Селекция "Кино и гурме" ни очаква на София Филм Фест

ОFFNews 17 март 2017 в 18:34 3469 0

„Кино и гурме” е специална селекция от филми, посветени на виното и гурме културата в официалната програма на 21-вия София Филм Фест.

Зрителите на „КИНО ГУРМЕ” ще имат възможност да се потопят в един очарователен свят на вкусове и аромати, които се преплитат в увлекателни и вълнуващи истории - магия за сетивата. 

„Андре – гласът на виното” повежда публиката на уникално пътешествие от Русия през Европа до Америка, за да се запознаем с историята на Андре Челичеф, посветил живота си на древния занаят на виноделието. 

Андре е руски аристократ, който прекарва младежките си години като работи и учи в Европа, а след това заминава за Калифорния. Там преживява трагични моменти, но и успява да съживи местната индустрия. Андре не е бизнесмен, а по-скоро артист и учен, чиито сърце и душа са посветени на виното – той е истински концептуалист, модернизирал карифорнийското винарство.

Житейската му философия и любовта му към това специфично изкуство и до днес вдъхновяват новите поколения винопроизводители по целия свят.

Тази история е разказана с гласа на Рейф Файнс и гласа на онези, които са го познавали. Сред тях са някои от най-важните майстори в занаята. Режисьор на документалния разказ е един от внуците на Андре – Марк Челичеф, който е специален гост на фестивала, а на първата прожекция на „Андре – гласът на виното” във Френски институт - кино „Славейков” на 17 март (петък), от 18.30 часа публиката ще има възможност да се срещне с режисьора, сценарист и продуцент на филма и да опита специална селекция вина на „Домейн Бойар” - Thomas Barthon Reserve Bordeaux (френско вино), Geyser Peak Chardonnay, Geyser Peak Cabernet Sauvignon и Rue Romance Sauvignon Blanc.

На 18 март (събота) от 18.00 часа в Дома на киното ни очаква още една среща с този завладяващ документален разказ.

Със сухата си почва и неприветливи пейзажи Приорат винаги е бил един от най-бедните райони на Каталония. Затова не е изненадващо, че в края на 70-те години никой не вярва на плановете на група хипита да съживят местното производство на вино, което през XVII в. е процъфтявало. Но в крайна сметка те успяват. Днес Приорат е един от най-важните региони за производство на вино в света. Лозари, ентусиасти и винопроизводители – хипитата стават популярни като „Великолепната петорка” и разказват историята на виното на Приорат. Разбира се, първите години са трудни, защото банките не им отпускат кредит. Следва обаче изключителен успех, когато един журналист решава да представи техния продукт и така целият свят разбира за виното им. „Може да правиш страхотно вино. Може да имаш най-добрия маркетинг, - казва един от лозарите, - но най-доброто вино е онова, което има история”. Режисьор на увлекателния документален разказ „Виното на Приорат” е Давид Фернандес де Кастро, а прожекциите са предвидени за 18 март (събота) – 14.00 часа в Дома на киното, 19 март (неделя) от 17.30 часа в Културен център „Г8” и на 24 март (петък) от 18.30 часа в Евро Синема.

Някъде в Южна Франция мадам Малори (винаги невероятната Хелън Мирън), чиито класически френски ресторант е удостоен със звезда на Мишлен, управлява с твърда ръка в кухнята, ала е изправена пред неочаквано предизвикателство, когато индийско семейство наема изоставената къща от другата страна на улицата и отваря… ресторант! Логично е да се обяви война, но младият Хасан (Маниш Даял), който все още изучава тайните на занаята, няма нищо против да почерпи от опита на съседите, и резултатът е омагьосващо вкусен. Продуценти на страхотната, екзотична история „На един черпак разстояние” са Стивън Спилбърг и Опра Уинфри. Но по-важното е, че негов режисьор е Ласе Халстрьом, в чиято филмография са уникални творби като „Защо тъгува Гилбърт Грейп” и „Шоколад”. Халстрьом просто „знае как” да приготви и поднесе филма. Срещата с „На един черпак разстояние” в програмата на 21-вия София Филм Фест е на 25 март (събота) от 16.00 часа в Дома на киното.


Големият режисьор Тим Бъртън впряга богатото си въображение, за да пресъздаде класиката на Роалд Дал „Чарли и шоколадовата фабрика” – и ние решихме, че съвсем в тон с превърналия се в традиция Златен билет на фестивала ще предложим това шантаво пътешествие в света на Уили Уонка на вниманието на киноманите-ценители. Историята е позната – за ексцентричния производител на шоколад Уили Уонка и доброто момче Чарли, което заедно с бедното си семейство живее в сянката на необикновена шоколадова фабрика. Отдавна откъснат от роднините си, Уонка организира конкурс, чрез който да избере наследник на своята шоколадова фабрика. Пет деца с късмет, сред които и Чарли, изтеглят златен билет от шоколадите на Уили Уонка и печелят разходка из легендарната фабрика, в която от 15 години не е влизал външен човек. Омагьосан от нещата, които вижда, Чарли се потапя във фантастичния свят на Уонка.

Публиката може да стори същото на 19 март (неделя) от 14.00 часа в Дома на киното и на 24 март (петък) от 20.30 часа в кино „Одеон”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови