ЕК алармира за фалшиво изказване на комисар Хан за България

Мая Младенова 15 февруари 2017 в 12:37 30375 16

Така изглеждаше новината в анонимния сайт преди заглавието да бъде сменено.

Фалшиво изявление на еврокомисаря Йоханес Хан за България бе тиражирано в няколко слабо популярни сайтове. Стряскащото заглавие "Казвам ви го директно - до 40 години България ще изчезне" - привлече вниманието на много потребители и те започнаха да споделят новината със заблуждаващо съдържание в социалните мрежи.

Часове по-късно пресофисът на ЕК в България официално отрече комисарят да е правил подобно изказване. 

Йоханес Хан, комисар по въпросите на Европейската политика за съседство и преговори за разширяване, никога не е правил изявления с негативен характер относно България. Дори напротив, следва да се отбележи, че в рамките на мандата си като комисар по регионалната политика на ЕС от 2010 г. до 2014 г. той допринесе за реформите в страната с цел устойчивата ѝ модернизация. Цитатите с анти-българска насоченост, които му се приписват, не отговарят на истината и имат за цел да дезинформират и създават анти-европейски настроения в обществото.

Първоизточник на информацията изглежда е червеният патриотичен вестник "Нова зора" и неговият главен редактор Минчо Минчев. После текстът е препечатан от Поглед.инфо и Paralelnews. Първият изобилства от коментари със силно червен и анти-ЕС уклон, а вторият стои в интернет пространството напълно анонимно. Такива интернет страници често са ползвани за информационна война. В тях се пускат гръмки заглавия и компромати, фалшиви и заблуждаващи новини, като се разчита на ниската информационна култура на част от читателите. 

След опровержението на ЕК заглавието на Paralelnews бе променено.

Според "новината" изказването на Хан е направено при представяне на доклад по демографските въпроси на ЕС през 2013 г., като значително място е отделено на България. Контекстът е, че страната ни е се топи, но не по други причини, а поради народопсихологията си, и ЕС трябва да се поучи от това, за да не го застигне същата съдба. 

Медията първоизточник не посочва откъде се е сдобила с доклада. Вместо това конспиративно разказва, че той е дълбоко архивиран, на немски, но с превод разполагали няколко български институции, които го пазели в тайна.

Думите, приписани на комисар Хан

А всъщност следите на тайния немски доклад водят до... „Бъзиклийкс“.

OFFNews изпрати допълнително запитване към ЕК дали посланик Хан е споменавал България в свой доклад на тема демография и в какъв контекст. За отговора ще ви информираме допълнително.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6469

16

Halo

16.02 2017 в 17:39

Пак ви го "наБлъскаха", а вие ще си изпочупите клавиатурите. :)

12696

15

Санд

15.02 2017 в 19:12

Каква ирония? Едва ли може по-подходяща новина за OFFNEWS. Фалшива но вярна.

12696

14

Санд

15.02 2017 в 16:56

Това че не го е казал е очевидно. Там са тренирани да говорят само политически коректно. Въпросърт е какво не е вярно в подобно твърдение.
Всичко е истина с изключение на 40-те години. Според мен за български народ може да се говори само в исторически план.

12688

13

Emil Kasamakov

15.02 2017 в 15:45

Denis Rizanov: "Емо, не си прав. Само един дипломат с едно изречение, което чу ЦЯЛА ЕВРОПА: "F.CK THE EU!"

Ами аз вече казах, че подобен език може да има в имейли за вътрешно ползване. Нюланд каза тази реплика в телефонен разговор с нейния си посланик, което е същото. Не би го казала в официален доклад на официална конференция и то в очите на засегнатата страна. А тъпите статии твърдят, че нашето правителство било имало доклада, но го държало в тайна.

Нали се сещаш, че на такава евро конференция биха присъствали и по-малки от България държави, като Естония и Латвия, които също се обезлюдяват. Ако чуят подобно нещо, веднага ще си помислят: "Сега са срещу България, утре ще се обърнат и срещу нас".
Затова никой не казва такива неща публично в прав текст. Официалният език винаги е завоалиран.

8915

11

stoyiv

15.02 2017 в 15:33

Първоизточникът на информацията, драги ми смехурковци, е сайтът "Бъзикилийкс", линк ви даде преди мен Emil Kasamakov.
Да, това е същият същият левичарски сатиричен сайт със "статията на гръцкия вестник "Симера": https://neverojatno.wordpress.com/2011/11/04/freedom/
Или с "предсмъртното писмо на Левски", цитирано като свята истина от един учиндолски народен трибун: https://neverojatno.wordpress.com/2008/11/23/pismoto/

Или с т.нар. "Очерк на един англичанин за България : „Няма по-прост народ от българския“: https://neverojatno.wordpress.com/2012/04/21/prost/
За съжаление последното заглавие на сатирата на Чергар се потвърждава от много мои мили сънародници, приели всичко това за чиста монета.

42249

10

Denis Rizanov

15.02 2017 в 14:40

Абсурд е дипломат (защото комисарите по същество са дипломати) на такъв висок пост да каже публично такива изречения

Емо, не си прав. Само един дипломат с едно изречение, което чу ЦЯЛА ЕВРОПА: "F.CK THE EU!"
Ако не ти е ясно кое що - търси в гугъл с това между кавичките.