Кой е Рашко Младенов

OFFNews 25 януари 2017 в 15:50 11112 0

Рашко Младенов

Снимка БГНЕС

Актьорът и директор на Благоевградския театър Рашко Младенов

Актьорът Рашко Младенов е най-вероятният служебен министър на културата. Във вторник той бе сред поканените на среща в президентството, където се събраха спряганите за министри лица и обявеният вече от президента служебен премиер проф. Огнян Герджиков. 

Младенов има дългогодишна кариера в киното и театъра и има солиден управленски опит на директорски позиции. Доскоро оглавяваше Благоевградския театър, а гилдията го помни още като шеф на Сатиричния театър в столицата и на русенската трупа.

Роден е на 8 февруари 1947 г. в София. Завършва Музикалното училище "Любомир Пипков", специалност "Пиано", и актьорско майсторство във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов". Бил е част от трупата на театър "София" и на Младежкия театър.

Начело на Сатиричния театър застава през 1999 г. Сменен е през 2006 г. след конкурс на Министерството на културата. Този период бе белязан с ескалиране на напрежението между актьорския състав на Сатирата и управата заради промяната на системата за заплащане. Мнозина от играещите в театъра бяха скандализирани от решението да не работят на трудов договор, а на хонорар според обема на ангажиментите. Конфликтът стигна до медиитте. Представителите на трупата, сред които Пепа Николова, Ангел Георгиев, Калин Сърменов, изразиха възмущението си от акта на ръководството на театъра и от намеренията на Сатирата да отвори сцената си и за постановки извън тези на трупата.

По-късно Рашко Младенов застава начело на Русенския театър, където следва амбициозна управленска програма и трупата поставя над 20 постановки за две години - нещо трудно достижимо за който и да е театър извън столицата по думите на самия директор. През 2012 г. обаче Министерството на културата прекратява договора му заради финансовото състояние на театъра и го пенсионира. Тогавашният министър на културата Вежди Рашидов посочва, че "не може да се допусне 50 души да стоят без заплати заради директора си". Според изказвания на Младенов той бил отстранен, за да заеме мястото му кадър на ГЕРБ - Орлин Дяков.

След това актьорът поема нов директорски пост - в Благоевградския театър, където остава до 2015 г.

Сред значимите му роли в театъра са Разколников в „Престъпление и наказание” от Достоевски, Метр Бриден в „С любовта шега не бива” от Мюсе, Тузенбах и Вершинин в „Три сестри” от Чехов и др.

В киното играе в "Маргарит и Маргарита", "На чисто", „Слънчев удар”, „Компариста”, „Снимки за спомен”, „Игра на любов”, „Леталото”, „Пътят на музикантите” и др.

Написал е музиката към пиесата „С любовта шега не бива“ на Алфред дьо Мюсе (Русе, 1975). Бил е преподавател по пиано в Мексико и е работил в Българския културен център в Москва.

Бил е женен за режисьорката Маргарита Младенова, от която има син Любомир.

Раждат му се и две дъщери близначки от актрисата Александра Братанова. 

В момента е женен за журналистката Милена Нейова.

Най-важното
Всички новини