Из делниците на един луд (15-19 август)

Тони Филипов, д-р 22 август 2016 в 09:43 21758 5

Понеделник, 15 август

Всяка година по това време съм на дъното на Сатурновата дупка. И като че всяка година става все по-дълбока, мамка ù… Все е било дупка, ама като тая година… И как можа тая беля с Анита Мейзер и съпруга ѝ да се случи точно в моята „страстна седмица”?! Всички медии само за това пишат. То си е интересно, де. Сюжет от „Слънце в ануса” на Батай, пренесен в реалния живот. Във Фейсбук друго не се коментира, освен нарочно ли е удушила Анита мъжа си или без да иска. МВР и прокуратурата работят засега по хипотезата, че го е удушила по невнимание по време на груба любовна игра.

Стават такива работи. Миналата седмица, ако следите информационния поток, един саудитски шейх загина при опит да прави секс с магаре. Полицаите го намерили гол до магарето и установили, че е загинал от ритник в главата. Явно магарето е било привърженик на по-грубите сексуални игри.

Но според мен случаят е различен. Гледах снимките на Анита Мейзер. И стигнах до извода, че е самоубийство. Смятам, че той лично си е сложил свинската опашка на врата.

Можех да сложа снимка на Анита Мейзер и щях веднага да ви убедя в правдоподобността на тази хипотеза, но не искам да ви тревожа. Затова ето снимка от местопрестъплението на магарето.

Много странно, но доколкото съм чел, през август започва любовният сезон на богомолките. А, както знаете, богомолката или Mantis religiosa, както я наричат на село, при полов акт откъсва главата на мъжкия. Тук просто хващаме природата на местопрестъплението! Природата е решила, че на мъжкия изобщо не му е нужна глава при половия акт. Нещо повече, дори пречи! И при мъжете е така. Науката е доказала, че по време на секс на мъжа му работи само малкият мозък. През останалото време и той не работи…

Чиновниците в МОН се опитали да направят на Кунева байпас на стойност 2 млн. лв. Изчакали я да излезе в отпуск и пуснали обществена поръчка за рекламни материали за четири години напред. За тях да има, и за следващия кабинет да има. Но не са познали. Кунева не си скъса задника да влезе в това министерство, за да гледа как кинтите я заобикалят. И спря поръчката: „Изключително възмутително е, че процедурата е пусната в мое отсъствие..." Ако приложим тук reductio ad absurdum, ще стигнем до извода, че никой нищо не трябва да прави, когато Кунева е в отпуск.

През рекламата най-лесно се отклоняват кинти. Някой педант би предпочел думата „кражба”, но ние не сме такъв. Рекламните материали се купуват за стотинки на Илиянци, слагат им се надписчета на съответната програма и се продават с 1000% печалба. Е, може да преувеличавам малко, но не много. Сещам се, че основната философия на героя от „Мошенникът” беше: „Задържай, като пускаш, умножавай, като делиш, събирай, като изваждаш…” Точно същото е и при рекламата. Пускаш 1000 и задържаш 500, делиш обществените пари и умножаваш личните авоари…

В обществената поръчка се говори за информационно-рекламни материали. Но като се извадят малко листовки и брошурки, чиято комуникативна способност е много умело прикрита, остава чиста реклама от най-елементарния вид – химикалки, шапки, тефтери. Има и някои работи, които нямат общо с образованието, като ключодържатели, стъргалки за лед за кола (в комплект с метлички), плажни кърпи, портфейли с ексклузивен дизайн и т.н.

Зам.-министър Диян Стаматов вика: "Колкото повече рекламираме нашето образование, толкова по-добре. Дали с химикал, дали с шапка, дали с блузка, дали с книга, дали с тетрадка - толкова по-добре."

Дали? Дали например рекламата на образованието върху запалка е полезно?

Сред артикулите срещам и 221 000 антистрес топки, за които не съм единодушен. Но като че ли съм по-склонен да ги приема за полезни. Нека се учат децата да стискат топки. То е полезно умение, от което може и нещо добро да произлезе за държавата ни. Така де, ако стиснеш едни топки силно, можеш да постигнеш работи, дето по друг начин не можеш да постигнеш. Замислете се и ще видите, че съм прав.

От 15 август българските учени нямат достъп до световните бази данни Science Direct и SCOPUS защото от МОН не подновили абонамента по липса на 5.6 млн. лв. От издателство Elsevier, което поддържа базите, проявили 8 месеца търпение, но като се убедили, че МОН няма намерение да плаща, врътнали кранчето. От министерството съобщават, че изготвят анализ дали тези бази са полезни и дали се използват. Предполагам, че за двата милиона за реклама са пропуснали да направят такъв анализ и затова така се получи.

Оня ден Столичната община съобщи, че във връзка със строежа на метрото за две години затварят десния завой на Орлов мост по посока „Младост”. Вчера обаче от общината се отказаха от това си намерение. Отишли специалистите на място и открили начин как да строят, без да затварят тази важна артерия. Ами защо, бе, драги специалисти, не отидохте първо на място, а после да измисляте глупостите?

Поколебан съм вече, братя, фундаменталните ми принципи са разклатени. Например започнах да се съмнявам по въпроси като този дали първо се мисли и после се действа, или обратно. 

Вторник, 16 август

Опа-а... И в Земеделието решили да изкомуникират населението с поръчка за рекламни материали за близо милион по програмата за развитие на селските региони. Същите простотии, като в МОН: слушалки, порцеланови чаши, чадъри, фенерчета... 300 хиляди комплекта за вино и отделно 30 хиляди луксозни комплекта за вино. И тука топки, 200 000 антистрес топки.

Нямам обяснение защо така се набляга на тия антистрес топки. Не мога да си представя как земеделецът копа, копа, па спре и, докато си почива, постиска малко топките. Не звучи много правдиво, не ли?

Николина Ангелкова вика: «Върнахме си руските туристи, благодарение и на усилията на премиера, подкрепата на цялото правителство, която имам. Защото туризмът все пак е хоризонтална политика и без общите усилия на колегите трудно можем да имаме тези положителни резултати.»

Към момента мога само да поема ангажимент, че при възможност ще се информирам за спецификата на туризма като хоризонтална политика и евентуално ще ви информирам.

Питат Ангелкова от какво най-често се оплакват туристите по морето. «Като цяло, вика, има доста сигнали, които не са пряко в компетенциите на министерството и ние ги пренасочваме към колегите, така че максимално да се реагира... Разбира се, има и такива, които почти не попадат в ничии компетенции, като това колко много водорасли има в морето.»

Почти не попадат! Значи все пак поне до известна степен някой отговаря за водораслите? Може би земеделието, може би екологичното министерство? Ако те не могат да се разберат, да се пусне една обществена поръчка. Ако се комуникира правилно, ще има маса кандидати.

Пък «24 часа» пише: „Полякините се върнаха на българското море след повече от 20 г. отсъствие. Разбира се, придружени от поляци.” И защо да се разбира, бе?! Полякинята е социокултурен феномен, до който полякът няма място! Има ли и поляк, вече е полско семейство.

Обаче се замислих по повод тия 20 г. И си спомних как Първанов, като беше на посещение в Полша през 2002 г., се обърна към аудиторията с думите: “Всички сте се пекли на нашите плажове”. И двусмислено погледна към един смугъл младеж на първия ред на видима възраст 22 - 23 години, който удивително не приличал на поляк.

В тая връзка ще отправя един призив. Да подкрепим Григор Димитров! Да бъдем патриоти и да застанем като един зад него. Николина Шерцингер рекла пред сп. Fabulous, че планира бебета. И мисля, че на Гришо ще разчита, щото Хамилтън бил вече минало. Да се надяваме, че Гришо ще се справи. В тая работа, за разлика от тениса, с ръце не се пипа...

Конституционният съд на Турция постанови, че не всички действия със сексуален характер с деца под 15 години са сексуално насилие. Ако жертвата е на възраст между 12 и 15 години, но осъзнава значението на сексуалния акт и е дала съгласието си, то това не се брои за сексуално насилие.

Първото нещо, което ни натрапва и най-беглото запознаване с историята, е относителността на морала. Всяко време си има негов морал. Да се прави секс с деца над 12 години е останало от предишните векове, когато средната продължителност на живота рядко е достигала 50 г. Например в XVIII в. се е смятало за нещо нормално и в Европа. В книгата си «Казанова» Дерек Паркър разказва, че европейците през 18 в. са смятали секса като дишането и яденето, правели са го като птичките, без много да мислят.

А турците специално имат и други особености в сексуалния морал. Когато Казанова попада в Цариград, той се запознава с разни богати турци. И един от тях го поканва на романтична вечеря, в края на която му отправя неприлично предложение. Той, разбира се, отказва. (Отказва първия път, но втория не успява…) Като разказва на друг свой приятел, потурчен европеец, той го успокоява, че турчинът всъщност е искал само да засвидетелства приятелството си към него според турските обичаи. И го съветва да не зачерква едно приятелство по такъв незначителен повод. И до днес някои турци така изразяват приятелството си. Но Борисов малко е чел и не ги знае тези работи. А който не научава от книгите, научава по трудния начин, на собствения си… Да го кажем хъб.

Сряда, 17 август

Ген. Радев вика: „Наши политици с лека ръка лепят етикети – след като е военен, значи по презумпция е прост и за него няма място в такова сложно нещо като политиката...”

Тука има две твърдения. Първото е, че всички военни са прости. Което е по същество вярно, но не бива да се издига в абсолют. Винаги има изключения. Но те не се радват на одобрение в казармата. А второто твърдение е, че в политиката няма място за прости. С което в никакъв случай не можем да се съгласим. Рустификацията е процес, който е обхванал политиката от долу до върха. А на върха... Както сме казвал, по-просто нещо на по-високо място... Тя поначало почвата в политиката е камениста и интелектите не виреят, но у нас хептен пък хич.

Та искам да кажа, че дори и да се е промъкнал някой интелектуалец контрабандно в армията, в политиката няма да остане за дълго такъв. Дали ген. Радев е този някой, е рано да се каже. Засега се знае само, че е тръгнал по акъла на Гоце, което не е много по-различно от това да тръгнеш след бръмбар, ако ме разбирате...

Снимка Христо Комарницки, в. „Сега”

«Стандарт» научил отнякъде, че Реформаторският блок има трима фаворити за "Дондуков" - ген. Съби Събев, Гроздан Караджов и Трайчо Трайков. Проф. Герджиков и ген. Гяуров се оттеглили. Скулпторът Велислав Минеков разочаровал партиите с някои от крайните си позиции. Тези, които ни четат от по отдавна знаят, че колчем стане дума за три варианта, три възможности, три алтернативи и други подобни троици, ние винаги се позоваваме на опита на г-жа Мюлерова, която въпреки трите ключа за клозета, веднъж се насрала в коридора. Ген. Събев е напълно неизвестен. Гроздан Караджов е по-известен, но е спорно дали печели от това. Същото важи и за Трайчо. Та каквото ще става, ще стане в коридора.

Четвъртък, 18 август

Ало, пенсиите, дано не сте ме послушали, когато ви съветвах да вадите златото от коронките и да продавате. Докторът, оказва се, като финансов съветник е кръгла нула. Нещо, което булката отдавна предполагаше, де... Някаква генетична обремененост. Дядо ми беше природно мъдър човек. Обаче след 9 септември, преди да почне колективизацията, взел на баба пендарите и ги дал за една нива. И понеже баба ревала за пендарите си, които й били чеиз, дедо я завел на нивата, взел една шепа пръст и й рекъл: Парите се харчат, златото се губи, но земята винаги остава... Така и не дочакаха връщането на собствеността. И днес докторът е среден земевладелец, силно изкушен да направи обратната на дедовата операция. Отплеснах се. А тръгнах от съвета на финансиста Бисер Манолов: «Ако имате пари, сега е време да купувате злато». Вие, разбира се, нямате пари, но не пречи да знаете, че златото и среброто са най-добрите инвестиции при политически или икономически сътресения. И затова е добре да държите поне 25% от активите си в злато и сребро. Според Манолов в дългосрочен план златото щяло да скочи над $2000 за тройунция, а среброто над $30. Когато става дума за дългосрочен план обаче, не е лошо да се консултирате и с джипито си. В небесното счетоводство има планове за всеки от нас, но, за съжаление, не всички са дългосрочни. 

Ох, олекна ми. Все пак ДСБ взе отношение към екстрадирането на Бююк. Дето се вика по-добре късно, отколкото хич:

«Случаят “Абдула Бююк” е особено ярък пример за порочна политика, наред с отстъплението от националните позиции по проекта “Белене” и другите руски енергийни проекти на Балканите, както и заявката за двустранно уреждане на мигрантския въпрос с Турция.»

От думите на Радан пък разбираме, че е отписал РБ, към момента съществувал само номинално. Патриотичната нива се комасира, лявата нива се комасира, десните продължават с безсмисленото упражнение да си връщат електоралната собственост в реални граници. А те реалните граници са много тесни...

Елица Янкова спечели бронзов медал в борбата при най-леките жени - кат. 48 кг. Първото отличие за България от олимпийските игри в Рио де Жанейро! Ура! Няма да сме пълно капо. В момента сме на 10-то място отзад напред. Просто щото има 11 страни с по един бронзов медал и са подредени по азбучен ред. И ние нали сме с Б, а не с О, като ОАЕ, сме 10-ти. Но иначе сме последни.

Обаче, като седнем следващия път да пием бира, ще го критикувам Кедъра. Може ли да не споделят с журналистите такава важна информация, като тази, че от 1960 г. столица на Бразилия не е Рио, а град Бразилия?! Ама казвайте им ги тия работи, бе!

Не знам какво ни пречи да се представим по-добре. Доколкото чух доста пари са дадени за подготовката на олимпийците. Значи нещо друго ни пречи.

Ето как станало, в случай, че не ви се вярва.

Ей, чухте ли какво попречило на японеца Хироки Огита, който се състезава на овчарски скок? Почти прескочил летвата и в последния момент я закачи с... оная си работа. И отпаднал от състезанието за некакви си нема и десетина сантиметра. 

Петък, 19 август

Анализаторът Иван Костов... Но преди да кажа какво казал, да кажа, че лично ние сме много щастлив, че е само анализатор. Щото имаше време, когато него анализираха. И аз не бях щастлив. А, бе, как мислите, дали след някоя година ще четем разни неща от анализатора Бойко Борисов? Например геостратегически неща, където му е силата? Вие да четете, де, лично ние нямаме нужда от Борисов, за да си останем невежа по геополитиката.

Та за Костов. Рекъл: «Софиянци са обидени и не са съгласни да плащат повече за градски транспорт, въпреки че получиха метро напълно безплатно, финансирано от европейските фондове. Шофьорите пък се чувстват обидени от повишението на винетната такса, която не желаят да плащат, въпреки че с приходите нея ще се поддържат новопостроените магистрали, платени отново с пари от ЕС. Това е българска черта - правиш му добро, а той обиден. Не иска да си поеме неговата част... Ние строим магистрали и метрото на хора с комунистическо съзнание".

С Костов за комунистическо съзнание нема да споря. Той е малко като оня гражданин, който признал съветската власт малко по-късно от Англия и мъничко по-рано от Гърция... Когато ние скачахме по площадите в опит да се отърсим от това съзнание, той пишеше статии в «Работническо дело» и съветваше БКП как да се промени, за да запази властта. И как стана така, че вследствие на нашето скачане точно Костов дойде на власт, и до днес не мога да си обясня. 

Анализаторът в действие

Както и да е. Костов ни обвинява, че сме муфтаджии и тежки неблагодарници. Не отричам, че българите имат тия черти. Все гледат да минат метър. Рядко се среща българин, дето плаща преди да е опитал първо солта и тоягите. Още Буров го е забелязал навремето: „Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество - винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава.”

Но медалът има и друга страна. Зер Иван Костов не знае, че се краде отвсякъде и по много? Или си мисли, че ние не знаем? Верно, че сме доста прости, но не чак дотам, че да не се усещаме, че ни крадат. Когато например плащаме за градски транспорт, а общината налива милиони примерно на «Карат М» на Миролюб Столарски, стар приятел на Борисов. Или пък, когато се наливат милиарди в пътното строителство, които ги засмукват такива като Пеевски, Златев, и т.н. и т.н.

Пък общинарят Вили Лилков от ДСБ, партията която най-яростно се обяви против поскъпването на билетите, вика: «Костов да пита, ще му кажа...» Какво нахалство! Анализаторите не питат, бе, алоу! Анализаторите казват!

Първанов призова партиите в България да се обединят около реализирането на големите енергийни проекти и най-вече за построяването на АЕЦ “Белене“. И покани премиера Борисов да отиде в Москва за среща с президента Путин за “Белене“.

Да иде. Но да си припомни първо как Путята унизи Станишев през 2007 г. Накара го да чака 3 часа в коридора, гаче е партиен секретар от далечен колхоз. Щото и Станишев тогава не можеше да реши с Европа ли иска, или с Русия.

А иначе Борисов е втасал вече и за «Белене». В петък каза: «Няма друго решение, освен рестарт на проекта за строеж на АЕЦ "Белене".

Чак да не повярваш, че това е същият Борисов, който през 2012 г., преди референдума за «Белене», казваше, че би го подкрепил, ако под графата "за" в бюлетината се запише: "Всеки българин ще изплати по един мерцедес, ако централата бъде построена." Което беше едно от онези приблизително верни неща, които Борисов толкова обича да ни съобщава. Ако 7 млн. се бръкнем за по един мерцедес среден клас без кожен салон (макар че кой българин ще купи мерцедес без кожен салон!), получаваме 350 млрд. лв. Даже и руснаците не могат да поискат чак пък толкова. С една дума, премиерът преувеличи малко. Около 20 пъти.

Не, това е друг Борисов. Онзи Борисов говореше друго. А този не помни. Този сякаш е пил вода от Лета. Например на кръглата маса на Американската търговска палата каза: „Ние сме едно, ние сме приятели... Признали сме военното крило на "Хизбула" за терористична организация, спрели сме три големи руски проекта, спираме руски самолети над морето и ако това не са ни партньорите, кои ще са?"

Сега остава да каже, че пуска тия проекти по молба на американците. Способен е да го направи!

Искам да декларирам, за да нема после недоразумения. Аз мерцедеса си няма да го дам. Изчислих, че ако си платим реактора, на всеки от нас ще се паднат по 88 лв. и 57 ст. Да ми посочат сметка, още утре ще ги преведа и да приключваме.

Малко е кощунствено да турям Волтер и Борисов в едно изречение, но ще го кажа. Премиерът все повече изпада под властта на това, което Волтер нарича «глупавата идея да бъдеш съвършено мъдър». В това, освен че е непостижимо, няма и нищо добро. Много глупава идея.

Нашето скромно мнение е, че Борисов отдавна е изпаднал в себепревишаване. И даяни на овърдрафта, който един милион българи щедро му отпускат.

To be continued

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11751

5

Big Smile

22.08 2016 в 14:03

Що се отнася за Костов - доктора е прав, само не забравяйте след кого дойде. Спомняте ли си Жан Виденов, Румен Гечев, Димитър Костов, Ирина Бокова и другите крадци и некъдърници от правителството, което фалира държавата?

11751

4

Big Smile

22.08 2016 в 14:00

В слънчеви и ветровити дни Германия задоволява 82% от енергийните си нужди от възобновяеми източници на електричество.
Да стоиш атомна електроцентрала в 21 век, само за това че евентуално имаш платени два реактора (които никой не е виждал) е все едно да имаш парен котел и към него да строиш парен локомотив...
Viva Todor Jivkov, viva Maduro!!!

14057

3

morkoff

22.08 2016 в 13:10

Вероятно бившия генерал още топли до сърцето си лозунга 'верни на партията, силни в небето'.
Ето от къде идва - не излитам ако не съм готов.

29216

1

Лопе де Вега

22.08 2016 в 12:24

Добре, че си ти, докторе. Макар и веднъж седмично.

Поздрав!