6 причини за провал на фейсбук рекламата и как да го избегнете

OFFNews 22 март 2017 в 18:35 10343 1

Всекидневно попадаме на десетки реклами в социалната мрежа фейсбук. Някои подминаваме моментално, на други се смеем, а само малцина успяват да ни привлекат вниманието и да ни накарат да кликнем върху тях.

Защо се получава така и къде грешат всички рекламодатели, които харчат парите си за реклама във фейсбук без да получават желания краен резултат? На въпроса ни отговарят маркетинг специалистите на Beshared, една от най-големите рекламни агенции в страната, специализирана във фейсбук реклама. Ако и вие използвате социалната мрежа за бизнес цели и искате да рекламирате дейността си успешно, вижте 6-те от най-честите грешки, които се допускат и какво трябва да направите, за да ги избегнете.

1. Липсват ви ясни цели и таргет аудитория

Едно от най-важните условия за успеха на всяка реклама е да се дефинират правилно целите на кампанията и аудиторията, която искате да достигнете. Според това дали искате да запознаете аудиторията с нов продукт или пък целите да привлечете отново хора, които са закупили вече ваш продукт, трябва да използвате различни инструменти за фейсбук реклама. Колкото по-конкретна е целта на рекламата, толкова по-точно ще определите целевата аудитория и ще създадете ясно и достатъчно привлекателно послание, което пък от своя страна ще гарантира желаното действие – посещение на уебстраницата ви, поръчка на продукт, регистрация за приложение, игра или др.

Не забравяйте, че фейсбук позволява изключително тясно таргетиране на всяка реклама, което помага да достигнете до точно тази аудитория, която се интересува от вашия продукт. Ако не сте сигурни коя е вашата аудитория, рискувате да похарчите рекламния си бюджет напразно за хора, които няма да проявят интерес към вас. Затова помислете добре коя е аудиторията, която е най-вероятно да се нуждае от вашия продукт и да е готова да заплати определената от вас цена. Веднъж щом сте я дефинирали е лесно да достигнете до нея чрез инструментите за таргетиране на фейсбук.

2. Не използвате правилни рекламни послания и визуализации

За да накарате целевата си аудитория да ви обърне внимание, се нуждаете от привлекателно послание и визуализация. Те трябва кратко и ясно да казват на аудиторията какво предлагате и защо си струва да отделят от ценното си време, за да кликнат върху вашата реклама. Фейсбук потребителите стават все по-резистентни към рекламата, която виждат ежедневно в мрежата и банални словосъчетания като „топ оферта“, ексклузивни цени“, „супер качество“ и т.н. не са в състояние да впечатлят вече никого. Още повече, че нямат достатъчно време да кликат върху всяка реклама, която им обещава най-доброто качество на най-ниска цена, така че трябва да сте много по-креативни. Вашето рекламно послание трябва да бъде едновременно кратко и ясно, но и отличаващо ви от конкурентите.

Не случайно в рекламните агенции има специалисти като копирайтърите и дизайнерите, чиято работа е именно да измислят уникални и атрактивни послания и визуализации. Затова или седнете и помислете сериозно как да накарате потребителите да ви обърнат внимание, или потърсете специалисти в тази област, които да създадат най-доброто възможно послание и дизайн за вашата реклама.

3. Не разпределяте и управлявате правилно рекламния си бюджет

Рекламният бюджет винаги е много оскъден, така че неправилното му разпределение и управление си е направо грехота.

Фейсбук предлага различни рекламни формати според целите на кампанията ви, което увеличава шансовете ви за успех. Но ако изберете неправилните формати или, ако не съумеете да управлявате ефективно парите си, рискувате да се провалите.
След като изберете правилния рекламен формат (привличане на нови фенове, увеличаване посещаемостта на уебстраницата ви, регистриране в приложения, събития и др.) или микс от формати, следва да разпределите бюджета си и да го управлявате през цялото време. Предимствата на социалната мрежа е, че ви предоставя лесен панел за управление и анализи на рекламата, но от вас се иска да отделяте достатъчно време да следите тези анализи и да оптимизирате рекламния си бюджет, за да получите най-добрия резултат срещу най-ниската сума пари.

Съветът на специалистите е минимум веднъж дневно, например сутрин, да отделяте 10-тина минутки, за да проверите как се представя рекламата ви, каква аудитория е обхванала, как се харчат парите ви, дали сте постигнали най-ниска цена за клик и пр. Ако някой от показателите е под или над желаните, следва да промените нещо в рекламното задание, което става лесно през панела за реклама на фейсбук.

4. Не разполагате с достатъчно време за мониторинг на рекламата

Освен че трябва да следите регулярно как се харчи бюджета ви за рекламата и какви резултати постигате, трябва и да следите какви са реакциите на хората, до които е достигнала тя. Така например, ако сте пуснали банер реклама, която се показва в новинарския поток на целевата ви аудитория, най-вероятно ще получите коментари и въпроси под нея. Ако ги оставите без отговор, ще си направите едновременно с рекламата и антиреклама. Както във вашата фейсбук страница, така и под всяка реклама трябва да комуникирате с хората, които са отправили въпрос, похвала или критика към вас или вашия продукт. Вярно е, че това изисква време и умение да се справяте хладнокръвно и с недоволни потребители, но същевременно прави добро впечатление и увеличава доверието на хората към вас.

5. Не познавате достатъчно добре социалната мрежа

За да избегнете посочените дотук грешки, трябва да познавате много добре социалната мрежа, нейните функционалности и всички възможности, които тя предлага за реклама. За целта ви съветваме да прочетете подробно инструкциите на фейсбук, да изгледате всеки видео урок, който мрежата предлага и чак тогава да пристъпите към действие. Така ще минимизирате грешките, които могат да възникнат от незнание и да ви костват пари.

Другият вариант е да наемете специалист с дългогодишен опит, който да се грижи за вашата фейсбук реклама. Факт е, че това е свързано с разход, но поне ще ви спести пари, тъй като ще управлява рекламата по-ефективно и няма да допуска грешки, а и ще ви подсигури по-голям успех.

6. Не следите новостите в социалната мрежа

Тъй като фейсбук се развива постоянно с цел да предлага на рекламодателите най-добрите условия и възможности за реклама, трябва да сте нащрек за всяка иновация, която може да ви донесе по-добри резултати и да ви привлече повече клиенти. Следете какво се случва и търсете начини да внедрите новостите в своята рекламна стратегия. За целта се абонирайте за информационните бюлетини на специализирани маркетинг издания и проучвайте как големите марки прилагат новостите в своите рекламни кампании.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови