Из делниците на един луд (27 юни-1 юли)

Тони Филипов, д-р 04 юли 2016 в 08:54 23535 9

Понеделник, 27 юни

Икономистът Кольо Парамов вика, че бюрокрацията в ЕС станала непоносима. „Десетте Божи заповеди, вика, са 169 думи, инструкцията за продажба на зеле в ЕС - 26 900.”

Ние също намираме, че бюрокрацията в ЕС прекомерно се разви. Но не бива да се борави с измислени числа, както прави Парамов. Личната ни проверка показа, че COMMISSION REGULATION (EC) No 634/2006 of 25 April 2006, laying down the marketing standard applicable to headed cabbages се състои от 1874 думи само. Но е факт, че съществува отделна регулация за „главестото зеле”. И е променяна многократно. Първоначално проблемите на „главестото зеле са разглеждани в обща регулация с тези на брюкселското зеле, дръшковата целина, спанака и сливите, съставена през 1987 г. и състояща се от 5370 думи. Но през 2006 г. се е решило, че за зелето си трябва самостоятелна регулация.

Между другото и ние изложихме некои съображения за британското изходиране и ролята на брюкселските бюрократи. Щото като ги слушахме, не чухме никакви критични саморефлексии в техните среди за Брекзита. Обаче колегата Иван Бедров малко понижи критичния ни патос: „Имаме, вика, много причини да сме гневни на Брюксел, но не правим нищо, за да го променим… Пращаме Бареков, а очакваме Чърчил.” Което си е така. Пращаме Бареков и получаваме Бареков. При такива като него няма принадена стойност.

Като убеден привърженик на европейското единство ви казвам, че трябва да започнем отначало и този път да подхванем нещата откъм добрия край.

Пък рейтинговата агенция S&P е понижила кредитния рейтинг на Англия от ААА до А-ХА-ХА-ХА. Шегувам се. По-точно Чепишев така се пошегува във Фейса. А иначе Fitch им понижи кредитния рейтинг с една степен, с негативна дългосрочна перспектива. S&P го понижи с две степени също с негативна прогноза.

МС одобри позицията на България за участие в редовното заседание на Европейския съвет на 28 и 29 юни в Брюксел, която ще бъде изложена лично от премиер Борисов. От името на България той ще каже, ако не го забрави де, че уважаваме волята на британските граждани да напуснат ЕС.

Зер можеше да не я уважим?

Имаше такъв случай навремето на село. Случила се една дъждовна година, издавила посеви, житото мухлясало. И на събрание на актива председателят на ТКЗС-то, стопански деятел от първата вълна, демек прост като гъдулка, станал и заявил: „Другари, тоя дъжд съсипва селското стопанство! Аз не съм съгласен да вали както преди 9-ти септември!” И за малко да увлече цялото събрание да гласува резолюция срещу времето. Но станал партийният секретар, човек с прогимназия, и внесъл разум: „Другари, времето не е наша работа. Нека не се бъркаме в задачите на партията…”

Пък на среща с председателя на Европейския съвет Доналд Туск премиерът поискал ясна позиция от страна на ЕК за газовия хъб "Балкан", както и за други два енергийни проекта - АЕЦ "Белене" и "Южен поток".

Сега е идеално време да искаш от ЕС ясна позиция по някой въпрос. Как беше при Селинджър? „Идеален ден за лов на рибка-бананка”…

Между другото, наясно ли сте с рибките бананки? Имали много странни навици… Доплуват до някоя подводна пещера, в която има купища банани. Преди да влязат в пещерата, те не се отличават по нищо от другите риби. Но влязат ли веднъж вътре, изяждат до седемдесет и осем банана… Естествено след такова ядене те така се издуват, че не могат да излязат от пещерата. Просто е невъзможно да минат през вратата. И умират…

Но защо ли ви го разказвам това…

Обаче евалла на британците. Казаха, че напускат, и напускат наред. След Европейския съюз напуснаха и Европейското по футбол. „Сън” написа: „Идиотите загубиха от Исландия!" Но според нас те се оставиха нарочно. Уважаваме такова поведение. Ние, ако бяхме… Но ние не можем да бъдем.

Министърът на туризма Николина Ангелкова посетила Странджа и вика, че имало много какво да се види.

"В дулмисите видяхме много запазени гробове... Изключително много ме впечатли, че тук още през 2004 г. са открити 17 вампира, нещо което трябва да популяризираме. Разбрахме се с кмета г-н Иван Жабов да стартираме кампания и специално внимание ще бъде обърнато на вампирите.”

Нямаме претенции да сме проф. Александър Фол или проф. Иван Венедиков, но няма дума „дулмиси”. За долмени сме чувал, Странджа е фрашкана с долмени, описани са стотици. Но „дулмиси” е нова дума, плод на старо невежество на госпожата. Е, възможно е невежеството да е и журналистическо, лично не сме чул.

Другото, което много ни впечатли, е колко вярно оценява Ангелкова значението на вампирите за българския туризъм. Само мимоходом ще отбележа, без да настоявам, че може да се помисли за вампир като лого на туризма ни. На вампирите в съвременното общество се гледа много сериозно. Казвал съм ви, че в канадския университет "Виктория" има цял курс по вампирология. Студентите изучават как да употребяват черната магия, огледалата, свещената вода, как се прави кръст от трепетлика, изучават биографията на Дракула и т.н. Когато става дума да се вземат парите на простите, всички средства са разрешени. Още когато Божо откри първите вампири и чужденците хукнаха да ги разглеждат като не видели, си казахме, че на тая страна и трябват още вампири, много вампири.

Само имаме известни притеснения, че може и да не са точно вампири. Чел сме научни изследвания, според които колът в сърцето действа и при невампири. 

Пък в Медиапул илюстрирали дописката с такава снимка на министърката, която не оставя никакво съмнение, че грижата ѝ за вампирите е проява на непотизъм, ако ме разбирате. Не бива така. Знаем, че е трудно, но можеха да й намерят една по-човешка снимка.А на колегите от „После” на „Сега” им се явило следното видение: „Странджа. Жарава. Нестинарки. Вампири, таласъми. Бандерас, Ангелкова и Божо Димитров играят голо хоро около огъня...”

Това не е видение, бе, това е кошмар! 

Страница на статията : 01020304
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12284

9

ДидоВъТъ

05.07 2016 в 14:04

Много негативи тука,бе,'що така?Плиткоумните,"недооценени" и "незаслужили" келешчета нямат спиране,ей.Поздрави от един-някога-хубав град,док.

10499

8

Арго

05.07 2016 в 12:36

Ама не му зяпайте татуировките беее, срамежлив човека. Вие не гледайте, той сам ще се похвали:)))

Елчо, елчооооо....нали знаеш приказката за чукчата?

Той доктора дурма да си пише за умрелия и глупака...и двамата няма да го разберат :))))

12086

7

А, за г-на Барекова: доказахме ли МОГЪЩЕСТВОТО на българистанския политически Елит, като пратихме г-на, и ето, резултатът не закъсня. Вместо да драпат да влязат братята македонци (а и турци) ще стане обратното, съюзът свърши, и френци и холандци драпат да напуснат ...

12086

6

За кой ли път не знам, драгий наш Д-Ре, ВЪЗРАЗЯВАМ срещу излишното натрупване на букви ПП в заглавието на Партията, което ме накара да образувам опозиционна на Твоята (а и на Неговата, на Режима БоБо2 ГЕРБ = Граждани за Европейско ... моята пък е САРБ = СелянКи за Американско ... - и колко ПРАВ СЕ ОКАЗАХ И АЗ, А? А?).
Човечеството помни БКП, не БКПП; КПСС, не КППСС; "ПАРТИО!", а не ПП






14469

5

случайно прочетох

04.07 2016 в 15:52

"Адвоката – два пъти! („Тази шега я консултирах с адвокатите си”.)" :-)))))

Докторе, доброто настроение също удължава живота и благодаря за твоя принос за моето дълголетие!

25665

4

Victimized

04.07 2016 в 14:07

Докторе , къде да се записваме за партията ?

29585

2

Izalina

04.07 2016 в 10:50

"Вярвам, че простотията има това качество, че сама се наказва. Малко търпение."

Ох, това и аз го вярвам, ама пусто търпението има някакви граници.

Отново разкошен и замислящ текст! Благодаря!

77927

1

El Commandante

04.07 2016 в 09:35

"Между другото, наясно ли сте с рибките бананки?"

Напълно!

И ще ви помоля да престанете да ми зяпате татуировките да му се не види....