Депопулация - Разкази от Централата

Николай Фенерски 05 февруари 2015 в 15:57 10528 16

Син кон. Не зелен.

Главния беше в лошо настроение. Не е свикнал да го подлагат на такова напрежение. През последните две седмици дори беше видимо отслабнал и как няма, като се храни единствено с уиски. И с хапчета за високо кръвно.

- Не, никакви медии сега. Нека измислим формулата, да видим как ще го представим в най-смилаем вид и тогава ние ще ги потърсим. - Главния даваше наставленията си по телефона.

„Мамка му, помисли си той, откъде го измислиха сега това тия диваци. Дойде сутринта тоя Иванчо Американски, спусна си нарежданията и си отлетя. Ако не ги изпълним, ще ни ликвидират чисто физически. Мен и всички останали в Централата. И ще си назначат нова централа. Ако ги изпълним шибаните им заповеди, ще си докараме пак беля. Е, вярно, поне ние ще оцелеем. Ще можем да се скатаем, когато лайното уцели вентилатора. И това не е малко. Но някак си е жалко. Дааа, сега разбирам много неща. Този план отдавна е съществувал. Неслучайно тук на Територията не се строят големи неща, а столицата е заприличала на кенеф, така и така ще взривяват, няма смисъл да инвестират.“

- Господин Главен, екипът е в залата. За извънредната оперативка. - Съобщи му секретарката по вътрешната линия.

- Ммм – изръмжа той в отговор.

Наля си едно малко и бързо го хлъзна в устата си. Огледа се в огледалото, тръсна глава учудено и излезе от бърлогата си.

- Колеги, днес ще ви говоря по същество, вие ще ме слушате, въпросите накрая. Знаете, че имахме височайши посещения. Очаквате да чуете разпорежданията. Първо, пиарите, ще получите допълнителни подробни инструкции кога как и какво да се пуска. Онези истерични слухове за предстояща война да се тушират. Не ни трябват сега такива емоции. Чака ни работа. Направено ни е предложение, на което не можем да откажем. Знаете, че онези ползват вече години наред два полигона тук. Изградиха си ги сами, ние не се месим. Сега обаче става дума за мащабни действия. Всеки от вас ще се запознае индивидуално с плана за личното подсигуряване, явки, връзки, транспорт. За безопасността си няма да се безпокоите, това е гарантирано в договорите ви.

Главния направи лека пауза, загледа се през прозореца към заснежените склонове на Витоша.

- Ресурси. Няма вече ресурси. Изчислено е, за да се поддържа равновесието и да има достатъчно въздух и вода, се налага ресурсите да бъдат предпазени. Моята секретарка ви е разпечатала един доклад, моля, погледнете го. Това са статистиките и те са направени от най-добрите експерти. Още петнайсет години може да се издържи на това темпо. Не става въпрос нито за идеологии, нито за добро или зло. Става дума само и единствено за съхраняването на цивилизацията, за оцеляване на човека като биологичен вид, за естествен подбор и за борба за живот. Кой ще излезе победител в тази борба? По-бързият, разбира се. Ако се помотваме и разтакаваме, губим. Толкова е просто за обяснение, че чак ми изглежда съмнително. Но важните неща винаги са прости.

Дванайсетимата пред него кимаха разбиращо и си водеха записки. От всяка една дума на Главния в техните съзнания израстваха по още две – три, разклоняваха се, съставляваха цялата картина и тази картина като че ли не им въздействаше твърде весело.

- Si vis pacem, para bellum. Ако искате мир... Най-добрата отбрана е нападението. Войната не е неизбежна или възможна, тя е естествено състояние на човека още от древни времена. Противници винаги ще се намерят. После е въпрос на пропаганда и технически трикове да се стигне до развръзката. Разбира се, колеги, нещата ще имат най-различно тълкуване. Ще се чуят религиозни призиви, хуманистични проповеди, конспиративни обяснения, всичко това е страничен шум. Вие се налага да приемате събитията хладнокръвно и с ясната мисъл, че сме предвидили всички ходове и процентът на отклонение в плановете е минимален. Що се отнася до нашата Територия, тя не е толкова важна като население. И жителите на Територията вероятно ще бъдат collateral damage, съпътстващи жертви, на прост език казано – фира. Никой не се вълнува от тях. Сега е важно да бъдат спечелени суровините на планетата. Ако чуете някакво друго обяснение, да знаете, че е измислица. И молбата ми, не заповедта, подчертавам, а молбата ми е вие като завеждащи различните ресори да се отнесете отговорно към всяка една отделна задача. Настъпват нови времена. Не може да се мине без сътресения. И не се поддавайте на игричките, имам предвид промяната на историята, спекулациите около ВСВ, отбелязването на 9 май и т. н. Някакви въпроси?

Началниците на министерствата попарени мълчаха. Не, нямаше въпроси. Телефонът на Главния звънна. Той го погледна и натисна зелената слушалчица. Сложи го на ухото си, без да издаде звук.

- Колеги, - обърна се Главния към другите, след като затвори телефона минута по-късно – сега ми съобщиха, че е взривена атомна електроцентрала на територията на Украйна. Нещата може би ще се ускорят. На излизане от сградата първо вземете антирадиационния комплект медикаменти за вас и семействата ви. Това е, друго за днес няма. Прекратявам заседанието.

Три дни по-късно в един планински швейцарски град в една нова сграда без отличителни външни белези се бяха събрали на извънредна работна среща Главните на всички европейски страни. Нашият Главен седеше сред другите, задаваше си въпроса кога ли ще им дадат почивка, за да глътне на екс едно малко и разтриваше бавно слепоочията си. Чудеше се тия докога ще ги занимават с глупости. Духове, демони, ала - бала.

- Дами и господа, - обърна се към всички ръководителят на срещата на английски, слаб и белокос джентълмен – можехме да направим тази сбирка и онлайн, но предпочитам личния контакт пред технологиите, когато става дума за такава материя. И няма да гъделичкам любопитството ви повече. Надявам се всички сте отправили посланията към своите министри съгласно нашите разпоредби. Повиках ви най-вече, за да ви съобщя, че Светлината събира вече армията си. Преброяваме се. Останали са малцина, които ще се съпротивляват. Тяхната традиция смята себе си за най-автентична и непобедима. Техните ангели и духове са готови за война. Но всички ние, просветените и посветените, знаем откъде идва Истината. Съвсем малко остана до решителния сблъсък. Този свят е наш. И ако някой ви каже, че става дума за природни ресурси или шпионски афери, подминете го с презрение. Профаните са навсякъде. Борбата вече е между най-висшите духове! Да бъде Светлината!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!