logomamaninjashop

Тортичка за закуска? Защо пък не!

За всички, които правят някаква пролетна диета като мен, но не искат да се подлагат на прекалени лишения и да си отнемат малките радости от живота - попаднах на тази доста обнадеждаваща статия и незабавно реших да я споделя с вас :) Пролет е, за бога, нека отслабваме с настроение! Четете, забавлявайте се и не го взимайте твърде насериозно!

 

Не знам за вас, но всеки път, когато изляза на сутрешно кафе с приятелка, дълго се взирам във витрината с торти и други сладкиши. Отчаяно искам да си поръчам парче, но всеки път си напомням “Не може да ядеш шоколад за закуска, нелепо е!”

Но се оказва, че малко шоколад за закуска е добре дошъл и има своите предимства.

Много готино, нали?

Мама ни е казвала, че закуската е най-важното ядене за деня, пък и кой не обича яйца на очи?

resep egg benedict e5a8ac

Ами тези от нас, които обичат да си похапват сладичко?

Гофрета с няколко плодчета не може да ни засити. Но всичко е наред, защото имаме добри новини! Шоколадовата торта е закуската на бъдещето.

Лиз Москоу, експерт по кулинарни трендове в Стърлинг-Райс Груп, сподели за Food Business News, че шоколадовата торта най-вероятно е най-новото въведение в любимото ни ястие за деня - закуската.

la fo proof chocolate cake 20160213

 

Много проучвания сочат, че няма нищо лошо в това да си похапнеш шоколадова торта за закуска. Тя има много предимства, дори може да ни помогне да отслабнем. Изследователи от университета в Тел Авив са открили, че малко торта за закуска, заедно с балансиран прием на въглехидати и протеини, може да помогне да затъпим желанието за нещо сладичко по-късно през деня. Не само това, но и закуската всъщност е най-доброто време за тортичка, защото тогава метаболизмът ни работи най-усилено, позволявайки да се изгорят калориите.

Ето и малко статистика:

За период от 32 седмици 193ма човека с наднормено тегло са разделени в две групи. Едната група получава закуска с ниско съдържание на въглехидрати и 300 калории, а другата получава по-блансирана закуска от 600 калории, включваща шоколадова торта. Двете групи ядат едни и същи ястия през останалата част от деня.

По средата на проучването и двете групи свалят по средно 15кг на човек. Но до края на проучването се оказва, че групата, която е приемала закуска от 300 калории си връща 10кг, а шоколадовата група сваля по още 7 кг на човек.

Ръководителят на проекта, професор Даниела Жaкубовиц казва, че и двете групи приемат еднакво количество калории през останата част на деня, но въпреки това тези, които са на нисковъглехидратната диета не се чувствали сити - често им се похапвало нещо сладко, което ги карало да не спазват диетата си.

Това са добри новини, нали? Става и още по-хубаво!

Малко шоколад на закуска може да засили когнитивните ни способности. Друго проучване пък сочи, че черният шоколад помага на паметта, концентрацията и абстрактното мислене.

Трябва да сме внимателни, естествено!

Въпреки че шоколадът е вкусно и желано допълнение към закуската ни, да изядем цяла торта рано сутрин не е най-добрата идея на света!

 

Последно променена в Четвъртък, 02 Март 2017 09:33

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам