околната среда. Проектът отнема повече от 10 години, за да бъде завършен.

Thorildsplan

Снимка: ©Arvid Rudling/Flickr

Идеята на дизайна на тази станция е проста - да покаже по весел начин съвременния дигитален свят чрез писелизирани образи.

Снимка: ©Per-Olof Forsberg/Flickr

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови