Легендата Тома Спространов слиза от ефир след близо половин век в радиото

OFFNews 14 февруари 2017 в 10:15 15978 2

Легендата Тома Спространов слиза от ефир след близо половин век в радиото

Легендарният радиоводещ Тома Спространов слиза от ефир след близо 50 години работа в радиото. Колеги, музиканти, близки и приятели го изпратиха снощи на бенефис концерт в столичен софийски клуб. 

За първи път Томата води в ефир в началото на 60-те години. Той обаче става особено популярен, когато стартира емблематичното предаване "Пулсиращи ноти" по програма "Хоризонт", което звучи без прекъсване от 1975 година до днес. 

През 90-те години той често има участия в предавания на българската редакция на Би Би Си. Тома Спространов е женен за англичанката Джудит от 1972 г. Тя е била преподавателка в Пловдивската английска гимназия и в София. Имат три деца – Георги, Филип и Мария, както и внуци – всички живеят в Англия. 

Томата е известен с голямата си колекция от грамофонни плочи. В края на 2015 г. той обяви, че започва да разпродава част от колекцията си, за да помогне за лечението на своята колежка Гергана Лазарова. 

През 2016 г. Спространов спечели голямата награда на БНР "Сирак Скитник" и наградата "Златен глас".

На бенефиса снощи участваха звезди от българската музика, сред които Маргарита Хранова, Мими Иванова, Развигор Попов, Ваня Костова, Теодосий Спасов, Михаил Белчев, Христо Кидиков, Валди Тотев, Орлин Горанов, Росица Кирилова, групите "Те", Lili of the West, Fire Rock ще пеят на бенефиса му. 

Тома Спространов обяви, че предаването "Пулсиращи ноти" няма да слезе от ефир и посочи "наследника" - Веселин Димитров, който от три години се подготвя да наследи предаването. Самият Спространов ще продължи да води предаването "Любопитно петолиние" в Радио Пловдив, с което започва кариерата му като радиоводещ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови