Фейсбук смекчи тона - няма да трие всеки пост, който нарушава правилата

ОFFNews 24 октомври 2016 в 16:43 5901 1

Фейсбук смекчи тона - от компанията няма да трият всяка публикация, която нарушава правилата на социалната мрежа. Това обявиха двама от вицепрезидентите Джоел Каплан и Джъстин Ософски, цитирани от "Гардиън".

Стъпката назад дойде след остра обществена реакция заради изтритата преди два месеца историческа снимка на голо деветгодишно момиче, което бяга след атака с напалм по време на войната във Виетнам. Снимката беше качена в платформата от норвежки вестник и след изтриването ù главният редактор обвини социалната мрежа в цензура.

Новинарски агенции и благотворителни организации дори заплашиха Фейсбук със съд заради изтрити без предупреждение публикации.

Месец след свалянето на снимката с детето бе изтрит и пост, съдържащ линк към "Le monde" към статия за рака на гърдата, показващ и мамография. По-късно социалната мрежа се извини и възстанови поста, но продължи да премахва обществено значимо съдържание. 

След бурните реакции по повод премахването на съдържание от Фейсбук, от компанията са решили да започнат да се съветват дали дадена публикация, която нарушава правилата, е същевременно и информативна, значима и важна за хората и ако е така, да не бъде премахвана.

Засега от компанията споделят, че започват консултации с журналисти, публицисти, фотографи и юристи, които да помогнат при подбора на информация за споделяне. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови