Из делниците на един луд (27 февруари-3 март)

Тони Филипов, д-р 06 март 2017 в 11:59 31846 7

Понеделник, 27 февруари

Бойко Борисов на Сирни заговезни: "Имам грехове, но не мога да лъжа…"

Трудно ми е да повярвам. Че има грехове. Човек, който не лъже, рядко има други грехове. Казвал сме ви за онзи древен мъдрец, който разрешил на учениците си да извършват всички грехове, без един – да лъжат. Защото лъжата е майката и таткото на всички грехове. Ако например Борисов го попитат, ти имаш ли дялове в „Булгартабак“ и му е забранено да лъже… Става сложно, не ли? Ще трябва да си признае. Ако има, де. Ама не вярвам. Така че Борисов или лъже, че не лъже, или лъже, че има грехове.

Но то не пречи пак да поиска прошка. Човек прави неволни грехове, които дори не осъзнава. На свой ред и хората около Борисов поискали прошка. Според „Труд“ кметът на Сандански (не на Симитли!) Кирил Котев буквално се хвърлил да му целува ръка. „И след това показа смирение пред Борисов“, допълва „24 часа“ картината на позорището.

Пък някои завистници твърдят, че Борисов сам си тикал ръката да целуват. Да, бе! Гаче не видях Цецерон как се хвърли като котка на суджук… Целуваха си напълно доброволно и съзнателно. Преди време посъветвахме Борисов да си ушие един костюм с четири ръкава, като мантията на Сюлейман Великолепни. Два нормални и два за целуване. Така де, не е приятно да те олигавят целия. Некои така се увличат, че целуват до лакътя… Грипове, зарази…

Пък Нинова вика: „Вчера чух нашият основен опонент г-н Борисов да казва, че БСП ще купи и манипулира изборите - жалко, този човек се е предал, приел е, че губи изборите и си търси оправдание. Казвам жалко, защото когато отиваш на състезание с опонент, който е приел, че вече губи, състезанието не е интересно…“

А, бе, червенушките да не са мазохисти? Десет пъти ги би Борисов като маче в дувар и им беше интересно. Сега нямало да ги бие и те загубиха интерес.

А иначе Борисов наистина се държи така, сякаш смята да загуби изборите. Не знам дали е уморен и изхабен вече или има някаква друга причина. Няма здрава политическа логика, с която това поведение може да бъде обяснено. Ако има обяснение, вероятно могат да го дадат бойководите, главният прокурор, ЦРУ, ФСБ и другите биографи на Борисов.

Но на мястото на Нинова не бих турял още тигана. Нещата са на кантар. Според „Алфа Рисърч“ към момента ГЕРБ води с 31.5% срещу 29.6% за БСП. Но по-неприятното е, че народът не иска коалиция между БСП и ГЕРБ. Едва 5% от българите били склонни. Демек, те са готови да я направят, но ние не сме готови да я приемем. Ама нищо, има време да ни кандърдисат. Нали ще е за наше добро!

И Станимир Илчев се подразнил от лъжата на Костов за царя. И изнамерил цитат от книгата „Една необикновена съдба“: „През 2000 г., разказва царят, пожелах да проведа поверителен разговор с министър председателя Иван Костов, който ме прие в една от резиденциите в Бояна. Намерението ми бе да създадем дясноцентристка коалиция… Г-н Костов стана, за да сложи една цепеница в камината, обърна се към мен и рече: Не, аз имам нужда от още един цял мандат, а след това ще видим…“

И нататък го знаете. Щото го видяхте.

Вторник, 28 февруари

Много съм разочарован от Христо Иванов. "Той си тръгна, разказа Борисов пред симпатизанти на ГЕРБ, защото не му се работеше. Той за това си тръгна. Извадете колко министерски постановления има внесени от него и колко има след това Катя Захариева…"

Което коренно променя истината за съдебната реформа. Ама какво се чудя, отколе се знае, че който иска намира начин, който го мързи си намира оправдание. Главният прокурор бил виновен, Бойко бил виновен… А то се оказва, че Христо го мързи в червата!

Бойко ни плаши с Македония, ако не спечели изборите. Гледайте, вика, там какво става. Какво става? Дето обича да казва д-р Филипов, всички народи на Балканите имат история, а македонците само география, но сега са на път да загубят и нея. Заплеснати да си търсят корените на майната си, пропуснаха да забележат, че Македония тоя път наистина ще я делят и то няма да е по равно. Масови протести в Скопие срещу обявяването на албанския език за официален. Дето се вика, тая година албанският официален език, догодина – единственият официален език. Айде, да не е още догодина, но до десетина-двайсет години…

Не е хубаво това. Заиграе ли мечката у съседите, все ще дойде и до нас… На Балканите всичко е свързано. Тук го чукнеш, там се пукне. Например аферата КТБ изби чак в Белград. Опозицията обвинява премиера Вучич, че е вземал пари от Цветан Василев. Той, естествено, отрича. Не съм вземал никакви пари от Васил Цветанов. Аз даже не познавам никакъв Васил Цветанов. Голям тарикат, а? И той като Борисов не лъже. Сигурен съм, че наистина не познава Васил Цветанов. Може дори да се окаже, че никакъв Васил Цветанов не съществува.

Имаше един действителен случай с габровец, който се хвалел с новия си апартамент. Това е холът, това е кухнята, това трапезарията. На тази маса могат да седнат 20 души, да не дава Господ… Сетих се за това, като прочетох, че кралят на Саудитска Арабия Абдул Азиз ал Сауд тръгнал на обиколка из Азия и пътувал с делегация от 1500 души. Тия, ако дойдат у нас на визита, за три дена ще ни разорят. Ще трябва да им туряме маса в голямата зала на НДК. Багажът на делегацията бил 459 тона, натоварен в седем самолета. Което не ме учудва особено. Като си помисля аз като тръгна за някъде с една жена само колко багаж помъквам, та си представям той с неговия безброен харем. Е, той вероятно не ги взема всичките, а само любимите си сто жени. Но сто жени, сто тъщи, двеста-триста деца, прислуга и ето ти ги 1500 души.

Сряда, 1 март

Тая работа с Пеефски няма да стане с чакане на брега на Перловската река. В смисъл, че може и да стане и все някога ще стане, но междувременно се случват едни много неприятни работи. Ето днес излезе първият брой на в. „Прас-Прес“, орган на „невъзпитаните карикатуристи“. Със скромния принос и на някои други невъзпитани люде. Тиражът беше много приличен за първи брой – 10 000. Търсенето беше огромно. Но въпреки тези предпоставки броят не можа да се продаде. Защото няма как да се продаде нещо, което продавачът крие под масата. Така постъпи Пеефски, собственик на 90% от разпространението.

Още през 2010 г., когато стана ясно, че Пеевски изкупува разпространителските фирми, Татяна Дончева посъветва издателите: „Уважаеми дами и господа от Съюза на издателите, вземете малко билбордове в София и по магистралите и на тях сложете лицата и телата на Делян Пеевски и Ирена Кръстева. Защото те биха говорили повече, отколкото всякакви писания.”
Ние тогава бяхме против. Защото хората ще се опитват да ги заобикалят от далече и ще влизат в насрещното движение… То е като да ти изскочи внезапно глиган на пътя.

Но този път Пеефски малко се обърка. Този път ще му излезе солено! Лошото е, че и България ще мине от 115 на 150 място по свобода на словото, но няма да е незаслужено.

Напук на общото мнение, че издателите са били наивни, като са смятали, че Пеефски ще ги разпространи почтено, аз ще кажа друго - не са наивни, нахални са. Разгледайте броя, ако ви попадне, и ще видите, че сме прав.

Надявахме се, че случаят с Елена Поптодорова наистина е някакво недоразумение. От беглото ни познанство съм останал с впечатление, че е деликатен човек, много възпитана, с овладяно аристократично излъчване… Но за съжаление не е недоразумение. Оказва се, че госпожата не е арестувана пред магазина, както тя обясни, че уж ѝ звъннал телефонът и излязла отвън да говори на тихо… Говорителят на варшавската полиция Томаш Олешчук обясни (само пред „Стандарт“ и единствено пред „24 часа“), че е арестувана три дни по-късно: „Случката е станала на 24… След установяване на идентичността на заподозряната тя е заловена на 27 февруари около 4 часа следобед в района на летището. Жената се призна за виновна, върна откраднатите неща и доброволно прие наказанието." „Неща“! Значи не е било едно кремче само. Така че за грешка не може да става и дума. Кражба е и има само един въпрос. Крадла ли е госпожата, или е клептоманка. Но, ако е болна, възможно ли е във Външно да не са знаели? Така де, то това заболяване не може да се крие вечно. Късметът все изневерява някога…

Както и да е. Голямо петно се лепна на родината. Досега все се оправдавахме с циганите, но след тоя случай ще е малко трудно.

Ало, пенсиите, понеже госпожата е родена през 1951 г. и следователно е от вашия контингент, та да ви кажа нещо. Често съм ви критикувал, че побарвате в магазините, главно в хранителните стоки. Но повече дума упрек няма да чуете от мен. Нещо повече, имате моето разрешение да си вземате по някое парче салам, бучица сирене, некоя бисквитка… Но го правете интелигентно. Например от колбасите вземайте само от пресните. Хем е по-добре за зъбите, хем по-лесно се крие. Да не стане като с оная пенсия, дето беше скрила бухалка шпек в гащите и, естествено, я хванаха. Защото е неестествено бухалка в гащите на пенсия, не ли? Да! Абе, братя, правите ли още оня номер с пастата за зъби? Да сменяте кутиите и на касата да плащате „Поморин“, вместо „Колгейт“? Лично ние за три зъба не бихме поели тоя риск. 

Та казвам, че лично аз вече няма да ви съдя, ако откраднете храна. Разбира се, законът няма да е толкова толерантен. Както знаете, дребните кражби у нас не се толерират. Но пък това може да се окаже шансът ви да попаднете на по-добро място.
Министърката на правосъдието Павлова се похвали, че Сливенският затвор е ремонтиран и вече отговарял на всички европейски изисквания. На всяко лице са осигурени по 4 кв.м жилищна площ, всяка стая има собствен санитарен възел, модерна баня, клубове по интереси…

Казвал съм и ще повторя: затворът е единственото място, където ще ви отпаднат всичките грижи. Да го духат кърлежите от „Топлофикация“, ЧЕЗ, „Софийска вода“… Държавата безплатно ще ви храни, топли, лекува, че дори и образова, ако усетите некоя липса… Пенсийката ви върви на влог, а вие ще живеете на разкладка поне двойно по-богата от сегашната. И, както казва колегата Зошченко, „калоричността на храната е по-добре съобразена“. Ама ще кажете, няма да сме свободни! Е, добре, щом мислите, че сега сте свободни…

Ама наистина, условията са като на курорт, на минерални бани… И пълен пансион!

Само не знам, трябва да проверя, ако сте в затвора дали ви се полагат коледните и великденските премии. Щото Герджиков каза, че щял да даде по 40 лв. "Това, вика, е една традиция през последните години“. Така е. Това е една сравнително нова традиция, чието начало се постави от г-н Борисов. Тя замени старата традиция да се увеличават пенсиите.

Още нещо да допълня за Поптодорова. Понеже руските медии раздухаха с огромно удоволствие новината, та нека им напомним една случка от 2012 г. Тогава прокуратурата в германския град Билефелд, Северен Рейн – Вестфалия, образува дело за кражба от магазин срещу Михаил Горбачов. Бившият президент на СССР и лауреат на Нобеловата награда за мир беше заснет от камерите в един супермаркет как срязва защитния маркер на бутилка вино за 5000 евро, слага си я в кошницата и спокойно напуска магазина, подминавайки касата. И тогава от офиса му обясниха инцидента пак с недоразумение. Мишата бил много разсеян и забравил да плати, а маркера срязал, за да види каква марка е виното…

Още на стр. 2

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29216

7

Лопе де Вега

08.03 2017 в 13:24

Йончеееев, моля те, прогони това тъпото човче оттук или му отговори официално. Абе дори оня тъпак, нескафето май вдяна как стоят нещата, тоя не ще и не ще!

Поздрав!

7506

5

Хем вярно, хем забавно! Искрени поздравления за автора!

11751

3

Big Smile

06.03 2017 в 17:26

Има една поговорка: който лъже, той и краде. Помнете за нея като гласувате за обещания, които знаете, че няма как да бъдат изпълнени!

12696

2

Санд

06.03 2017 в 15:07

Твърдението е, не може да лъже, а не че не лъже.
И аз не мога да пея, но това не означава че не пея фалшиво.
Просто лъжите му са много нескопосани.

13507

1

Всички мнения и твърдения, изразени в Редута.бг, са на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители