Из делниците на един луд (24-28 октомври)

Тони Филипов, д-р 31 октомври 2016 в 06:57 36627 11

Понеделник, 24 октомври

„Не стой в леглото, освен ако не си намерил начин да си вадиш хляба легнал.” Е, ние го намерихме. Малко сме болен и се налага да ви пишем легнал. Две са професиите, в които можеш да си вадиш хляба легнал. И, както знаете, те доста си приличат. За късмет, ние сме се ориентирал към само едната от тях. Щото има журналисти, еле пък журналистки, дето и двете наведнъж упражняват. Както и да е. Казвам го, та да сте евентуално по-снизходителни. Не за друго, ами се притеснявам, че светът изглежда по-различен, когато си легнал.

Но пък ще ви напиша малко повече за компенсация, дето липсах миналата неделя.

Том Ханкс рекъл на филмовия фестивал в Рим: „Във филма „Терминалът” исках да отдадем почит на тъста ми, който е избягал от България по време на комунизма… Той е убеден, че Америка е най-великата държава за живеене в света, защото тук може да чете всички книги, които поиска.”

35 години по-късно това си остава единственият начин да избягаш от комунистите. Те не могат да бъдат изгонени. Много са хитри. И могат да се маскират и на антикомунисти, когато се наложи. Защото истината е, че антикомунист няма от какво друго да се направи, освен от комунист. Да не давам примери, щото те са пред очите ви.

А колкото до книгите, то вече и у нас може да се чете всичко. Но на нас, ако не ни е забранено, не ни е интересно. Днес „Фашизмът” на Желев едва ли би събрал стотина читатели и то от академичните среди. Не, четенето у нас отдавна не е на мода. И в тая връзка ми прозвуча много аут ъв дейт един от клиповете на ген. Радев, в който казва: "Да пометем статуквото!" и затваря любимата на премиера книга "Винету". 

Много тъпо. Кой не знае, че за Борисов книгите отдавна са затворена книга?! От както се е появил на публичната сцена е споменал четири пъти за книги. Веднъж спомена Читанката и аз му вярвам, че я е чел. После спомена „Винету” и също му вярвам, а го потвърди и библиотекарката, дето му я е дала. След това спомена „Братя Карамазови” на Достоевски и цитира откъс от нея, за който изследване на д-р Филипов установи, че не е от нея. Някой нещо му е разказвал нещо, но той не е запомнил откъде е... След това при Коритаров спомена, че чете „Пиратът папа”. Коритаров го избъзика: „За Йоан Павел II, нали?” И Борисов си затрая. Не потвърди, но и не отрече.

Разбира се, възможно е като седне с приятели, с Краси Велчев, с Цветанов, със Сталийски, да си говорят за литература, театър, музика. Човек никога не знае. Скромните хора не парадират със знанията си. Всъщност, те и със незнанията си не парадират, де…

Формалният лидер Карадайъ съобщи, че ДПС ще подкрепи Орешарски за президент. И веднага се усети. Сондаж на „Галъп” показва, че подкрепата за него се е увеличила от 1.3% на 3.8%. Между вас, уважаеми читатели, има един, максимум двама, които да не разбират каква е интифата. Но сме длъжен заради тях да я кажем. Тетка и генералът са на кантар на втория тур, нали така? И е много възможно гласовете на ДПС да определят победителя. Но тези гласове няма да бъдат подарени. Те ще бъдат продадени. Но трябва да се знае колко са.

ДОСТ пък обяви, че ще подкрепи Цачева. Ей така, без никой да им го иска. Чел съм, че японците наричат такава постъпка "аригата-мейваку". Когато някой ти прави услуга, която не си поискал от него и по този начин всъщност ти причинява огромно неудобство, но ти си социално задължен да му благодариш.

Обаче Борисов не е японец. „Има, вика, една приказка в Библията – няма по-лошо от непоискано добро.” Няма да проверяваме. От предишни проверки сме се убедил, че в Библията има всички приказки. Пък дори и случайно да няма някоя, трудно може да се провери. Библията е 1500 страници петит, проверявай, ако си немаш работа. Но вижте какво, така се прави. Ние например, когато измислим нещо толкова умно, че да е съмнително, че сме го измислили ние, прибягваме или до Библията, или до „древен мъдрец”. Но на Борисов трудно някой ще му повярва, че познава древни мъдреци, а, от друга страна, е известно, че е набожен като бабичка, та затова му остава само Библията.

Вторник, 25 октомври

Гледах дебата между Тетка и ген. Радев и по едно време ми се дощя да извикам като Тартарен Тарасконски, с шпаги, дами и господа, с шпаги, не с карфици! Много куртоазно, бе! Сякаш са от една партия. Имам предвид сега са от една партия. Иначе нямаше какво да се запомни от тоя дебат. Ако сте обърнали внимание, най-трудно се помнят скучните клишета. Та запомних само дето Тетка каза, че националната сигурност е по-важна от човешките права. Стори ми се оригинално, но после размислих и се сетих, че май и Хитлер беше казал нещо подобно, и Сталин.

Изборите са битка, война дори. А на война, казваше ген. Макартър, с нищо не можеш да замениш победата.

Таско Ерменков и Методи Андреев показаха как се прави. Голям таш…, пардон, майтап. Говореха си направо като английски джентълмени. Само от английски джентълмени съм чувал конструкцията „Вие сте простак, бе!”

Ерменков: Вие сте невъзпитан, освен че сте психически лабилен.

Андреев: БСП са гьонсурати.

Ерменков: Невъзпитан, психически лабилен човек, който не си е пил лекарствата сутринта.

Андреев: Вие сте гьонсурат.

Ерменков: Вие сте хулиган, простак и идиот!

Андреев: Гьонсурат…

Ерменков: Ееей, простак такъв!...

През цялото време Таско му викаше Методиев, а Методи му отвръщаше с Арменков. Аз на мястото на Методиев щях да му бъркам малкото име. Така де, като ще е простотия, да е простотия. Ташко е далеч по-находчиво от Арменков.

Иван Филчев, журналист, напуснал „Стандарт”, се жалва във Фейсбук, че не му били плащали от май. Подхвърляли по некой лев за бог да прости. И той всеки петък клечал пред банкомата, но напусто. В същото време, вика, не слизат от служебните коли, ядат по кръчмите, а пък на качеството на живот на някои могат и западняци да завидят.”

„Когато банките фалират, тези, които гладуват, рядко са банкерите”. И при вестниците е така. Ще ходи Славка по скъпите ресторанти, щото това е част от длъжностната й характеристика, колата също, секретарките… Пък Иван мога да го посъветвам нещо, което научих точно от „Стандарт”. Разказа го Борислав Петров, кореспондент на вестника в Пазарджик, известен с това, че никога не си измисля повече от половината новина. Една ватенка и един студент по богословие отслужили молебен пред един банкомат в центъра на града. На ватенката му бавели заплатата и помолил богослова да отслужи една кратка пред устройството. Господ чул молбата и направил така, че работодателят да се засрами и да преведе парите на човека. Трябва да се опита и с инстанциите над Славка.

Ало, пенсиите! Прочетох в един вестник, че Ицхак Финци щял да става татко на 83 г. Чакал дете от съпругата си Лиза Боева, която е с 45 г. по-млада от него. С това той далеч изпреварва Чарли Чаплин, който на 72 г. има син от четвъртата си жена, с 36 г. по-младата от него Уна О'Нийл. И чупи дори рекорда Антъни Куин, който добива последното си дете Райът на 81 г. Обаче пък Куин е много по-фертилен, има общо 12 синове и дъщери. Докато Финци има само още един син Самуел, който наскоро навърши 50 г. И освен това третата съпруга на Куин Катрин Бенвин е с 47 г. по-млада от него. Когато Куин се сдоби с последния си син, първият му е на 60 г. И младенецът се падаше чичо на децата му и дядо на внуците му. Не знам дали Самуел и съпругата му Петъру Димитра имат деца.

Д-р Филипов обича да казва, че младата жена укрепва физиката на мъжа и му съсипва психиката. И то си е така. Лично ние, ако е рекъл Господ да доживеем до 83, та че и да ашладисаме некоя млада булка, ще се спукаме от съмнения.

Братя от последната възраст, малко ми е неудобно, но понеже става дума за научно съобщение, не мога да го скрия от вас. Преди време ви съобщих, че Ал. Христов, професор в Пенсилванския университет, открил, че добавянето на босилек в храната намалява с 40% метана, отделян от тревопасните. Той, разбира се, имаше предвид само кравите, но аз не. Въпросът е, че вие като чуете босилек... Така, де, имате непоносимост…

Новината, която имам сега да ви съобщя, е от New Scientist. Учени от Мелбърн установили, че, ако ядете повече от бавно освобождаващите се въглехидрати и по-малко протеини, може да предотвратите поне лошата миризма на газовете. Нема да стане „Арома”, но нема да е сероводород. Накратко, за да не се застояваме на тая неприятна тема, трябва да акцентирате на картофи, банани, артишок, аспержи. И понеже ви познавам, веднага ще ви предупредя, че това, което правите, да заменяте аспержите с млад праз, не е правилно.

Всъщност, горе ви подведох. Не беше босилек, а риган. Ако не можете да си позволите аспержи, поръсвайте обилно праза с риган.

Абе, защо не ви чух да благодарите на премиера, който ви честити Коледата още през октомври? Щото сте неблагодарници, затова! Ако ви даде по 40 лв. викате: „Само 40 лв…” Ако не ви даде хич, викате „И по 40 лв. не даде!” Ужасни сте, да знаете. Аз, ако съм на Цецка, ще откажа да съм ви майка, през ДВ ще се откажа!

Цецките са в Казанлък. 19min.bg иронизира: Цветанов и Цецка откриха две туи и импровизирана детска площадка с 1 катерушка в междублоково пространство. На важното събитие присъстваха петнайсетина пенсии и десетината гардове… 

Долна лъжа! От „Сега” разбрах, че туите са били повече, поне пет. И не пенсиите са били петнайсетина, а гардовете.

Ей, като ги гледам Цецките как вършеят из страната, Тетка ще вземе да стане президент. Не бива да го допускаме. По много причини не бива. Моят ФБ-приятел Божидар Савов споменава и една, която на мен не ми беше хрумнала: „Името Цецка Цачева не е подходящо за произнасяне в чужбина на международни срещи и форуми. Трудно се произнася и не се запомня.”

Е, това, че не може да се запомни, означава, че не може и да се забрави, не ли? И освен това може да не е подходящо за международната политика, но е много подходящо за нея. Лично ние не бихме могъл да си представим да се казва по друг начин. Nomen est omen - името е знак, са казали древните римляните. А какъв знак дава името Цецка? Като чуеш Цецка и вече си подготвен за определен тип физиономия. Някои физиономии никога не лъжат. Теткината е такава, честна и откровена физиономия. Поглеждаш я и тя почтено ти казва на какво можеш да се надяваш.

А че чужденците ще се затрудняват с името, вероятно е така. Тия дни се видях с моя китайски контрагент. Щото съм решил от петата книга да пусна малко и на необятния китайски пазар. Та се заговорихме за политика. И забелязах, че той вика на госпожата Шешка Шашева. А китайците не бива вече да ги пренебрегваме. Китайците са новите американци. 

Следва на стр. 2

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12028

11

Ognian Deyanov

01.11 2016 в 08:16

Приятно е да ви чете човек.Смехът е здраве.Изглежда леглото не вреди на писането.

12128

10

Minddestruction

01.11 2016 в 05:41

Докторе, ще си спестя похвалите (те се подразбират) и ще добавя моите два цента (две лепти по старому):

Осемдесет и три годишен мъж отишъл на годишен преглед. Той се похвалил на лекаря:
- Ожених се за осемнайсетгодишно момиче, което забременя от
мен. Какво ще кажете, а, докторе?
Лекарят се замислил за миг и отвърнал:
- Ще ви разкажа нещо. Имам един познат, който е голям ловец, но един ден бързал и вместо пушката взел чадъра си. Случило се така, че срещнал огромна мечка. Той вдигнал чадъра, насочил го към звяра и натиснал копчето и застрелял мечката.
- Невъзможно - заявил старецът. - Сигурно я е застрелял някой друг.
- Точно това искам да кажа и аз - отвърнал докторът.

12284

9

ДидоВъТъ

31.10 2016 в 20:20

@ МБ Tо карането на колело си е и терапия,и рехабилитация,щом се е залежавал.Как да е,нийде те нямаше миналата седмица,док,и бях почнал да се чудя,щото покрай изборите да не пишеш,може и да е поради някой външен и много убедителен фактор,ама вече е добре.
Поздрави от ВъТъ,док.

12696

8

Санд

31.10 2016 в 19:31

За името сте напълно прав.
Само славянските и немският народи нямат проблем със звука "Ц".
Нито англичаните, нито герците нито циганите го могат
"Съфнало Свете в Сентара на Сариград"

13924

7

ScrewIslam

31.10 2016 в 13:57

Браво, Докторе!

Предпочитам да чета в "Делниците" какво са свършили кретените предишната седмица. По-лесно се понася, отколкото да ги следя в оригинал.

"ББ набожен като бабичка" е много добро попадение :)

14469

6

случайно прочетох

31.10 2016 в 13:25

Докторе, да се оправяш бързо и без усложнения, че се притесних миналия понеделник.
Викам си, дано се е простудил, а не да са го простудили...
Благодаря, че усмихна седмицата ми, предизборна!

15509

5

Бухльо

31.10 2016 в 12:43

Докторе, отново чудесен анализ! Само едно коментарче - проскинезис е поклона / почитанието, а не проскезис ;)

11977

4

МБ

31.10 2016 в 11:22

Всичко е много добро както винаги,ама как така хем не можем да се отделим от леглото и пишем от там, хем караме колело в парка Заимов?!