Съборът в Копривщица официално влезе в списъка на ЮНЕСКО

ОFFNews 22 февруари 2017 в 20:02 6083 0

Снимка БГНЕС

На тържествена церемония в Париж кметът на гр. Копривщица Генчо Герданов получи сертификат за вписването на Националния събор на българското народно творчество "Копривщица" в регистъра на ЮНЕСКО за най-добри практики на световното нематериално културно наследство.

Той му бе връчен от генералния директор на организацията Ирина Бокова.

"Съборът се утвърди като уникална практика, която България сега споделя със света", каза Бокова. Според нея нематериалното културно наследство е душата на всеки народ.

С годините Съборът се утвърди като движение за опазване и популяризиране на българската традиционна култура, позната днес като нематериално културно наследство.

В днешно време Съборът се организира за около 10 000 участници от различните краища на страната, включително и българи, живеещи в чужбина, както и чужди граждани, изпълняващи български фолклор.

Националният събор на българското народно творчество "Копривщица" се провежда от 1965 г. Той събира на едно място певчески и танцови ансамбли от цялата страна. На първото си издание между 12 и 15 август край Копривщица са се събрали над 4000 народни певци, танцьори, изпълнители на музикални инструменти и др. Фестивалът се провежда през пет години, като през 2010 г. се проведе десетото му издание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!